BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  DÜNYA

İngiltere seçim sonuçları şok etti! En istenmedik sonuç

İNGİLTERE seçim sonuçlarına göre kazanan kim oldu? Dünyanın merakla beklediği seçim sonuçları İngiltere için en istenmeyen sonucu çıkardı. Theresa May birinci ama çoğunluğu elde edemedi.

Abone ol

İNGİLTERE'de istenmeyen oldu resmi olmayan sonuçlara göre hiçbir parti mecliste çoğunluğu elde edemedi. Muhafazakâr Parti seçimi kazandı ancak meclisteki çoğunluğunu yitirdi.

Mecliste bir partinin çoğunluğu sağlaması için 326 sandalyeye ulaşması gerekiyor. İngiltere Başbakanı Theresa May oynadığı kumarı kaybetti çünkü bu sayıya ulaşmayı başaramadı. İşçi Partisi lideri Corbyn Başbakan May'e istifa çağrısı yaptı. Başbakan May ise İngiltere'nin istikrara ihtiyacı olduğunu söyledi.

SON SONUÇLAR
İngiltere'deki seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre oy oranları ve milletvekili sayıları şöyle:

  • Muhafazakar Parti: Yüzde 42, 315 vekil
  • İşçi Partisi: Yüzde 40, 261 vekil
  • İskoç Ulusal Partisi: Yüzde 3, 35 vekil
  • Liberal Demokratlar: Yüzde 7, 12 vekil
  • Demokratik Birlik Partisi: Yüzde 1, 10 vekil


ingiltere seçim sonuçları kim kazandıKuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi'nden siyasetçiler, oylar sayılmaya başlandıktan sonra Muhafazakar Parti ile pazarlıklara açık olduklarını söylemişti. 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlamak için 326 vekil gerekiyor. İki partinin vekil sayısı bu sonuçlara göre 325'te kalıyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?
İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Ülke 650 seçim bölgesine bölünmüş durumda ve her seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. 2017 seçimlerinde kimse gereken 326 sayısına ulaşamadığı için işler karıştı. Peki şimdi ne olacak? 

Yeni hükümeti kimin kuracağı belli olana kadar Muhafazakârlar iktidarda kalmaya devam edecek. Theresa May de eğer istifa etmezse bu durumda başbakan olmayı sürdürecek. Bu süreçte partiler arasında koalisyon görüşmeleri başlayacak. Bu sürecin sonunda ya May ya da İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn başbakan olacak.

Bu süreçteki bir olasılık koalisyon. Bir diğer olasılık da bu partilerin kendi başlarına hareket etmesi ve küçük partilerin desteğiyle azınlık hükümeti kurmaya çalışması.

ingiltere başbakanı kim oldu seçim sonuçları

THERESA MAY İSTİFA MI EDİYOR?
Citibank’in analistleri, Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağlamayı başaramayan Başbakan Theresa May’in istifa etmesini beklediklerini söyledi.

Analistlere göre Avam Kamarası’nda kimsenin çoğunluğu sağlayamamış olması İngiltere’nin ortak pazarda kalacağı “yumuşak Brexit” ihtimalini de, herhangi bir anlaşma olmadan AB’den ayrılacağı kaotik Brexit ihtimalini de artırıyor.

SEÇİMDEKİ DİKKAT ÇEKEN DETAY
İngiltere'deki erken genel seçimin dikkat çekici bir diğer yanı da seçilen kadın milletvekili sayısındaki artış oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre 196 kadın aday, 650 sandalyeli parlamentoya girmeyi garantiledi.

Böylece 2015 genel seçiminde ulaşılan 191 kadın milletvekili sayısının da üstüne çıkılmış oldu. İngiltere'de Avam Kamarası'na giren ilk kadın Constance Markievicz olmuştu. Markievicz, 1918'de kadınların aday olabilmesini sağlayan yasa değişikliği ile seçilmişti.

KUZEY IRLANDA'DA ŞOK
Kuzey İrlanda’da en fazla vekil çıkaran parti Demokratik Birlik Partisi (DUP) oldu. Birleşik Krallık genelinde yüzde 0,9 oy alan parti, oy oranını yüzde 50 artırdı.

Merkez sağcı ve Birleşik Krallık’ta kalma yanlısı DUP’un vekil sayısı da 2 artışla 10’a yükseldi. Kuzey İrlanda’da en fazla oy alan ikinci parti ise Sinn Fein oldu.

Kuzey İrlanda’nın İrlanda ile birliğini savunan solcu Sinn Fein, sandalye sayısını 4’ten 7’ye, oy oranını ise yüzde 0,6’dan 0,8’e çıkardı. Sinn Fein vekilleri Avam Kamarası’nda sandalye kazansa da adanın kuzeyindeki Birleşik Krallık yönetimini protesto amaçlı olarak Parlamento’ya katılmıyor.

ingiltere seçim sonuçları kuzey irlandaİrlanda’daki iki parti ise tüm vekillerini kaybetti. Bunlar Sosyal Demokrat İşçi Partisi ile sağcı Ulster Birlik Partisi. Sosyal Demokrat İşçi Partisi son seçimde aldığı yüzde 0,3’lük oy sayısını korusa da seçim bölgelerinde birinci olamadığı için 3 olan vekil sayısı 0’a indi. Ulster Birlik Partisi’nin oy oranı ise yüzde 0,1 azalarak 0,3 oldu. Parti elindeki 2 sandalyeyi de kaybetti.

İngiltere seçim sonuçları May'in kumarı başarısız oldu!