BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.433,75
HABER /  POLİTİKA

İlk kaynağı Erdoğan yaptı açıkladı : Uçak gemisi yapacağız!

Tuzla'daki Kınalıada Korveti'nin denize indirilmesi törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Fırkateyni'nin ilk kaynağını yaptı. Erdoğan, bir de milli savaş uçağı sözü verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştirilen Kınalıada Korveti'nin denize indirilmesi ve İstanbul Fırkateyni'nin inşa başlangıç törenine katıldı. İstanbul Fırkateyni'nin kaynağını yapan Erdoğan, Biz uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız. Hiçbir endişe taşımıyorum." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: Zaman zaman girişimcilerimizin, azmini, şevkini, cesaretini kıran kimi umursamazlıktan, kimi rekabette taraf tutmaktan kaynaklanan ama kimi de buram buram art niyet kokan olumsuzlukların haberlerini alıyorum. Sebebi ne olursa olsun, Türkiye'nin savunma sanayindeki atılımlarını önlemeye yönelik atılan adımlara da müsamaha göstermemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir tavır içine girenler karşılarında bizzat bizi bulurlar. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan, bu arada elbette kendisi de kazanan, gerçekten işinin ehli, gerçekten üretken, gerçekten samimi tüm girişimcilerimiz, tüm firmalarımız yanlarında bizim olduğumuzu bilmelidir

Erdoğan Kınalıada Korveti'ni denize indirdi işte görüntüleri

Bilginin çok hızlı bir şekilde yayıldığı bir yüzyılda yaşamanın sağladığı avantajları çok iyi değerlendirmek zorundayız. Teknolojik bağımsızlığın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Tüketen değil, üreten bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. Acil ihtiyaçları karşılayacak kadarını dışarıdan temin yoluna gitsek bile, milli imkanlara dayanmalıdır. Şayet 15 yıldır, bu yöntemi takip etmiyor olsaydık, bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de yürütemez hale gelirdik. 

"MİLGEM'DE YÜZDE 65'İN ÜZERİNDE KATKI SAĞLANDI"

Yaşanan sorunları çözecek, bu alanda fikri projesi olan herkesi destekleyecek bir sistemi süratle yapmalıyız. Art niyet kokan olumsuzlukların haberini alıyorum. Türkiye'nin savunma sanayii atılımlarını engellemeye yönelik tutumlara müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan, kendisi de kazanan samimi tüm girişimcilerimiz, yanlarında bizim olduğumuzu bilmelidir. İddia sahibi olmak, imkan sahibi olmayı gerektirir. Türkiye, kardeşleri, dostları için büyük iddiaları olan bir ülkedir. Geçtiğimiz yıl bu alanda 5 milyar dolarlık üretim gücüne erişmemiz önemli olmakla birlikte henüz hedeflerin çok gerisinde olduğumuz bir gerçektir. Adımları daha hızlı atmamız gerekiyor. Askeri gemi inşası, denizaltı inşası, savunma sanayii alanında iftihar verici başarı ortaya koyduğumuz bir alandır. Tamamen milli olarak tasarlanmış Milgem projesinde yüzde 65'in üzerinde yerli katlı sağlandı.

"BİZ UÇAK GEMİMİZİ DE YAPACAĞIZ"

"Savaş gemileri konusunda, özel sektör ve asker tersanelerde tamamlamış olduğumuz 14 adet projemiz bulunuyor. Önümüzdeki günlerde sözleşmesi imzalanacak 10 adet projemiz daha var. Denizcilik alanında geliştirdiğimiz çözümlere önemin ifadesidir. Biz uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız. Hiçbir endişe taşımıyorum."  

4. KORVET

MİLGEM projesi kapsamında TCG Heybeliada "Ada" sınıfı korveti 2011 yılında, TGC Büyükada Korveti 2013'de hizmete girmişti. Halen kritik görevlerde kullanılan bu iki geminin yanı sıra Projenin 3. Gemisi TGC Burgazada Korveti de 2014'de denize indirildi. Halen milli dizayn ve entegrasyonları devam eden geminin 2018'de teslim edilmesi bekleniyor. Projenin Ada sınıfı son Korveti Kınalıada da bugün kızaktan iniyor. 20 ayda inşa edilen geminin, 2019'da teknik donanımlarıyla birlikte göreve hazır olması bekleniyor.

SIRA MİLLİ FIRKATEYNE GELDİ

Toplam 8 gemiden oluşan MİLGEM projesinin beşinci gemisi İstanbul fırkateyninin ilk kaynağı da bugün yapılacak. Ada sınıfı korvetler ege harekat sahasını kapsayan kıyıya yakın harekatın gereklerini karşılamak üzere dizayn edilirken,açık denizlerde, uzun menzilli etkin silahlarla donatılan İ sınıfı fırkateyn ihtiyacı da hayata geçiriliyor. Bu ihtiyacı bugün ilk kaynağı yapılacak İstanbul Fırkateyni karşılayacak. Fırkateynin 3.5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

KINALIADA KORVETİNİN ÖZELLİKLERİ

99.5 metre boyundaki Kınalıada Korveti, 4.4 metre genişliğinde. Gemide, milli 3 boyutlu arama radarı, milli sensörler, milli lazer ikaz sistemi, milli sonar, milli torpido tespit ve karıştırma sistemleri ile, milli top, milli savaş yönetim sistemi, milli kızılötesi iz yönetimi sistemi ve Milli muharebe uydu sistemi gibi tamamen yerli imkanlarla donatıldı.

İSTANBUL FIRKATEYNİ ÖZELLİKLERİ

Ada sınıfı korvetlere kıyasla daha uzun menzilli ve daha etkin silahlarla donatılacak İ Sınıfı İstanbul Fırkateyni daha etkin komuta kontrol ve savaş sistemlerine sahip olacak. 113 boyundaki geminin 14 metre genişlikte olacak. Sensörleri, silahları ve elektronik sistemleri tamamen milli imkanlarla hayata geçirilecek. Bu sistemler arasında satıhtan satıha güdümlü mermi dikek atım sistemi, 25 mm milli top, milli nokta hava savunma silah sistemi, ve milli dekoy atım sistemi bulunuyor.