BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.429,88
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de hastalara 'işkence' görüntüleri

Öğrenme zorluğu yaşayanların kaldığı bir hastane BBC tarafından gizli kameraya çekildi. Hastalara yapılan kötü muamele bazı uzmanlara göre 'işkence.'

Abone ol

İngiltere'nin Bristol kentinde polis, BBC tarafından gizlice kameraya çekilen dört hastane çalışanını, hastalara sistemli olarak kötü muamele ettikleri için tutukladı.

Winterbourne View, öğrenme güçlüğü yaşayan ve otistik hastaların tedavi edildiği, yataklı bir hastane.

Andrew McDonnell, akli bozuklukları olan yetişkinlerle çalışan önde gelen uzmanlardan ve görüntülerden bir kısmını "işkence" olarak tanımlıyor.

Hastanenin sahibi Castlebeck şirketi, yaşananlar için özür diledi ve 13 çalışanının açığa alındığını açıkladı.

Polis, hastaneye ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde üç erkek ve bir kadın çalışanın gözaltına alındığını teyit etti.

BBC'nin beş hafta boyunca yaptığı gizli çekimler, hastanedeki en savunmasız hastaları omuzlarından tutulup yere yatırılırken, tokatlanırken, kıyafetleriyle duşa sokulurken gösteriyor.

Ayrıca hastalarla dalga geçiliyor.

Hastalar cezalandırılıyor

Özel bir hastane olan Winterbourne View, 24 yatak kapasitesine sahip ve vergi gelirleriyle fonlanıyor.

McDonnell, hastalara yaklaşımda, tüm temel tekniklerin gözardı edildiğini ifade ediyor.

18 yaşında Simone isimli bir hastanın, kıyafetleriyle duşa sokulduğunu ve ceza olarak soğuk suyla yıkandığı görüntülere ilişkin McDonnell, "Burası bir cezaevi değil, insanların orada olmasının nedeni cezalandırılmak değil" diyor.

McDonnell, "Bunun bir terapi ortamı olması lazım. Ancak bence yaşananlar işkence" diye devam ediyor sözlerine.

Simone'un ailesi de kızlarının hastanede kötü muamele gördüğünü anlattığını ancak hastanenin bunun asla olmayacağı teminatını verdiğini söylüyor.

Simone'un annesi, "Bize ona vurduklarını, saçını çektiklerini, tekmelediklerini söyledi ve ben hayır, bu olamaz, izin vermezler dedim" diyor.

BBC, hastanede gizlice çekim yapma kararını, hastanenin eski hemşirelerinden birinin kaygılarını ifade etmesinden sonra verdi.

Eski hemşire Terry Bryan, "Son 35 yıldır çok şey gördüm ama böylesine hiç tanık olmadım. Bu gördüğüm en kötü muamele" dedi.

Bryan, şikayetlerini hem hastane yönetimine hem de ilgili denetleyici birime ilettiğini ancak herhangi bir şey yapılmadığını söyledi.

'Fırsatı kaçırdık'

Hükümetin denetleyici biriminin yöneticilerinden Ian Biggs, Bryan'ın şikayetlerinin dikkate alınmamasının kötü muameleyi önleme fırsatının kaçırılmasına yol açtığını söyledi.

Biggs, "Eğer o zaman şimdi yaptığımız gibi harekete geçseydik, kısa sürede kötü muameleyi durdurabilirdik. Bu fırsatı kaçırdığımız için üzgünüz." dedi.

Hükümete çeşitli sivil toplum kuruluşlarından yapılan çağrılar arasında, hastanelere habersiz denetimler düzenlenmesi ve bu tür kurumların daha küçük ölçekli olması da var.

Winterbourne View'in sahibi Castlebeck şirketi ise, başlattığı iç inceleme kapsamında 56 birimde kalan 580 hastanın dosyalarını inceliyor.

BBC tarafından görüntülenen hastaların güvenli yerlere götürüldüğü belirtiliyor.

Hastanenin toplam vergi gelirinin hasta başına haftada 3,500 sterlin, Castlebeck'in yıllık karı ise 90 milyon sterlin.