BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ 5 yıl sonra anlattı: Emri ben verdim!

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'dan 5 yıl sonra gelen açıklama: "Öfkelendim, benim ismimin yazılmasını istedim. Çünkü emri ben verdim”

Abone ol

Tarih : 8 Şubat 2010.. Yer: Erzincan 3. Ordu Komutanlığı..

Dönemin Özel Yetkili 3 savcısı Erzincan’daki 3.Ordu Komutanlığı’nın nizamiyesindeydi. Ellerinde mahkeme tarafından verilmiş, arama ve el koyma kararı vardı. Özel Yetkili savcılar, ilk kez bir Ordu Komutanlığı karargahında arama yapmayı istiyorlardı. O gün, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, savcıların asıl amacının 3.Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk olduğunu değerlendirdi. Derhal emir verdi:

“Savcıları içeri sokmayın”  

Yaşananlar, İlker Başbuğ’u çok öfkelendirmişti. 8 Şubat 2010’da neler yaşandı, neler oldu?

3. Ordu Komutanlığı’na giriş izni vermezken, neden Kozmik Oda'nın aranmasına izin verdi?

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ yıllar sonra o günlerde yaşananları anlattı. 

ANLATMAK İÇİN NEDEN 5 YIL BEKLEDİ?

Hürriyet'e konuşan Başbuğ'un açıklamalarının detayları şöyle:

2010 yılının Şubat ayında yaşadığımız bir olayı kamuoyu ile paylaşmak için tam 5 yıl geçti. Olay, kamuoyuna Erzincan olayı veya İlhan Cihaner olayı diye yansıyan dava ile ilgili. Geçen hafta bu davaya bakan Yargıtay’ın 11. Ceza Dairesi bütün sanıklar için beraat kararı verirken bu soruşturmanın kovuşturma ve soruşturma safhasında yer alan diğer yargı mensupları için de suç duyurusunda bulundu. Burası önemli. Bu kararı, beklemek zorundaydık elbette. Yaşanan bu olayı kamuoyu ile paylaşma zamanı geldiğini düşünüyorum.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ

Şubat 2009’da İlhan Cihaner’in yürüttüğü soruşturma cemaate dokunmuştu. 12 Haziran 2009’da, iddia edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı basında yer aldı. İrtica ile Mücadele Eylem Planının uygulama alanı olarak Erzincan’ı seçmişlerdi. Komplocuların planı buydu. Kanaatimce, İstanbul’daki Zekeriya Öz ile Erzurum’daki Osman Şanal arasında ciddi bir ilişki ve işbirliği vardı. Bir plan var ve bu planın ilk uygulama alanı olarak da Erzincan seçilmiştir.

EMRİ BEN VERDİM

Genelkurmay Karargahı’nda makamımdayım. Birden bu konu ile ilgili personel, telaşla bana geldiler. Dediler ki, ‘Erzurum, Özel Yetkili Savcısı ve Osman Şanal 3.Ordu Karargahına gelmiş. Karargaha girip, mahkeme işte karar vermiş, şüpheli bir kişi var astsubay, ordu karargahında arama yapacak hatta bir de el koyma da var. Yani evraka vs. el koyacaklar. Emriniz?’ Ben de kendilerine, savcıların ordu karargahına kesinlikle sokulmamasını emrini verdim. Bir kaç saat geçti. Tekrar ilgili personel geldi, yine telaşla, ‘Osman Şanal, yani Erzurum Özel Yetkili Savcısı, olay hakkında bir tutanak tutmak istiyor. Ordu Karargahı'na sokulmama emrinin kimin tarafından verilmiş olduğunu soruyor’ Bu konu, bana soruluyor. Bize kadar geliyor yani. Burda 2 konu var. Osman Şanal konu hakkında tutanak tutuyor. Ordu Karargahı'na, girilmemesi emrinin kimin tarafından verildiği emrini soruyor, onu yazacakmış, bana ast birliklerden soru da şu, ‘Efendim buraya kimin ismi yazılacak’ Bunları duyunca hem üzüldüm hem de çok öfkelendim. Benim ismimin yazılmasını istedim. Çünkü emri ben verdim.

İlker Başbuğ Kozmik Oda'nın incelenmesine neden izin verdi
Ankara'daki Özel Harp Dairesi'ne bağlı 'Kozmik Oda', Bülent Arınç'a suikast iddiaları nedeniyle 2010 yılında aranmıştı.

BAŞBUĞ KOZMİK ODA'YA GİRİLMESİNE NEDEN İZİN VERDİ?

2 olayın amaçları farklı. Bunu iyi anlamak lazım. Kozmik Oda'daki, olayın amacı farklı 3.Ordu Karargahı'ndaki olayın amacı çok farklı. Kozmik Oda'da yaratılan olayın amacı neydi? Ortada bir suikast iddiası var. İddia. Ciddi bir iddia. Burda ciddi kelimesini kullanmam yanlış anlaşılmasın. Doğruluğu anlamında kullanmıyorum bu kelimeyi, kapsamı anlamında kullanıyorum. Ortada suikast iddiası var. Ciddi demeyelim, çirkin bir iddia var ortada. İddia çirkin. Çirkin bir iddia ve bu suikast iddiasının açığa çıkartılması lazım. Yani ortada kalmaması lazım. Yoksa üzerinizde leke olarak kalır.

Artı, bu Kozmik Oda'daki arama faaliyeti sadece suikast iddiası ile de sınırlı değildi. Bu iddia ile bütün faili meçhul cinayetlerin de TSK’ya fatura edilmesi hedeflenmişti. Önemli olan bu kadar çirkin bir iddia ve açıklığa kavuşturulmaz ise TSK üzerine bir töhmet yaratacaktı. Bu çirkin iddianın aydınlatılması mecburiydi. Bu olaylarla TSK’nın ilişkili olmadığının iddiaların tamamen iftira ve yalan olduğunun ortaya çıkartılması zaruriyeti vardı. Olayın değerlendirmesini biz öyle yaptık. Doğru yaptık. Her zaman da aynı şeyi söylüyorum. Buna karşılık özellikle 8 Şubat’ta 3.Ordu Karargahı'nda yaşadığımız olay farklı... Oradaki amaç, görev başında bulunan Ordu Komutanı’nı tutuklayıp cezaevine göndermek. Görevi başında bulunan muvazzaf bir ordu komutanını terör örgütü ile ilişkilendirerek, tutup cezaevine göndermek. Buna müsade edemezdik. Arama kararı Astsubay ile ilgili ama olayın orada kalacağı kanaatinde değildim. Buradaki hedef Ordu Komutanı'ydı. Orgeneral rütbesindeki, muvazzaf, görevi başında bulunan bir kişiyi terör örgütü ile ilişkilendirerek cezaevine koymak.

İKİ FARKLI OLAY

Bu 2 olay şunu gösteriyor, farklı olaylarda farklı fakat doğru kararlar verilebilir. Bütün bu yaşananlara rağmen yine de farklı değerlendirmelerde bulunanlar olabilir. Ancak onlara da şunu söylemek isterim. İnsanların neyi yapabileceği, neyi yapamayacağı ancak o kimselere yetki ve sorumluk verildiği anda bütün çıplaklığı ile ortaya çıkabilir. Yetkisiz ve sorumluluğa sahip olmayanlar ise herşeyi kolaylıkla söyleyebilirler. Çünkü, onların yetkisi olmadığı gibi, daha da önemlisi hiç kimseye karşı sorumlulukları da yoktur.

Saldıray Berk
Saldıray Berk

SALDIRAY BERK’İ VERSEYDİK, TSK’YI KOMUTA EDEMEZDİK

Öyle bir durumda (Saldıray Berk'in gözaltına alınması) TSK’yı komuta edemezdik. Mümkün değildi. Bir Ordu Komutanı'na böyle birşey yapılmasını kabul etmemiz asla mümkün değildi.

8 ŞUBAT'TA ERZİNCAN'DA NE OLDU KARAR NE?

Erzincan´da 3. Ordu Karargahı´nda görevli istihbarat astsubay A.S., Yaylabaşı Jandarma Karakol Komutanı astsubay M.Y. ile avcılık malzemeleri satan Y.B., 8 Şubat’ta Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı.  Astsubaylardan birinin 3´üncü Ordu Karargahı´ndaki ofisini aramak isteyen Savcı Osman Şanal, Genelkurmay Başkanlığı’nın izni olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmayınca nizamiyeden dönmek zorunda kaldı. İddialara göre ifade vermesi için savcılığa çağrılan 3. Ordu komutanı Saldıray Berk, Berk ifade vermeyi reddetmişti. Ancak daha sonraki günlerde Erzurum Savcılığı Berk´in ifade vermeye çağrılmadığını açıkladı.

TAKİPSİZLİK ÇIKTI

Özel Harp Dairesi olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu’nun sırlarını deşifre eden Kozmik Oda soruşturması, 2009’da Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiasıyla başladı. Seferberlik Tetkik Kurulu’nda görevli Albay E.Y.B. ve Binbaşı İ.G, bir ihbar üzerine polis tarafından 19 Aralık 2009’da Arınç’ın evinin yakınlarında durduruldu. İddiaya göre, subaylardan biri üzerinde Arınç’ın evinin krokisinin yer aldığı bir kağıdı yutmaya çalışıyordu. Dönemin özel yetkili savcısı Mustafa Bilgili’ye ifade veren Albay E.Y.B. bilgi sızdırdığından şüphelenilen bir albayı izlediklerini iddia etti. E.Y.B, Arınç’ın adresinin olduğu kâğıt için ise, “Kağıdı polis cebime koydu” iddiasında bulundu. Mahkemeye sevk edilen askerler serbest bırakıldı. Savcılık, Seferberlik Tetkik Kurulu’nda arama yaptı. Türkiye’nin en gizemli yeri Kozmik Oda’daki aramayı ise dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Kadir Kayan yaptı. Arama 26 gün sürdü. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, dosyayı devralan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı, yaklaşık 5 yıl 3 aydır yürütülen soruşturmada, geçen mart ayında 30 sanık hakkında takipsizlik kararı verildi.

TUTANAKTAN SATIR BAŞLARI

Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal 3.Ordu Komutanlığı’nda, arama ve el koyma kararını uygulayamayınca yanındaki diğer savcılar Rasim Karakullukçu ve  Mehmet Yazıcı ile birlikte bir tutanağa imza attı. İşte o tutanaktan bazı satır başları: 

- Cumhuriyet Savcılarınca ‘aramaya hangi komutan izin vermiyor?’ şeklindeki ısrarlı sorular üzerine gerek Merkez Komutanı gerekse oradaki Askeri Savcı Aydın Seviş’in cevap vermekten imtina ettikleri sadece ‘komutanlık’ diyerek geçiştirdikleri görülmüştür. Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’ın ‘Burada tutanak tutulmuyorsa, kararın infazı için 3.Ordu Komutanlığı nizamiyesine gidelim, bakalım kim engel çıkarıyor ortaya çıkar, tutanağı da orada tutalım’ dediği, bu amaçla 3.Ordu Komutanlığı Nizamiyesine gidilmek üzere harekete geçilmiştir. 

- Şüpheli Ahmet Saraçlar’ın evinde saat 15.30 sıralarında aramaya başlamadan hemen önce Merkez Komutanı Murat Yılmaz Albay heyecanlı bir şekilde aşağıda olan Cumhuriyet Savcılarını (Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı’yı yukarıya çağırdığı ve ‘Arama ve el koyma işlemine izin vermeyen kişi Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dur’ demiştir. Bunun üzerine tarafımızca bu durumun tutanak haline getirilmesi talimatı verilmiş ve fakat bilahare Merkez Komutanlığınca tutulan tutanakta ‘Genelkurmay Başkanlığı’ şeklinde muğlak bir ifade yazıldığı görülmüştür.