BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.507,47
HABER /  POLİTİKA

İmralı tutanakları BDP'yi karıştırdı

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İmralı tutanaklarına ilişkin iddiaları değerlendirdi.

Abone ol

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü , İmralı 'daki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanakların ortalığa dökülmesinden, Abdullah Öcalan ve partisinin bir yararı olmayacağını söyledi.

Kürkçü, İmralı 'daki görüşmenin ardından yaptıkları toplantıda, arkadaşlarının tutukları notları okuduklarını söyledi. Toplantıdaki notlar ile gazetede yer alanların yüzde 99 benzediğini dile getiren Kürkçü, metnin sızdırıldığı iddialarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

''Nereden çıktığını bilmiyorum. Sonuç olarak BDP 'nin bunu ortaya atması için bir sebebi yok. Çünkü bunların mahremiyeti olduğunu, en azından kamuoyuna bu şekilde aktarılmamasına hep birlikte karar verdik. Bu kararı veren vekiller tarafından aktarılması söz konusu değil. Ancak bunların yetkisiz ellere nereden ve nasıl geçmiş olabileceğini bilemiyorum. Ancak BDP'nin bunun kamuoyuna bu şekilde yansımasından bir menfaati yok. Çünkü her şeyden önce kendi elindeki bilgilerin mahremiyetini gizleyememiş duruma düşer. O yüzden BDP böyle bir şey yapmak istemez. BDP vekilleri ile Öcalan arasındaki görüşme bu. Bunların ortalığa dökülmesinden Öcalan ve BDP'nin bir yararı olmaz. Bir şekilde bunların çalındığını söyleyebilirim. Nasıl olmuştur bu? Çoğaltma sırasında mı olmuştur daha sonra mı olmuştur? Bir şekilde çalınmış ve gazeteciye ulaştırılmış, mesele budur.''

0.20130228153052.jpg

KASITSIZ SABOTAJ OLMAZ

''Sabotaj iddialarına katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine Kürkçü, ortada bir kastın olmadığını söyledi. 'Kasıt olmadığına göre kasıtsız sabotaj olmaz ki...'' diyen Kürkçü, ''Bence sürece sanıldığı kadar büyük bir zarar vereceğini sanmam. Sadece çözüm karşıtlarının, bazı sözleri ve görüşleri istismar etmeleri mümkün. O yüzden zaten bunların saklı kalması daha iyi olurdu. Ancak ben bir sabotaj olduğunu, bundan ötürü sürecin duracağını düşünmüyorum. Bunun için bir sebep görmüyorum'' ifadelerini kullandı.

BİZ SIZDIRMADIK

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da gazetede yayınlananların kendileri tarafından sızdırılmadığını iddia etti.

Kendi içlerinde yaptıkları toplantıda görüşme hatlarının dışarıya verilmemesi kararı aldıklarını anlatan Aydoğan, ''Ama biliyorsunuz zaten yıllardan beri İmralı'daki görüşme notları birebir yayımlanıyor. Bu biraz ham haliydi. Doğal diyaloglar yer alıyordu. Eğer bu şekilde sızdırılmasaydı da biz bir süre sonra o diyalog kısımlarını çıkarıp kendimiz de yayınlamayı düşünüyorduk. Ama bu şekilde olması iyi olmadı. Kullanmak isteyen insanlar için alan açıldı'' diye konuştu.

Görüşme notlarının yayınlanmasının sürece bir etkisinin olmayacağını vurgulayan Aydoğan, şunları söyledi:

''Ama şunu unutmamak lazım; CHP içerisinde ulusalcı bir kesim var. Değil Kürt sorununun çözülmesini, Kürt sorununun bu ülkede olmadığını kabul eden bir MHP var. Bunların eline çok fazla koz vermemek gerekiyordu. Belki bir şekilde düzenlendikten sonra kamuoyuyla paylaşmak gerekiyordu . Hiçbir şekilde bu sürece bir etkisi olmaz. Görüşme notlarının içeriği, Türkiye'de barıştan çözümden yana olan, hiçbir kimsenin reddetmeyeceği, herkesin kabul edeceği şeyler.''

Görüşme notlarının BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın sızdırdığına yönelik iddialara da katılmadığını ifade eden Aydoğan, ''Hayır, hayır, kesinlikle. Bizim partimizden hiçbir şekilde sızdırılmamıştır. Yani bununla ilgili gerekli önlemlerde alınmıştır. Hiçbir arkadaşımız böyle bir şey yapamaz'' görüşünü savundu.