BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

İmralı'da konuşulanları ilk kez anlattı

İmralı'ya giden heyette bulunan Altan Tan, görüşmenin detaylarını anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER- İmralı 'ya giden heyette bulunan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan , adada konuşulanların detaylarını ilk kez açıkladı.

BDP'li Tan CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge'ye konuk oldu. 

İşte Altan Tan 'ın açıklamalarının satır başları:

GÖRÜŞME NE KADAR SÜRDÜ?

1,5 saat İmralı'ya ulaşmak sürdü. Görüşmeden önce yaklaşık 2 saat MİT'ten gelecek heyeti bekledik. Hava koşulları nedeniyle helikopterle gelemediler, deniz yolu kullandılar. Bu beklemelerden sonra görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

HEYETİ KİM KARŞILADI?

Heyeti adanın güvenliğinden birinci dereceden sorumlu kişisi olan Albay karşıladı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI

Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder'in adadaki güvenlik tedbirlerinde artış olduğunu fark ettiğini de söyledi.

FELAKET OLUR

İmralı'da yapılan görüşmelerden sızan bilgilerde yer alan ve kamuoyunda tartışılan "Öcalan'ın 'felaket' olur" sözünün hatırlatıldığı Altan Tan, Öcalan'ın 'felaket olur' dediği durumu anlattı.

"Öcalan paradigmanın değiştiğini yeni bir Ortadoğunu'nun kurulduğunu söyledi. Yeni Türkiye'yi inşa edemezsek, Kürtler'le Türkler oturup anlaşamazsa bu felaket olur. Bu sorunları daha da derinleştirir. Çatışma ve felaketler herkesin zararına olur.

Birlikte yaşanacaksa, beraber barış içinde bir ülke olacaksak, bütün demokratik ülkelerin kabul ettiği normlar var. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, ana dilde eğitim, Hak ve özgürlüklere kadar, dünyanın kabul ettiği normlar var."

1993'TEN BERİ BARIŞ İSTİYOR

Altan Tan, Öcalan'ın sözleriyle ilgili şunları da kaydetti:

"Ben Turgut Özal döneminden beri bunu yapmak istiyorum. 1993'ten beri ateşkesi istiyorum. Ben aynı iradeyi yeni ortaya koymuş değilim. Ben diyaloglar içindeyim.

BAŞBAKANI YANLIŞ YÖNLENDİRDİLER

Gelinen son süreçte birileri Başbakanı yanlış yönlenderdi. KCK tutuklamaları. Bu bir zaman kaybıdır.

İLK KEZ BU KADAR KARARLIYIZ

Her iki taraf da başırın gelmesi için kararlı. İlk kez bu kadar net.

ÖCALAN'DAN MEKTUP GELECEK

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın bugün söylediği '2-3 hafta içinde açıklama yapılacağı' sözleri üzerine Altan Tan'a Demirtaş ne açıklayacak sorusu soruldu.

İşte Tan'ın bu soruya verdiği yanıt:

Sayın Öcalan, bütün bu konuştuklarımız ve daha ötesi, düşündüklerini, planladıklarını ifade eden, 3 konuyu içeren 1 mektup gönderecek. Birinci başlık genel bir değerlendirme, ikinci başlık yol haritası, üçüncü başlıkta demokratik ilkeler...

Bu mektubun ardından BDP görüşlerini belirleyecek. Bu süreçte Kandil, Avrupa kendi görüşlerini bildirecek. Biz de bu değerledirmeleri İmralı'ya bildireceğiz. Bu süreçte yaşananlar ve alınacak kararlar 2-3 hafta sonra açıklanacak.  Süreci uzatmayacağız en geç iki hafta içinde sonuca ulaştıracağız.

ATEŞKES OLACAK MI?

PKK'nın sınır dışına çıkması ve silahların bırakılmasına ilişkin bir takvimin olup olmadığı sorulan Altan Tan, silahlarla ilgili yol haritasını Öcalan'ın mektubunda çizeceğini söyledi ve ekledi:

"Türkiye, demokratikleşirken Kürtler de hissesini alcak. PKK 'da kademeli olarak çekilecek.

PKK'nin ne karar vereceği PKK'yi ilgilendirir. Öcalan'ın vurguladığı demokratik Türkiye olması gerektiği. Yollayacağı mektupta detayları izah edecek. Yol haritası yazacağı mektupta belli olacak."