BIST 9.525
DOLAR 32,65
EURO 34,88
ALTIN 2.511,93
HABER /  GÜNCEL

İmralı için ilk mesaj geldi

Teröristbaşı Öcalan'ın açıklayıp açıklamayacağı beklenen yol haritası ile ilgili ilk mesaj geldi...

Abone ol

Avukatlarının bugün ziyaret ettiği İmralı'dan ilk mesaj geldi... Teröristbaşı Öcalan'ın terör örgütünün sözde kuruluş tarihi olan 15 Ağustos'ta açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyordu.

Bu soruya yanıt DTP'den geldi... Öcalan'ın yol haritası açıklayacağına dair işaret veren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Reuters'a yaptığı açıklamada "Öcalan'ı yok sayarak başarı olmaz. Yol haritası sürece katkı sağlayacaktır" dedi. 

PKK'YI ETKİLEYECEK İSİM ODUR, SÜRECE KATILMALI

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın sürece dahil edilmesini istiyor musunuz? '' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Taraflardan biri midir, biridir. PKK üzerinde önemli bir etkinliği var mı, var. Toplum tarafından önemsenen bir isim midir, isimdir. O zaman sürecin gerçekten demokratik, barışçıl bir sürece, çözüm sürecine evrilmesi konusunda etkili olan herkesin hassasiyetini, söylediklerini dikkate almamız gerekiyor. Sonuçta elinde silahı tutan PKK'dır. PKK'yı en fazla etkileyecek olan o. Siyasetin de başıdır. Öncüsüdür. O zaman onun söylemlerinin, bu sürecin barışçıl bir sürece evrilmesine etkili olacağını düşünüyorsak, onun söylediklerini de önemsememiz gerekiyor, dikkate almamız gerekiyor.''

''Siz terör örgütü elebaşı Öcalan ile diyalog kurulmasından yana mısınız?'' sorusu üzerine de Türk, ''Dünyada bunun formülleri var. Bunları uzun uzun tartışıp süreci tıkamaya gerek yok. Önemli, etkili olduğunun görülmesi gerekiyor. Türkiye'de bu sorunlarla ilgili olan insanlar, birilerinin toplum üzerinde etkisi varsa, siyasi üzerinde etkisi ve rolü varsa, söylediklerinin önemli olduğunu görmek gerekir'' diye konuştu.

HEM TSK'YI HEM PKK'YI KASTEDİYORUM

 Türk, şunları söyledi:

''30 yıldan beri silahlı sürecin yaşadığı bir Türkiye'deyiz. Eğer bu konuda, etkili rol alması gereken insanları hiç yokmuş gibi davranarak veya onların düşüncelerini önemsemeyecek bir yaklaşım biçimini sergilemek, sıkıntıların doğmasına neden olacak. Ben burada hem TSK'yı hem de PKK'yı kastediyorum. Bu işin öncülüğünü yapacak olan siyasi iradedir. Açılımı yapacak olan siyasi iradedir. Ama tüm düşüncelerin dikkate alınması gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu.

''Atalay, size somut bir öneri getirdi mi?'' sorusuna ise şu karşılığı verdi:

''Somut bir öneri getirmedi. Şu anda bir sürecin başlangıcındayız. Tartışma dönemi gelişecek. Kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması konusunda bir sürecin başlayacağına inancındayım. O dönemde düşüncelerimizi ortaya koyacağız. Ama şu andaki çalışmalar, o aşamada değil. Kesin projeyle gelmek, kamuoyunda sıkıntı yaratırdı. O nedenle araştırma ve yoklama dönemi, tartışma döneminden sonra bazı şeyleri olgunlaştırmak mümkün.''

CHP VE MHP'YE "PAÇAYI SIVAMAYIN" UYARISI

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna'nın, CHP ve MHP'ye yönelik, ''AKP'nin oyununa gelmeyin'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Türk, yapılacak değişiklikler belli olmadan bu tür ifadeleri doğru bulmadığını söyledi.

Türk, ''Dereyi geçmeden paçaları sıvamak çok doğru değil. Hele o dereyi geçelim, ondan sonra değerlendirme yaparız'' dedi. Türk, hassas bir konuyu aceleci bir mantıkla yorumlamanın doğru olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bunu sadece Emine Hanım için söylemiyorum. 40 bin insanın yaşamını yitirdiği, annelerin acılar çektiği bir süreç... Bu süreç için hesap yapmayı, aceleci davranmayı, bunu magazinleştirmeyi doğru bulmuyorum. Sürecin şimdiden başarısız olacağı yönündeki bir belirlemeyi, tartışmanın önünü kesmeye yönelik bir anlayış olarak değerlendiriyorum. Ben bunu Ayna için söylemiyorum, CHP ve MHP'nin tavrı için söylüyorum. Yıllardan beri barış ve demokrasi talebi ile yola çıktık. Bugün bir şeyler söyleniyorsa, bunu ciddiyetle ve sabırla beklememiz, sonuçları görmemiz lazım. Bu sonuçlar üzerinden tartışmamız gerekir.''