BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İlkokul 1. sınıfa başlama yaşı kaç?

İlkokul 1. sınıfa başlama yaşı kaç? İlkokul birinci sınıfına başlama yaşı nasıl hesaplanır sorularının yanıtlarını Çocuk Gelişimcisi Deniz Temur cevapla.tv için yanıtladı.

Abone ol

Okula başlama yaşı 4+4+4 eğitim sisteminin yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana velilerin kafasını karıştıran bir konu.

Daha önceki yıllarda okula başlama yaşı çocuğun kabaca yaş hesabıyla yapılabilmekteydi. Ancak yeni sistemle çocukların okula başlama yaşları 'ay' hesabına göre ve farklı yaş gruplarını kapsayacak şekilde değiştirildi. Hesaplama yaparken dikkate alınması gereken nokta eğitimin başlayacağı yılın 30 Eylül tarihinde çocuğun kaç aylık olacağıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni öğretim yılı için okula başlama yaşı tablosuna göre, Eylül ayı sonunda 72 aylık ve üstü olan çocukların okula başlaması zorunludur. 69 ve 71 aylık arasındaki çocukların okula başlaması da kanunen zorunludur. Ancak burada bazı istisnalar var.

Eğer aile çocuğunun gelişiminin okula başlamaya uygun olmadığını doktor raporuyla bildirirse çocuklarını 1. sınıfa göndermeyebilirler. Benzer bir durum 66-68 aylık çocuklar için de geçerli. Bu gruptaki çocukların da okula kayıtları kanunen zorunlu.

Ancak aileler okula verecekleri dilekçe ile çocuklarını okula göndermeyebilirler. Bu yaş grubunda doktor raporu değil, ailenin dilekçesi yeterli görülmektedir. 60-65 aylık çocukların ise okula başlaması kanunen zorunlu değil.

Ancak aileler çocuklarını isterlerde 1. sınıfa kaydettirebilirler. Burada ailelerin çocuklarının okula başlaması için okul müdürlüklerine dilekçeyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

59 aydan daha küçük çocuklar ise hiçbir koşulda 1. sınıfa kayıt olamazlar. 59 aydan küçük çocuklar okulların anasınıflarına kayıt olabilirler.