BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.439,19
HABER /  GÜNCEL

İlk grup Peşmerge Kobani'ye ulaştı mı?

Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, ilk grup peşmerge birliklerinin Kobani'ye giriş yaptığını söyledi PYD iddiayı yalanlarken, lideri Salih Müslim "150 peşmerge Türkiye'ye girdi, Kobani'ye ilerliyor" dedi.

Abone ol

Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, Irak Kürt bölgesinden yola çıkan ilk grup peşmergenin Kobani'ye girdiğini söyledi.

Al Jazeera Türk'ün ulaştığı PYD lideri Salih Müslim "150 peşmerge Türkiye'ye girdi, Kobani'ye ilerliyor" dedi.

Kobani Askeri heyeti Başkan vekili Öcalan İso, peşmergenin gelişinden haberdar olduklarını ama ne zaman ve nasıl giriş yapacakları konusunun Türkiye ve peşmerge tarafından belirlendiğini aktardı. İso, peşmergenin yola çıkış haberinin Kobani'deki YPG birlikleri tarafından sevinçle karşılandığını vurguladı. Katyuşa füzeleri, havan topları gibi ağır silahların yer aldığı ağır silahlar ve diğer peşmerge birlikleri de Kobani'ye doğru yola çıktı.

Silahların yüklendiği tır ve kamyon konvoyuna ambulanslar da eşlik ediyor. KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami Twitter hesabından paylaştığı mesajında peşmerge birliklerinin Erbil'den yola çıktığını ve Silopi üzerinden Kobani'ye gideceğini vurguladı. 

Karadan gidecek olan silahlar da Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye’ye girecek ve Kobani’ye ulaştırılacak.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Al Jazeera’nin konuyla ilgili yönelttiği soruya, “Peşmerge sağ salim Kobani’ye gidene kadar açıklama yapmayacağız” şeklinde yanıt verdi.

PEŞMERGELER ÖZEL OLARAK EĞİTİLDİ

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Kobani'ye giden peşmergelerin özel eğitilmiş askerlerden seçildiğini belirtti.

Kadir, peşmerge güçlerinin, Türkiye ve Kobani'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilileri ile ABD'nin bilgisi dahilinde uyum içinde hareket edeceğini ifade etti. Kadir, yola çıkan güçlerin içinde acil yardım sağlık ekiplerinin de bulunduğunu kaydetti.

HABUR'DA GAZLI MÜDAHALE

Peşmerge'nin giriş yapacağı Habur Sınır Kapısı'nda da hareketlilik yaşanıyor. Peşmerge güçlerini karşılamak için çok sayıda yurttaş, Habur Sınır Kapısı'na geldi. Ayrıca konvoyun geçiş yapacağı güzergahta çok sayıda kişi araçlarıyla bekledi.

KBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler sınır kapısına gelen polis aracına taş atınca ortam gerildi. Güvenlik güçleri önce havaya uyarı ateşi açtı, ardından da kalabalığa biber gazıyla müdahale etti.

Öte yandan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanlığı yöneticileri de araçlardan grubun Habur Sınır Kapısı’ndan ayrılması için anons yaptı.