BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.434,75
HABER /  POLİTİKA  /  SP

İlk üç madde laf salatası

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, anayasanın ilk üç maddesi ile ilginç açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, anayasanın ilk üç maddesi ile ilgili olarak ''Bu kadar laf salatası, laiklik kelimesini gizlemek içindir'' dedi.

Kamalak, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyeti parti genel merkezinde kabul etti.

Mustafa Kamalak, MÜSİAD'ı, hem parlamentodan önce anayasa taslağı hazırladıklarını hem de değiştirilmesi mümkün olmayan maddelerle ilgili net düşünceleri ortaya koydukları için kutladı.

1982 Anayasası'nı hazırlayanların, değiştirilmesi mümkün olmayan maddeleri ''dolgu maddesi olarak oraya yığdıklarını ve bohça haline getirdiklerini ifade eden Kamalak, o maddenin de laiklik olduğunu söyledi.

İlaçların da içerisinde de çeşitli maddeler olmasına karşın etken maddenin bir tane olduğunu anlatan Kamalak, anayasanın ilk üç maddesindeki cumhuriyet, toplumun huzuru, milli dayanışma, insan haklarına saygı gibi kavramları 367 milletvekilinin değiştirmek istemeyeceğini, böyle bir değişikliğin de cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayacağını kaydetti.

Kamalak, ''Tanımı asla yapılmamış olan, sahibinden başka kimsenin bilmediği laiklik kelimesi... (Anayasanın ilk üç maddesi) Bu kadar laf salatası, laiklik kelimesini gizlemek içindir'' diye konuştu.

Mustafa Kamalak, laiklik kavramı açıkça tanımlanmadığı için insanların ceza aldığını ve partilerin kapatıldığını anımsattı.

Kamalak, laiklik kavramının tanımlanmadığını ve farklı yorumlanabildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a laik devlet sistemine geçmesini önerdi. 'Benim anlayışıma göre laiklik' diyor Sayın Başbakan. Ben de diyorum ki 'Sayın Başbakan sen haklısın ama güç sahibi senin anladığın gibi anlamıyor laikliği'. Eğer senin anladığın gibi olsaydı AK Parti 22 trilyon civarında cezaya çarptırılmazdı. Tabiri caizse idamdan, yani kapatılmaktan kıl payı kurtuldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek mahkemesi tarafından 'laikliği ihlalden' mahkum edildi. Kapatılma şeklinde olmadı ama en ağır para cezası ile sonuçlandı.''

78 MADDEYE İNDİRİLDİ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, seçimlerden önce hemen hemen tüm siyasi partilerin yeni anayasa yapacaklarına dair söz verdiklerini, kendilerinin 7-8 aylık bir çalışmanın ardından anayasa önerilerini kapsayan 78 maddelik bir taslak hazırladıklarını kaydetti.

Ömer Cihad Vardan, ''Bizim taslağımızda olmazsa olmaz diye düşündüğümüz ve mutlaka bir anayasanın temelinde olması gereken maddeleri muhafaza ederken; çıkartılmasının ya da olmamasının hiçbir eksiklik olmayacağı maddelerden de arındırılmış vaziyette'' dedi.

Çalışmanın bütününde bir resmi ideolojiden söz etmenin mümkün olmadığını, bireyi ve onun hak ve özgürlüklerini ön plana alıp koruyan bir çalışma yaptıklarını anlatan Vardan, değiştirilemez maddelerin olamayacağından hareket ettiklerini de bildirdi.