BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ'a yine kötü haber!

Ergenekon davasına bakan mahkeme kararlarını açıkladı. Başbuğ'un tahliye istemi reddedildi. BDP'liler için de red kararı geldi.

Abone ol

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların ve avukatların taleplerine ilişkin aldıkları 10 sayfalık ara kararları yaklaşık 6 saatlik aranın ardından açıkladı.

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'a yine kötü haber çıktı. Tahliye istemine mahkeme red kararı verdi. Hilmi Özkök'ün tanıklığıyla ilgili karar ise yine belirsiz. 


Mahkeme heyeti Ergenekon Davalarının birleştirilmesi yönünde verilen ara karardan geri dönülmesi yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme tutuklu sanık emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın duruşmalara katılmaktan bağışık tutulma taleplerinin ise 'usul ve yasada yeri olmadığı' gerekçesiyle reddetti.

MAHKEMEDEN SUÇ DUYURUSU

Mahkeme heyeti tutuklu sanık emekli tuğgeneral Veli Küçük'ün 29 Mayıs 2012 tarihli dilekçesinde mahkeme heyetini hedef alan sözlerle ilgili olarak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Tutuksuz sanık Oğuz Alparslan Aldülkadir'in 9 Mart 2009 tarihinde görülen duruşmada 'Gizli tanık 17'nin açık kimliğini beyan ettiği gerekçesiyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Yine mahkeme tutuklu sanık Serdar Öztürk, Doğu Perinçek, Durmuş Ali Özoğlu, Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Şahin Mengü'nün duruşmada sarf ettikleri sözlerden dolayı Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme heyeti tutuksuz sanıklar Hakan Arıkan, Hayri Bildik ve Bekir Çelik'in savunmalarının da alınmış olmasını dikkate alarak duruşmalardan bağışık tutulmasına karar verdi.

ÖZKÖK'ÜN TANIK OLARAK DİNLENİLMESİ
İLERKİ AŞAMADA DEĞERLENDİRİLECEK

Mahkeme Heyeti sanık Doğu Perinçek'in talapleri ile ilgili şu kararları aldı: 1-Ankara 1. Ağır Ceza Mahkesi'ne yazı yazılarak, 1973 yılında Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nde görülen 'Kara Kuvvetleri Devrimci Subaylar Örgütü Davası'nın tüm delil klasörleriyle birlikte dosyanın istenmesine, 2- Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazılarak PKK terör örgütü yöneticisi Abdullah Öcalan ile Sabri Ok arasında gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşme çözümlerilerinin gönderilmesinin istenilmesine, 3-)Ak Parti Milletvekili Şamil Tayyar ve Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün de aralarında bulunduğu 14 kişinin tanık olarak dinlenilmesi yönündeki talebin ilerki aşamalarda değerlendirilmesine karar veridi."

BDP'LİLERİN DAVAYA KATILMA TALEPLERİ

Mahkeme Heyeti, milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın davaya katılma taleplerinin reddine ilişkin verilen ara karardan dönülmesi taleplerinin, kararda bir isabetsizli bulunmadığından reddine karar verdi. Süleyman Küçüksucu'nun suçtan doğrudan zarar görme ihtimali bulunmadığından davaya katılma talebinin reddine hükmeden mahkeme Heyeti, müşteki Ramazan Yelken'in suçtan doğrudan zarar görme ihtimali bulunduğundan davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi.

BAŞBUĞ'UN 11 KİŞİLİK TANIK LİSTESİ

İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer'in talepleriyle ilgili olarak Mahkeme Heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin tanık olarak dinlenilmesine ilişkin talebinin ilerki aşamalarda değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak sanıklar İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz'in Genelkurmay Karargahı'na 2003-2008 yılları arasında giriş yapıp yapmadıklarının tespit edilerek mahkemeye bildirilmesini kararlaştırdı.

TAHLİYE İSTEKLERİNE RET

Mahkeme Heyeti, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur, Emrah Gönenci ve Murat Aplak'ın duruşmada hazır edilmelerine karar verdi. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 21 Haziran 2012 tarihine erteledi. tahliye taleplerinin reddine karar verilmesi istedi. Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.