BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  GÜNCEL

İmralı tutanakları süreci bitirecek mi?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Teke Tek programında İmralı tutanaklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Sadullah Ergin başta İmralı görüşmeleri ve yayınlanan tutanaklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dün İmralı tutanaklarının yayımlanmasının ardından 'barış süreci sekteye mi uğrayacak' sorusu akılları kurcaladı. Ergin bu soruya "Bu süreci sabote etmek isteyen çok sayıda taraf ve aktör ortaya çıkacaktır. Biz sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz. Çıktılara bakacağız, Çıktılarla verilerle uygun olmayan gelişmelere bakacağız ve buna izin vermeyeceğiz" dedi.

İşte Sadullah Ergin'in açıklamalarından satır başları;

BARIŞ SÜRECİ SEKTEYE UĞRAMAYACAK

"İmralı'da bir süreç var. Bu süreç MİT, İmralı ve çözümü kolaylaştıracak aktörlerden oluşan bir yapı var. MİT doğrudan Başbakanımıza bağlıdır. Sonuçta Müsteşar Bey sayın Başbakanımızla koordineli bir şekilde süreci götürüyor. Dolayısıyla direk Başbakanımıza bağlı bir süreç. Bu sürece müdahale olacak, provokasyon olacak, aslında bunlar beklenen şeylerdir. Bu tür girişimlerin bu çalışmaları sekteye uğratacağını düşünmüyorum.

YÜREKLİ AKTÖRLER GEREKİYOR

Bu süreçleri götürebilmek için inanmış, yürekli aktörlerle götürmek mümkün. Bu anlamda sayın Başbakanımız başta olmak üzere ekibiyle birlikte büyük bir kararlılık ortaya koymuştur. Sayın Başbakanımız olayları oturarak izleyen bir siyasetçi değildir.

BU GİRİŞİMLERE İZİN VERMEYİZ

Bu süreci sabote etmek isteyen çok sayıda taraf ve aktör ortaya çıkacaktır. Biz sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz. Çıktılara bakacağız, Çıktılarla verilerle uygun olmayan gelişmelere bakacağız ve buna izin vermeyeceğiz."

SAVAŞMAK ÇOK KOLAY BARIŞ ZORDUR

Bu süreci zora çıkacak, psikolojik bariyer oluşturacak hadiselere tevessül ve tenezzül etmeke gerektiğini düşünüyorum. Sayın başbakanımızın dediği gibi savaş kolay, barış zordur. Biz zor olana talibiz. Bizdeki verilerle bu yayınların örtüşmediğini ifade ediyorum. Biz sonuç odaklı bir çalışma yapıyoruz. Sonuçlar ortaya çıkmaya başladığında tüm bunlar ortaya çıkmış olacak.

ÖNGÖRÜLMEYECEK SONUCA TEDBİRLİYİZ

Ben buna 'yerli malı' çalışma diyorum. MİT ve Sayın Başbakanımızın olduğu bir süreç, karşı tarafta BDP ve onun üzerinden temas edilen birtakım unsurlar. Bunun dışında yurtdışında, Atlantik ötesinden bir katkı olmaması anlamında bunu söylüyorum. Birisinin arabuluculuğu ve girişimi anlamında pozisyon yok. Tamamen kendi inisiyatifimizle gelişen bir süreç. Tamamen yerli unsurlarla götürülen bir süreç. Bu sürecin dışında olanların öngörmedikleri süreç ortaya çıkacak ise buna tedbirli olmak lazım.

BU SÜREÇ KOLAY OLMAYACAK

Türkiye'nin inisiyatif sahibi olması başka inisiyatif sahiplerini tedirgin edebilir. Türkiye için bu süreç çok kolay olmayacak. Kolay işler harcıalemdir, zor işler yürek, sabır ve metanet ister. Bu süreçte sebatkâr, kararlı ve sonuç odaklı olunmasının altını çizeceğim. AK Parti sürekli olarak kamuoyu araştırmalarıyla beklentilerle siyasetini oluşturan bir siyasi parti. Oylarını arttırarak siyasetini sürdüren partimizin trendi yukarıya çıkıyor.

SÜREÇ GİRİŞİMLERLE SARSILMAYACAK

Sayın Başbakanımız ve parti yetkililerle Türkiye'yi karış karış geziyoruz. Vatandaşımızın beklentilerini toparlayarak ona göre bir yol haritası oluşturuyoruz. O bakımdan bu sürecin bazı girişimlerle sarsılacağını düşünmüyorum.

MİLLETİMİZİN KABUL ETTİĞİ SONUÇ OLACAK

AK Parti milletimizin kabul etmeyeceği hiçbir seçenekte olmaz. Bizim kırmızı çizgilerimiz ve kriterlerimiz belli. Milletimizin kabul etmeyeceği bir formülde AK Parti olmaz. Ben detaylara girmek istemiyorum. Hakikatten hassas bir süreçteyiz. Bu sürecin önünü açan adımları atalım, sürece şans tanıyalım. Ümit edelim ki, Türkiyemizin yararına sonuçlar ortaya çıksın. "