BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.439,43
HABER /  GÜNCEL

IMF raporlarına Türkiye engeli

Devlet Bakanı Ali Babacan, 2011 yılı içinde Türk ekonomisi hakkında hazırlanan IMF raporlarının yayınlanmasına neden izin vermediklerini anlattı

Abone ol

Devlet Bakanı Ali Babacan, 2011 yılı içinde Türk ekonomisi hakkında 4 - 5 IMF raporunun yayımlanmasına izin vermediklerini söyledi.

"Türkiye'ye yeni gelen 3 kişinin hazırladığı bir rapordan söz ediyoruz. İçinde subjektif analizler olan bir rapor" 

Devlet Bakanı Babacan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye için hazırladığı 4 - 5 ayrıntılı değerlendirme raporunun yayınlanmasına izin vermediklerini söyledi. Babacan, önceki akşam Cemile Sultan Korusu'nda gazetecilerle bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın gündeme getirdiği, "Hükümet IMF'nin Türkiye değerlendirme raporunu yayımlamasını engelledi" iddiasının sorulması üzerine Babacan şu yanıtı verdi:

"IMF raporlarının yayımlanması iznimize tabi. 2011'den bu yana yayınlatmadığımız raporlar var. Bunların sayısı 4 - 5'i buluyor. Burada bir irade kullanıyoruz. Ortağı olduğumuz bir kuruluşun raporu. IMF adına Türkiye'ye yeni gelen 3 kişinin hazırladığı bir rapordan söz ediyoruz. İçinde bazı kutularda subjektif analizler olan bir rapor. Onlar hazırladı, biz itiraz ettik. Şu an rapor bekliyor."

KELLE KOLTUKTA İŞLER

Babacan istikrar adına zor tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını belirterek, banka kredilerinde yüzde 25 sınırı konusunda da "oldukça hassas" olduklarını dile getirdi. Babacan, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerin bu kriterden uzak tutulması yönündeki Bankalar Birliği'nin isteğiyle ilgili olarak da, "Ayrıştırırız ama yüzde 25'i geçmez" dediklerini ifade etti. Şu an yüzde 25 sınırı konusunda risk görmediklerini anlatan Babacan, "Baktık risk var, Merkez Bankası devreye girer" dedi. Yıl sonuna dek bu sınırın aşılmasını beklemedeğini ifade eden Babacan, şunları söyledi:

"O noktaya kimse getirmek istemez. Bankacılık mesleği itibar demek. Kimse itibarından ödün vermek istemez. Devletle kavgalı görüntüsü vermek istemez. Patron, hissedar, yabancı ortaklar hesap sorar. Bu sınırın aşılması... Kime karşı, ne yapmaya çalışıyorlar. Birileri kelle koltukta işler yapmak istiyorsa, kendileri bilir."

BÜYÜME YÜZDE 9'U BULUR

Cari açık konusunda, "Çok kaygı verici bir noktada değiliz" diye konuşan Babacan, alınan tedbirlerle birlikte finansmanda iyileşme olduğunu, kredilerin sektör ortalamasında yüzde 25'lik hedefi tutturacak gibi göründüğünü, uluslararası kuruluşların yüzde 6 civarındaki büyüme tahmini gerçekleşirse, kendi büyüme öngörüleri olan 4.5 puanın üzerine çıkacağını, bu durumda da yüzde 8'e yakın bir cari açığın göründüğünü kaydetti. Babacan ayrıca ilk çeyrekte yüzde 9-10 büyüme beklediklerini anlattı.