BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ'a şeref madalyası

Hükümet, YAŞ krizine rağmen Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a 'Devlet Şeref Madalyası' verecek.

Abone ol

Devletin en prestijli ödülü sayılan madalya, Bakanlar Kurulu’nun tavsiyesi ile Cumhurbaşkanı tarafından veriliyor.  27 Nisan e-muhtırasını sahiplenen Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyakanıt’a madalya vermesi tartışmaya yol açmıştı. 

Son YAŞ'daki gerginlik sebebiyle Başbuğ’a, selefleri Büyükanıt ve Hilmi Özkök’te olduğu gibi 'Devlet Şeref Madalyası' verilip verilmeyeceği tartışılıyordu. Hükümet, spekülasyonların önüne geçmek ve 12 yıldır uygulanan geleneği bozmamak için Başbuğ’a da madalya verilmesini kararlaştırdı. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararnamesinin yazımına başlandı. Kararname kabinenin imzasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulacak. Gül’ün onayından sonra resmi gazetede yayımlanacak. Madalya, Cumhurbaşkanı Gül veya görevlendireceği bir kişi tarafından Başbuğ’a takdim edilecek.

ÜSTÜN YARARLILIK

Yasaya göre, Devlet Şeref Madalyası, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için yurt içinde veya yurt dışında üstün yararlılık gösteren' Türk ve yabancı uyruklu kişilere veriliyor.

Bu madalya ilk olarak 28 Şubat sürecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya verildi. Madalyayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel taktı. Bu ödülü alan ikinci isim 9. Cumhurbaşkanı Demirel oldu. Demirel'in madalyası 16 Haziran 2000'de 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi. Karadayı'dan sonra Genelkurmay Başkanlığı’na gelen Orgeneral Hüseyin Kıvrıoğlu da şeref madalyasına layık görüldü. AK Parti döneminde de Özkök ve Büyükanıt’a madalya verildi.

YABANCILARA DA VERİLDİ

Devlet Şeref Madalyası yabancılara da verildi. Devlet Şeref Madalyası alan yabancı liderler şunlar: “Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Alia İzzet Begoviç, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, ABD Başkanı Bill Clinton ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah." (Bugün)