BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İngiliz gazetesine skandal açıklamalar yapan AK Partili kim?

İNGİLTERE'de yayınlanan Financial Times gazetesi AK Parti'deki değişimi bugünkü sayfalarına taşıdı. Gazetenin ismini vermediği bir AK Parti'linin sözleri ise skandal.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesinin Çarşamba günkü sayısında AK Parti'nin16'ncı kuruluş yıldönümü etkinliklerine dair bir haber-analiz yazısına yer verdi.

FT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin yönetim kadrosu ve politikalarında radikal değişikliklere gittiğini yazdı. FT'nin haberine göre, AK Parti'deki il ve ilçe teşkilatlarında başlayan değişim, belediye başkanları ile milletvekillerine de uzanması bekleniyor:

"Ama aynı zamanda bu süreç, Gülen hareketi ile bağlantılı olanların sessizce ayıklanması için de kullanılacak. AK Parti yetkililerine göre, bunlara ek olarak Erdoğan'a yeterince sadık görülmeyenler ve adı yolsuzluğa karışanlar da ayıklanacak."

FT, partideki bu revizenin katalizörünün, 16 Nisan'daki anayasa değişimi referandumunun kılpayı kazanılması olduğu yorumunu yapıyor.

GENÇ SEÇMEN HEDEFTE

Haberde, Türkiye'de 18-25 yaş arası 8 milyon seçmen bulunduğu ve bu gençlerin 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumunda "hayır" oyu verdiği hatırlatılarak, AK Parti stratejistlerinin şimdi özellikle bu gençleri partiye çekmenin yollarını aradığı yorumu yapılıyor.

KİM BU AK PARTİ'Lİ?

Ancak FT'ye göre yapılan bu değişiklikler, hamilik ağına dayanan sistemde bazı ihtilafların doğmasına da neden olabilir.

Gazeteye konuşan ancak isminin yazılmasını istemeyen bir AK Parti'li, "Herkes birinin adamı. Bakanlar kendi bölgelerinin il başkanlarını korumaya çalışıyor" diyor.

Haberde ayrıca, gerek parti içinden gerekse de muhaliflerden AK Parti'nin en büyük sorununun bir zamanlar sahip olduğu tek çatı altında birleştirici olma özelliğini kaybettiği eleştirilerinin yapıldığı vurgulanıyor.

Gazeteye konuşan bir AK Parti'li, Erdoğan'ın kendisi dışındaki herkesin kusurlarını görmesinden şikayet ediyor:

"Merak ediyorum; Erdoğan gece yatağa girdiğinde hiç 'Acaba ben de yorulmuş olabilir miyim?' diye düşünüyor mu... Ama bu soruyu bizim sormamıza izin verilmiyor."

MEYDAN OKUYAN OLMAZ

FT'ye göre, parti içinde hoşnutsuzluk olsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bir meydan okumanın olması beklenmiyor.

Gazeteye konuşan araştırmacı Emre Çalışkan, "Parti üyeleri Erdoğan'ın gücü elinde tutmasından memnun değil ama Erdoğan'ın devam eden geniş halk desteği, eleştiriye çok az yer bırakıyor" diyor.