BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.427,87
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İmam Hatip'liye polis olma yolu!

ÖSYM’nin yapısını değiştirmek için verilen kanun teklifine göre, imam hatip mezunları polis meslek yüksek okullarına girebilecek.

Abone ol

Ak Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na ÖSYM’nin yapısını değiştirmesi amacıyla sunulan kanun teklifinde İmam Hatip Lisesi ve Açıköğretim Lisesi mezunlarına da polis olabilmelerinin yolunu açacak bir düzenleme yer aldı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç ise düzenleme İmam Hatipliler'e özel bir ayrıcalık sağlamadığını belirterek, düzenlemenin lise dengi tüm okulları kapsadığını açıkladı.


Ak Parti Grup başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş ile Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak tarafından sunulan kanun teklifiyle ÖSYM’nin yapısının değiştirilmesinin yanı sıra bazı kanun maddelerinde de değişiklik yapması öngörüldü.

ÖSYM’nin yapısını neredeyse bütünüyle değiştiren söz konusu kanun teklifiyle polis meslek yüksek okullarında okuma hakkı, ÖSYM tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavlarında başarılı olan “tüm lise ve dengi okul” mezunlarına verildi. 

Polis Akademisi’ne bağlı Polis Meslek Yüksek Okulları’nda mevcut düzenlemeye göre genel lise, erkek ve kız teknik liseleri ile ticaret-turizm meslek liseleri mezunları okuma hakkına sahipken, kanun teklifinde söz konusu uygulama değiştirildi. İmam Hatip Lisesi, açıköğretim lisesi, sağlık meslek lisesi mezunlarına da polislik yolunu açabilecek yeni düzenleme Ak Parti tarafından “Anayasa’daki eşitlik hakkı uyarınca” yapıldığı kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI ATAYACAK

Kanun teklifinde ÖSYM Başkanı’nın devlet üniversitelerinde görev yapan profesör unvanına sahip öğretim üyelerinden YÖK’ün önereceği üç aday arasından Bakanlar Kurulu önerisiyle Cumhurbaşkanı’nca 4 yıllığına atanması da öngörüldü.

Teklife göre, sınavlarda, ses veya görüntü nakleden cihaz kullanarak kopya çeken veya kopya çekilmesine aracılık edenler, başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayanlar, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Sınavda kopya çektiği tespit edilen aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle hiçbir sınava giremeyecek.

İMAM HATİPLİYE ÖNYARGI

"İmam hatip liseliye polislik yolu açılacak"
iddialarına AK Parti cephesinden savunma geldi. AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, gazetelerde yer alan haberlerin İmam hatiplilere yönelik bir 'önyargı' olduğunu vurguladı ve 'Burada düzenlemenin amacı İmam hatiplere polis okulunu açmak değil... Amacımız polis okuluna girişlerde lise ve dengi okul mezunlarının polis okuluna giriş yapabilmesi' dedi.

Bugün bazı gazetelerde yer alan bir habere göre, Ak Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na ÖSYM'nin yapısını değiştirmesi amacıyla sunulan kanun teklifinde İmam Hatip Lisesi ve Açıköğretim Lisesi mezunlarına da polis olabilmelerinin yolunu açacak bir düzenleme getirildiği yer aldı.

"Türkiye'nin ön yargılarından bir tanesi de İmamhatip'lere yönelik önyargılar... Burada düzenlemenin amacı İmamhatiplere polis okulunu açmak değil. Biz 4 yıllık üniversite mezunlarına bile 6 aylık sınavdan geçmesi şartı ile polis olma imkanı getirdik. Mesleğe geçişlerdeki kısıtlılık nedeniyle de Türkiye'de meslek liselerine yönelik ilgisizlik yaşanmaktraydı. Bu yönüyle baktık ve polis okuluna girişlerde lise ve dengi okulları kapsama dahil ettik."

ANAYASA'YA UYGUN

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise düzenlemenin Anayasa aykırı olduğu yönündeki görüşleri reddetti. Özcan, Düşünce Kuruluşlarıyla bugün yaptığı toplantının ardından sözkonusu tasarıya ilişkin açıklama yaptı:

"Bizim ilk yazdığımız teklifte de bu vardı. Bizce bir mahsuru yok. Aksi bir düzenleme Anayasa'ya aykırı olurdu."