BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,45
ALTIN 2.487,76
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektöründe 1.5 milyon işsiz yolda yapılacak iş kalmadı!

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, dün açıklanan yapı-ruhsat verilerini değerlendirdi. Sektörde 2 milyonluk bir istihdamın olduğunu vurgulayan Karar 1.5 milyonluk işsiz bie kitlenin oluşacağını söyledi.

Abone ol

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü köşesinde dün açıklanan yapı-ruhsat verilerini yorumladı. Geçen yıl Temmuz-Eylül diliminde 524 bin dairelik inşaat ruhsat izni alındığını, bu yıl aynı dönemde rakamın ise 135 binde kaldığını dile getiren Kahveci "Konut (ikamet amaçlı) bina yapımında bu yılın ilk 9 ayında ruhsat başvurusu da yüzde 60 daralmış oldu” dedi

Sektörde 2 milyonluk istihdamın olduğunu kaydeden Karar yazarı, böyle giderse bir buçuk milyonluk bir işsiz kitlenin oluşacağını ifade etti. Kahveci, "2 milyon çalışanın (eğer aynı orantıda ise) daire yapımındaki düşüşe bakıldığında yaklaşık 1,5 milyonu işsizler ordusu için potansiyel oluşturuyor" dedi.

İbrahim Kahveci'nin konuyla ilgili yazısı şöyle:
"Bina yapımında bu yılın ilk 9 ayında ruhsat başvurusu da yüzde 60 daralmış oldu. Kısaca ‘harç bitti — yapı paydos' hali söz konusu. Hatırlarsanız birkaç aydır inşaat işinin epey bir süre daha canlanmasının zor olduğunu yazıyordum. Açıklanan veriler bunu net gösteriyor. Gösteriyor da bizim şimdi düşünmemiz gereken başka bir şey var. Bu inşaat sektöründe 2 milyonun üzerinde çalışan var.

YAPACAK İŞ YOK
Sektörün elindeki işleri bitirdiğinde yapacak yeni iş nerede ise yok gibi. 2 milyon çalışanın (eğer aynı orantıda ise) daire yapımındaki düşüşe bakıldığında yaklaşık 1,5 milyonu işsizler ordusu için potansiyel oluşturuyor. Hemen aklınıza inşaat kredi faizlerini düşürmek gelmesin. Zaten çok daha kıt olan sermayeyi yine betona gömersek hiç ama hiç kalkınma şansımız kalmaz.

O nedenle diyorum zaten; sadece döviz ve faizin düşmesi ile ekonomide işler düzelmez. Sadece düzelmeye imkan tanır. Yeter ki, çözüm modellerini genişletebilelim."