BIST 9.680
DOLAR 32,44
EURO 34,46
ALTIN 2.480,29
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de ilkokul çocuklarına 'radikalleşme' anketi

Bazı ilkokullarda AB fonuyla çocukların radikalleşme eğilimlerini tespit için yapılan ankette başka bir din ya da ırktan kişilerle evlenip evlenemeyecekleri, kadınların iş yaşamında erkekler kadar başarılı olup olamayacakları gibi sorular da yer alıyor.

Abone ol

İngiltere’nin başkenti Londra’daki bazı ilkokullarda çocukların “radikalleşme” eğilimlerini tespit için yapılan anket, ailelerinin tepkisine neden oldu.

Anket, Waltham Forest belediyesi tarafından çok sayıda Müslüman öğrencinin bulunduğu beş okulda yapıldı.

Avrupa Birliği’nin sağladığı fonla gerçekleştirilen ankette, öğrencilere polise, dilleri ve dinleri farklı olan insanlara ne kadar güvendikleri soruluyor.

Belediyenin anketinde başka bir din ya da ırktan kişilerle evlenip evlenemeyecekleri, kadınların da erkekler kadar iş yaşamında başarılı olup olamayacakları gibi sorular da yer alıyor.

Başka bir soruda, öğrencilere kendi dinlerinin en doğru din olduğuna inanıp inanmadıkları soruluyor.

Anketin yapıldığı belediye nüfusun yüzde 22’sini Müslümanlar oluşturuyor.

Boykot çağrısı

Bazı aileler, bu anket konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyleyerek okul yönetimine tepki gösterdiler, çocuklarının farklı yollarla izlendiğini söylediler.

Bir ebeveyn Twitter’da uygulamayı George Owell’in, her şeyi gören ve bilen baskıcı bir devlet tasviri yaptığı 1984 romanına gönderme yaparak “Bu şok edici bir şekilde Orwell tarzı bir uygulama. Çocuklarımızın hiç şansı yok. Çocuklarını okula göndermek yerine evlerinde eğitme yolunu seçenlerin sayısı artacak." dedi.

Anket formlarında öğrencilerden adlarını yazmaları ve “Müslüman”, “ateist” “öğrenci”, “İngiliz”, “Hristiyan” “sporcu” ve “genç” sözcüklerinden biriyle tanımlamaları isteniyor.

Öğrencilere ayrıca “Kaderimi Tanrı belirler”, “Eğer biri ırkımla ya da dinimle alay ederse, gerekirse canlarını yakarak onları durdururum” gibi ifadeleri onaylayıp onaylamadıkları da soruluyor.

İslami İnsan Hakları Komisyonu, velilere anketleri boykot çağrısı yaptı.

Derneğin Başkanı Mesud Şecere, anketin Müslüman çocukları "fişlemek" için tasarlandığını söyledi.

Şecere, “Anketteki soruların bazıları gülünç. Üstelik ırkçı ve İslam düşmanı. Anketi yapanların kimliğiyle ilgili bölümde ‘Yahudi’ ya da ‘siyah’ da yazsaydı kıyamet kopardı” dedi.