BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.413,54

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

Bedenimizde hala duran ama artık bir işlevi olmayan organlarımız hangileri...

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

Üçüncü bir göz kapağımız olduğunu, çok eski zamanlarda cinselliğe ilişkin iletişimi sağladığımız "Jacobsen Organı" adlı körelmiş bir yapıyı bedenimizin bir yerlerinde taşıdığımızı biliyor muydunuz?

Elbette bedenimizde hala duran ama artık bir işlevi olmayan organlarımız bunlarla sınırlı değil. Cnntürk'ün haberine göre işte insanda bulunan 10 körelmiş organ...

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

Üçüncü Gözkapağı

Eğer bir kedinin göz kırpmasını izlerseniz, beyaz bir zarın gözü kapladığını görürsünüz, bu üçüncü göz kapağıdır. Memelilerde oldukça nadir görülen bu yapı, kuşlar, sürüngenler ve balıklarda ortak. Biliminsanlarına göre, insanlarda da kullanım dışı olan bir üçüncü gözkapağı kalıntısı mevcut. İnsanlarda oldukça küçülmüş bu organ, bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin. Primat türleri içinde üçüncü gözkapağını fonsiyonel olarak kullanan tek primat ise Batı Afrikada yaşayan Calabar angwantibo.

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

Apandis

Apandisin modern insanlarda bilinen hiçbir kullanımı yok ve enfeksiyon kaptığında sıksık alınır. Orijinal kullanımı ile ilgili spekülasyonlar mevcut olmakla birlikte, bilim insanlarının çoğu Darwinin öngördüğü şekilde, bu organın işlevinin, bir zamanlar bol miktarda yaprak ihtiva eden gıdalarımızdaki selülozun işlenmesine yardımcı olduğu görüşünde. Evrim doğrultusunda, gıdalarımız değişmiş ve apandise daha az gerek duyulmuş. Bilim insanlarına göre, benzer şekilde kullanım dışı olan ve nihayetinde kaybolacak olan ayak serçe parmağının aksine, apandis muhtemelen uzun süre kalacak ve herhangi bir şey yapmadan sallanmayı sürdürecek.

İnsan vücudunda körelmiş 10 organ!

Darwin'in Noktası

Darwin'in noktası memelilerin çoğunda bulunuyor ve insanlar da buna dahil. Hayvanlarda büyük ihtimalle seslere odaklanmak için kullanılıyor ancak insanlarda artık herhangi bir fonksiyonu yok. İnsanların sadece yüzde 10.4ünde geçmişimize ait bu kalıntı görünür durumda fakat muhtemelen insanların çok daha fazlası bu kulak yumrusunu üreten, ancak belirgin olmasını herzaman sağlamayan geni taşıyor. Bu nokta küçük kalın bir yumru ve kulağın yukarı ve orta bölümlerinin birleştiği yerde bulunuyor.