BIST 9.694
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.427,99
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Erol İncedal suçlu bulundu

Türkiye kökenli Erol İncedal, 'terör eylemlerinde kullanılabilecek, bomba yapımına ilişkin belge bulundurmaktan' suçlu bulundu. İncedal'ın yeniden yargılanma süreci 23 Şubat'ta başlayacak.

Abone ol

Türkiye kökenli 26 yaşındaki Erol İncedal, 'terör eylemlerinde kullanılabilecek bomba yapımına dair belge bulundurmaktan' suçlu bulundu.

İngiltere'de kısmen gizli görülen davaya ilişkin haberlere getirilen kısıtlamanın, hâkim Justice Nicol tarafından kaldırılması üzerine, İncedal'ın 'suçlu bulunduğu' ve yeniden yargılama sürecinin 23 Şubat 2015'te başlayacağı duyuruldu.

Mahkeme jürisi 11 Kasım'da İncedal'ın 'bir hafıza kartı içinde bomba yapımına ilişkin belgeler bulundurmaktan' suçlu bulunduğu kararına varmış fakat diğer suçlamalar hakkında karar çıkmaması üzerine İncedal'ın yeniden yargılanmasına hükmedilmişti.

İngiltere'de Mumbai'dekine benzer bir saldırı planladığı öne sürülen Erol İncedal adlı Türkiye kökenli zanlının üzerinde eski başbakanlardan Tony Blair ile eşi Cherie'nin adresinin bulunduğu öne sürüldü.

Savcılar, İncedal'ın 'önemli bir kişiyi' ya da 2008'de Mumbai'de yaşanana benzer bir saldırıyı hedeflediğini iddia etti.

Savcıların mahkemeye sunduğu iddianameye göre, İncedal'ın cep telefonunda Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) destekleyen içerikte malzemeler de bulundu.

Dava süreci nasıl gelişti?

Yargılaması kısmen gizli yapılan 26 yaşındaki İncedal ise, 'terör eylemi' düzenlemeye hazırlandığı iddialarını reddetti.

Mahkemede soruşturmaya ilişkin olarak sunulan bilgilere göre, 30 Eylül 2013'te polis tarafından durdurulan İncedal'ın Mercedes marka aracına dinleme cihazı yerleştirildi.

İncedal'ın kayıt altına alınan konuşmalarında, malzemeleri sağa sola taşımaktan kurtulmak için 'gizli bir ev'e ihtiyacı olduğunu; beyazları sevmediğini ve eğer arabasında bir şey bulunursa başının belaya gireceğini söylediği belirtiliyor.

İncedal ve Munir Rarmoul-Bouhadjar'ın bir kaç hafta sonra ekim ayında Londra'nın doğusunda gözaltına alınırken, savcı Richard Whittam, zanlılarla birlikte ele geçirilen iPhone marka telefonun koruyucusu içinde bomba yapımına ilişkin bilgiler içeren bir hafıza kartı da bulunduğunu söyledi.

Rarmoul-Bouhadjar, 'terörizm için yararlı malzemeler bulundurmak' suçlamasını kabul etti.

Ele geçirilen iPhone telefonda ise, bazı sinangogların fotoğrafları ve IŞİD'i destekleyecek malzemelerin bulunduğu öne sürülüyor.

Savcının verdiği bilgiye göre, Tony Blair'in adresi ise, İncedal'ın Versace marka gözlüğünün kılıfı içinde bulundu.