BIST 9.547
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.489,49
HABER /  GÜNCEL

İngiliz dergisi yazdı: Türk ekonomisi ve bankaları risk altında

İngiliz ekonomi dergisinde Zarrab davasıyla ilgili dikkat çekici bir yazı yayımlandı. Dava sonucunda Halkbanka değerinin iki katından fazla ceza kesilebileceğinin öne sürüldüğü yazıda cezanın ödenmemesi halinde TL'nin sert düşüşler yaşayacağı ifade edildi.

Abone ol

İngiliz The Economist dergisi, İran yaptırımlarının yasa dışı yollarla delindiği iddialarıyla ilgili olarak New York'ta görülen "davada ortaya çıkan dalaverelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için sıkıntı yaratabileceğini" ancak esas risk altında olanın Türk ekonomisi ile bankaları olduğunu öne sürdü.

Derginin bugün piyasaya çıkan sayısının basılı halinde "Altın komplosu"; internet versiyonunda ise "New York'taki dava Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdırıyor" başlığıyla bir makale yayımlandı.

Makalede, New York'ta görülen davada tanık kürsüsüne çıkan Reza Zarrab'ın ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği yönündeki suçlamayı kabul ettiği, tanıklığı sırasında Halkbank ve Erdoğan'ın adını geçirdiği ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet verdiğini itiraf ettiği belirtildi.

Economist, Zarrab'ın 17 Aralık 2013'te yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili düzenlenen soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve Erdoğan'ın da bunu Gülen Cemaati'nin bir komplosu olarak nitelendirerek, soruşturmayı yürüten savcı ve polisleri görevden aldığını ifade ediyor.

TOPLUM, SORUŞTURMANIN ARKASINDA FETÖ'NÜN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR: Dergi, "Türkiye'de birçok kişi, Erdoğan'ın bu soruşturmanın arkasında Gülencilerin olduğu yönündeki görüşünü paylaşıyor. Ancak, bu soruşturmanın usulsüzlüklerle ilgili ortaya çıkardığı kanıtları göz ardı etme konusunda cumhurbaşkanları kadar istekli olanların sayısı ise çok daha az. ABD'de bir mahkeme salonunda ortaya çıkan dalavereler, Erdoğan için sıkıntı yaratma riski taşıyor" diye yazdı.

Yazı şöyle devam ediyor: "Esas risk altında olan ise Türk ekonomisi ve bankaları. Nomura Bank'tan ekonomist İnan Demir, mahkemede sanıkların suçlu bulunması halinde Halkbank'ın yaptırımların delinmesinde oynadığı iddia edilen rolden dolayı çok ciddi bir para cezasına çarptırılmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE'NİN KARARA UYMAKTAN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK:"Demir, 'Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir cezadan bahsediyor olabiliriz' diyor ve bu tahmini sayı, bankanın piyasa değerinin neredeyse iki katına denk geliyor. Halkbank, yasa dışı herhangi bir işlem yapmadığını söylüyor."

Dergi, Türkiye'nin ABD'deki mahkemeden çıkacak karara uymak dışında başka bir seçeneği olmadığını ve para cezasını ödememesi halinde son bir yıl içerisinde dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybeden lirada sert düşüşlerin görülebileceğini öne sürüyor.

Yazı, bir bankacının "Şu aşamada, Erdoğan'ın gücü üzerindeki tek kontrol mekanizması lira" sözleriyle sona eriyor.