BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  SAĞLIK

İlkbahar cinsel hayatı da vuruyor

Baharla birlikte başgösteren 'yorgunluk' hali, yatak odalarını da vurabiliyor. Baharda biyoritmin bozulmasıyla ortaya çıkan 'romantik yorgunluk', cinsel isteksizliğe yol açabiliyor.

Abone ol

Eğer son günlerde yorgunsanız, yeteri kadar güçlü ve enerjik biri olduğunuzu hissetmiyorsanız, bir süre sonra başka sağlık sorunlarının da ardı ardına filizlendiğini görebilirsiniz

Örnek olarak baharın yavaş yavaş etkisini gösterdiği bugünlerde sinsice yaklaşan bir tehdit yatak odalarınızı vurabilir. CİSED Genel Başkanı ve PSİKODER BaşkanıDr. Cem Keçe’nin anlatımına göre, ‘bahar yorgunluğu’ olarak bilinen durum, cinsel isteksizliğe yol açabilir. Ancak rahat olun, baharla birlikte ortaya çıkan ve ‘romantik yorgunluk’ adını verdiğimiz geçici yorgunluk hali, genellikle birkaç haftayı geçmez. İşte Keçe’nin romantik yorgunluğa karşı önerileri:

“Takvimler aşk mevsimi dese de bahar bireylerde bilinenin tersine bir etki yapabilir. İlkbaharla birlikte havadaki elektrik yükü artar ve mevsimle birlikte birçok kişide bahar yorgunluğu olarak bilinen birtakım değişimler baş gösterebilir. Bahar yorgunluğu, cinsel isteksizlik, genel bitkinlik hali, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk veya huzursuzluk gibi şikâyetlerle kendisini gösteriyor. Doğayla iç içe olan yerleşim yerlerinde havadaki pozitif iyonların artması insana zindelik verebilirken, İstanbul, Ankara , İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde yoğun olan negatif iyonlar, cinsel isteksizliğe, gerginliğe, duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor.

BİYORİTMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Hava ve mevsim değişiminin insan biyoritmini olumsuz etkilediği bilimsel bir gerçektir. Bu dönemde yeterli uyku alındığı halde gün içinde yorgunluk hissi yaşanabilir. Bahar yorgunluğunun nedeni, kış şartlarına uyum sağlayan vücudun, baharda havanın ısınmasıyla birlikte başlayan sürece uyum sağlayamamasıdır. Bahar stresine giren bünye, ihtiyaçlarını ve enerjisini kontrol edememenin getirdiği bir kaygı içine girebilir. Bu kaygıyla beden yoğun enerji gerektiren cinsel aktiviteleri erteleyebilir.
Hemen her bireyin başına gelmesi muhtemel olan bahar yorgunluğunun ve beraberindeki cinsel isteksizliğin önüne geçmek mümkün mü? Evet, birtakım basit önlemlerle bu süreç atlatılabilir. İşte önerilerim:
Şiâayetlerin üstesinden gelebilmenin ilk şartı, bol sebze meyve ve su tüketimidir. Günde 5-6 porsiyon sebze-meyve yiyin. Açık havada yürüyüş yapın ve bol bol güneşten faydalanın. Isınan havanın etkisiyle vücudun su kaybı yaşayacağını unutmayarak, günde en az 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

YÜRÜYÜŞ, VİTAMİN DESTEĞİ
Sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyün ve 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Bu size zindelik sağlar. Yeşil çay için. A, B, C ve E vitaminleri, potasyum, selenyum ve omega 3 kullanın. Sentetik değil, pamuklu kumaştan üretilen kıyafetleri tercih edin. Her gün akşam ya da sabah duş alın. Bağırsak sistemini güçlendirdiği bilinen probiyotik ya da prebiyotik içeren yiyecek ve içecekleri bolca tüketin. İlkbaharda meydana gelen cinsel isteksizlik ve yorgunluk ile mücadelede spor aktivitelerinin faydası tartışılmaz. Bunun yanında bulunduğunuz ortamın iyi aydınlatılmasına ve bol oksijen için havalandırılmasına dikkat edin.
Alkol tüketimini azaltın. Keyfinizi yerine getirecek her türlü etkinliği gerçekleştirmeye çalışın. Hoşlandığınız insanlarla vakit geçirin. Ancak tüm bu önlemlere rağmen cinsel isteksizlik halinizde bir değişiklik yoksa, mutlaka bir cinsel terapiste başvurmaktan çekinmeyin.”

(Radikal)