BIST 8.875
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.242,03
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İngiliz basınından Arınç'a ağır eleştiriler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'kadınlar yüksek sesle kahkaha atmayacak' açıklaması yabancı gazetelerde de geniş yer buldu.

Abone ol

İNGİLTERE gazetelerinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın iffet konularında yaptığı açıklamalar geniş yer almaya devam ediyor. Guardian gazetesi Başbakan Recep Tayyip Erdogan'ın kadın-erkek eşitliğine inanmadığını yazıyor.

Arınç gazetelerin alıntı yaptığı konuşmayı, Bursa Valiliği tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde yapmıştı.

Gazeteler bu konuşmada Arınç'ın "Nerede o yüzüne baktığımız zaman yüzü hafifçe kızarabilecek, boynunu öne eğecek, gözünü bizden kaçırabilecek iffet sembolu, haya sembolü kızlarımız?" diye sorduğunu aktarıyor.

KADIN DÜŞMANLIĞI

Guardian bu sözlerin Türkiye'deki kadın hakları savunucuları tarafından kadın düşmanlığını meşrulaştıran bir söylem olarak görüldüğünü belirtiyor.

Arınç konuşmasına şu sözlerle devam ediyor:

"İffet çok önemli. Kadın için de bir süstür, iffet. Erkek içinde bir süstür. İffetli olacak. Erkekte de olacak. Zampara olmayacak. Eşine bağlı olacak. Çocuklarını sevecek. Kadın ise o da iffetli olacak. Mahrem-namahrem bilecek. Herkesin içerisinde kahkaha atmayacak. Bütün hareketlerinde cazibedar olmayacak, iffetini koruyacaksın. Şimdi bunu birileri söylediği zaman 'ya bu adam hangi dilden konuşuyor' diyebilirler. Bu kadar değerlerimize yabancılaştık bugün."

Guardian Başbakanlık'a bağlı Kadının Statüsü Müdürlüğü tarafından yaptırılan 2009 yılı raporunda, Türkiye'nin kadın nüfusunun % 40'dan fazlasının eviçi şiddete maruz kalmış olduğunun bulunduğunu aktarıyor.

Gazete, 120'den fazla kadının da sadece bu yılın başından beri, çoğunlukla eşleri ya da diğer aile üyeleri tarafından öldürüldüğünü yazıyor.

Arınç'ın sözleri ardından sosyal medyada gülen resimlerini yayınlayan kadınlar arasında olan Sosyalist Feminist Kollektif'ten Mehtap Doğan, Arınç'ın ifadelerindeki kadın düşmanlığının münferit bir olay olmadığını söylüyor.

İNTERNETTTEN TEPKİ YAĞIYOR

Guardian'a konuşan Doğan "sözleri onun ve AK Partinin kadınlara karşı tavrını kusursuz şekilde gösteriyor" diyor.

"Onların gözünde, kadınlar herhangi bir hakka sahip olmamalı, onlar için kadınlar adeta ayrı bir tür gibi."

Doğan şöyle devam ediyor:

"Ahlak kavramının arkasına gizlenerek, şiddet, tecavüz ve cinsiyetçiliği savunuyorlar."

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti üyelerinin infial uyandıran ayrımcı sözleri ilk kez dile getirmediklerini aktaran gazete, Erdoğan'ın da kadın ve erkek arasında eşitliğe inanmadığını söylediğini kaydediyor.

Independent Arınç'ın sözleri ardından Türkiye genelinde binlerce kadının gülen fotoğraflarını yayınlayarak Başbakan Yardımcısı'nın sözlerini alaya aldığını yazıyor.

BBC Eğilimler araştırmasına göre bu konuda internette 300.000'in üzerinde yorum ve resim yayınlanmış.

HÜKÜMETİN ÖNDE GELEN İSMİ

Independent Arınç'ın yaptığı yorumların "yararlı bir konuşmanın" parçası olduğunu söylediğini de belirtiyor.

Guardian ise ana muhalefet partisi CHP'li Melda Onur'un Arınç'ın yorumlarının utanç verici olduğu ve kadınları şiddete maruz bıraktığını söylediğini aktarıyor.

Gazete, Femen grubunun da gövdesine "kadınlara gülmek yok" yazılı üstsüz bir üyesinin resimlerini yayınlayarak sosyal medya protestosuna katıldığını bildiriyor.

Times gazetesinin ünlü yazarlarında David Aaronovitch de 'şaka değil; kadınların gülmemesini istiyor' başlıklı bir yazı yazmış.

Aaronovitch 'bir Türk bakanın garip sözleri namus cinayetleri ve toplu tecavüzler dünyasından çok uzak değil' diyor.

Times yazarı Arınç'ın Erdoğan'a yakın bir isim ve hükümetin önde gelen isimlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Aaronovitch bu yüzden bu sözlerin bir ağırlık taşıdığını ve ciddiye alınması gerektiğini yazıyor.