BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.513,67
HABER /  GÜNCEL

İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri Mısır'a giremedi

Human Rights Watch Başkanı Kenneth Roth ile örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Sarah Leah Whitson'ın ülkeye girişlerine izin verilmedi. Roth ve Whitson Kahire'de, örgütün Mısır yönetimini eleştiren raporunu açıklayacaklardı.

Abone ol

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) Başkanı Kenneth Roth ile örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Sarah Leah Whitson'ın ülkeye girişlerine izin verilmedi.

Kenneth Roth ve Sarah Leah Whitson Kahire'de, örgütün Mısır'da geçtiğimiz yıl düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenler ile ilgili raporunu açıklayacaklardı.

Örgütün iki yetkilisi önde Kahire Havaalanı'nda 12 saat nezarette tutuldu, sonra da ülke dışına gönderildi.

Whitson, Mısır yetkililerinin kendilerine "güvenlik nedenleri" gereği sınırdışı edildiklerini söylediğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ilk kez personelinin Mısır'a giremediğini, böylesi bir uygulamaya Hüsnü Mübarek döneminde dahi rastlanmadığını bildirdi.

Rapor yarın açıklanacak

Örgüt Mısır ile ilgili son raporunu yarın açıklayacak.

Raporda, "Mısır'da polisin ve ordunun, geçen yılki darbe sonrası göstericilere ateş açtığının belgelendiği" belirtilecek.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013'te darbe ile görevden uzaklaştırılmıştı.

Güvenlik güçlerinin 14 Ağustos 2013'te darbe karşıtı bir protesto gösterisini dağıtması sırasında yüzlerce kişi öldürülmüştü.

Darbe sırasında Mısır Genelkurmay Başkanı olan Abdülfettah El Sisi üç ay önce Mısır Cumhurbaşkanı seçilmiş, son olarak Mursi'nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi kanadı olan Özgürlük ve Adalet Partisi önceki gün feshedilmişti.

Human Rights Watch ise Mısır'da darbe sonrası yönetimin muhaliflere karşı sert tavrını eleştiren insan hakları kuruluşlarından biriydi.