BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,37
HABER /  DÜNYA

İlkokul mezunu adam uçak yaptı

Kuzey Irak'ta ilkokul mezunu Neriman Enver, peşmerge güçleri için 6 ay çalışarak yaptığı uçakla gösteri uçuşu yaptı.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yaşayan Neriman Enver isimli ilkokul mezunu adam, peşmerge güçleri için bir uçak yaptı. 6 ay çalışarak tamamladığı uçağıyla Erbil'de gösteri uçuşu yapan adam, çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Uçağın ilk resmi uçuşu, Erbil'deki eski Herir Askeri Hava Üssü'nde gerçekleştirildi. Erbil Valisi Nevzat Hadi ve birçok yetkilinin hazır bulunarak ilgi gösterdikleri törende uçağını havalandıran Enver, 5 dakika boyunca semada tur attı.

Enver, uçuştan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 beygir motor gücüne sahip, uzunluğu 6, genişliği 8 buçuk metre olan stol 701 tipi uçağın, saatte 200 kilometre hıza ulaşabildiğini ifade etti.

6 AY ARALIKSIZ ÇALIŞARAK UÇAĞI TAMAMLADI

Bir soru üzerine mühendis olmadığını, eğitiminin de ilkokuldan ibaret olduğunu anlatan Enver, uçak yapma işinin sadece merak ve azimli araştırmanın sonucu olduğunu dile getirdi. IŞİD'in, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yönelik saldırılarından sonra kendisine çok büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade eden Enver, "Bu uçağı Peşmerge için yaptım. Fakat yapımı kolay olmadı. 6 ay aralıksız çalışarak uçağı tamamladım. Ancak uçak yapma uğraşım 24 yıla dayanır. Bunun için birçok ülkeye gittim ve pilotluk eğitimi aldım. Çok şükür, bugün de uçağımızın ilk resmi uçuşunu gerçekleştirdik. Bana güvenerek desteklerini esirgemeyen Başkan Mesut Barzani ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

UÇAK, KÜRT BÖLGESİNDE GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Enver, daha modern ve ihtiyaca cevap verecek hale getirmek için uçağı geliştirme çalışmasına devam edeceğini belirtti.

Savaş uçağı olmayan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sınırlı sayıda helikopteri bulunuyor. Bu nedenle Enver'in yaptığı küçük uçak, Kürt bölgesinde geniş yankı uyandırdı. Uçağın uçuşuna Kürt medyası da yoğun ilgi gösterdi.