BIST 9.055
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.292,53
HABER /  GÜNCEL

İngiltere polisi Suriye'ye giden kızlarla ilgili eleştiri altında

Avam Kamarası vekillerinden oluşan içişleri komitesi bugün İngiltere emniyetine ve Türkiye'nin Londra büyükelçisine Türkiye üzerinden Suriye'ye giden üç genç kızla ilgili sorular yöneltti. Emniyete yönelik sert eleştiriler var.

Abone ol

İngiltere emniyeti Londralı üç genç kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmesi ile ilgili olarak aileleri ve Türkiye makamlarını yeterince ve zamanında bilgilendirmemekle suçlanıyor.

Bugün Avam Kamarası milletvekillerinden oluşan içişleri komitesi olayla ilgili olarak bilgi almak için Londra emniyet müdürü ile en üst düzey 'terörle mücadele' polis şefini ve Türkiye'nin Londra büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'i dinledi.

Bilgiç, öğrencilerle ilgili olarak Türkiye makamlarına iletilen bilgilerin tarihlerini açıkladı.

Buna göre kızların 17 Şubat'ta TSİ 14:40'ta Londra'dan THY uçağına bindiklerini söyledi. Bilgiç'in verdiği bilgiye göre, kızlar aynı akşam 18:40'ta İstanbul'a ulaştı. Londra polisi ertesi gün büyükelçilikteki Türk muhataplarına 'bir kayıp' dosyasından söz etti. Ancak ayrıntı verilmedi. Ayrıntılar ise mesai saatinin bitiminden sonra, TSİ 19:55'te gönderildi.

O mesaj da 19 Şubat'ta görüldü. Kızlarla ilgili bilgiler Interpol dosyasına 22 Şubat Pazar günü girerken, İngiltere'nin Türkiye'deki Büyükelçiliği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na bilgileri 23 Şubat Pazartesi günü iletti.

Bu arada, vekillerin sorularını yanıtlayan Emniyet yetkilileri kızların ailelerinin kayıp başvurusunu kızlar Gatwick'ten uçağa bindikten sonra yaptıklarını aktardı.

Komiteye bilgi veren aileler de Emniyet'i suçladı.

Emniyet'in sert eleştirilere maruz kalmasına neden olan şeylerden biri, üç kız öğrencinin Aralık ayında, aynı okulda okuyan bir arkadaşları Suriye'ye geçtiği için ifade vermiş olması.

Bu ifadenin ardından emniyet tarafından kızların ailelerine ulaştırılmak üzere bir bilgilendirme mektubu yazılıyor, ancak bu mektup doğrudan ailelere verilmek yerine kızlara verilerek anne babalarına götürmeleri isteniyor.

'Emniyet aileleri bilgilendirmedi'

Mektuplar aileler tarafından kızlar gittikten sonra bulundu.

Londra Emniyet Müdürü Sir Bernard Hogan-Howe, bugün toplantıda, mektubun ailelere ulaşmaması nedeni ile üzgün olduklarını söyledi.

Aileler bu nedenle emniyetten özür beklediklerini söylemişti.

Eleştiri oklarının polise dönmesine neden olan bir diğer olay ise, arkadaşları Suriye'ye geçtikten sonra polise ifade veren kızlara bu olaydan kimseye bahsetmemelerinin istenmiş olması.

Bu iddia, kızlardan Shamima Begum'un ablası Sahima'ya ait. Sahima komiteye, aynı şekilde polise ifade veren başka bir kız öğrenciden bu bilgiyi aldıklarını, aileler bilgilendirilmeden 15 yaşındaki bir öğrenciye bu tembihin yapılmaması gerektiğini söyledi.

Emniyet ise kızların radikalleştiğine dair herhangi bir işaret bulunmadığını söylüyor.

Komiteye konuşan 'terörle mücadele' polis şefi Mark Howley, "Eğer aileler (çocuklarının) davranışlarındaki değişikliği fark edemiyorsa... okul fark edemiyorsa polisin bunu fark etmesi çok zor" dedi.

Polis kızların ailelerine ait mücevherleri satarak uçak bileti alabildiklerini tahmin ediyor.

Emniyet yetkilileri son 12 ayda 22 genç kadının İngiltere'den Suriye'ye gittiğini söyledi.

Türkiye Büyükelçisine sorular

Komitede Türkiye ve THY ile ilgili en çok öne çıkan iki nokta, Türkiye emniyetinin kızları bulmak için yaptığı çalışma ile THY'nin yanlarında bir ebeveyn olmadan seyahat eden üç genç kızı nereye gittikleri konusunda detaylıca sorgulamaması eleştirisi oldu.

Bilgiç'e polisin bu tür durumlarda sınırı geçmek için kullanılan en olası rotalarla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığı da soruldu.

Bilgiç ise, Türkiye makamlarının İngiltere makamları ile işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.