BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,37
HABER /  DÜNYA

İngiltere referandum sonuçları

İNGİLTERE referandum sonuçları dünyayı şoke etti. İngilizler AB referandumunda hayır dediler. Yani İngiltere AB'den ayrılıyor. İşte İngiltere seçim sonuçları.

Abone ol

İNGİLTERE yaptığı tarihi referandum ile dünyayı salladı. Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Yüzde 52 oyla "hayır" kararının çıkması dünya piyasalarını sarstı. İngiliz sterlini de 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. 

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, şu ana kadar yapılan sayımlara göre yaklaşık 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.

İNGİLTERE REFERANDUM SONUÇLARI

AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek. 

İSKOÇYA VE KUZEY İRLANDA AB'DE KALMAK İSTEDİ

Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak. 

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor.

CEBELİTARIK 'EVET' DEMİŞTİ

İlk sonuç, İngiltere'nin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'tan geldi. Burada AB'de Kal 19,322 (% 96), AB'den Ayrıl 823 (% 4) oy aldı. Cebelitarık'ta AB'de kalınması yanlısı sonuca kesin gözüyle bakılıyordu.

Cebelitarık sakinleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda, İspanya sınırına geçişin çok daha zorlaşacağından endişe ediyordu.

AB’den çıkma yönünde karar almasıyla, AB üyeliğinin en önemli savunucularından birisi olan Başbakan David Cameron’un da görevi tehlikeye girdi. İktidardaki Muhafazakar Parti bölünmüş durumda. 80’den fazla Muhafazakar Parti milletvekilinin altına imza attığı bildiride Cameron’a ‘İstifa etme’ çağrısı yapıldı. Bildiriyi imzalayanlar arasında ‘AB’den ayrılalım’ kampının başını çeken eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile Adalet Bakanı Michael Gove da bulunuyordu. Ancak çok sayıda milletvekilinin de bildiriyi imzalamayı reddettiği ifade ediliyor.

PİYASALARA BREXIT DARBESİ

İngiltere'deki referandum sonuçlarını uluslararası piyasada yakından takip ediyor. AB'ye hayır sonucu çıkması ile 2.84'e kadar gerileyen dolar bu sabah saatlerinde 2,97 seviyelerine tırmandı. Altın fiyatları da uçuşa geçti.

İNGİLTERE AYRILMA KARARI ALDI ŞİMDE NE OLACAK?

Brexit, yani ayrılma kararının çıkması ile AB’nin kimyası kaçınılmaz şekilde değişecek.

İngilizler'in AB'den çıkma kararı ile sancılı bir ‘boşanma süreci’ yaşanacak. Sonucun yasal açıdan İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı yok. Ancak böyle bir sonucu siyasi açıdan görmezden gelmenin imkanı olmadığından İngiltere Başbakanı Cameron’ın ilgili prosedürü hızla başlatması bekleniyor.

Boşanmanın başlaması için Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak. Taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB antlaşmaları İngiltere için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı olsa da AB ve İngiltere’nin oybirliği gerekiyor.