BIST 9.725
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.425,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İlhan Kesici kimdir CHP bakanlık teklifi

Bakanlık için CHP'ye teklif götürülen isimlerden biri de İlhan Kesici. Peki İlhan Kesici kimdir, bakanlık teklifi için ne dedi?

Abone ol

Geçici seçim hükümeti için düğmeye basıldı. CHP'ye bakanlık teklifi götürülen isimlerden biri de İlhan Kesici. Peki İlhan Kesici kimdir, kabinede bakanlık teklifi için ne diyecek?

CHP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER
Erdoğan TOPRAK
Ayşe Gülsün BİLGEHAN
Tekin BİNGÖL
Deniz BAYKAL
İlhan KESİCİ

İLHAN KESİCİ'NİN AÇIKLAMASI

Şu anda ABD'nin Washington kentinde bulunan CHP İstanbul Miletvekili İlhan Kesici, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlık teklifiyle alakalı olarak Gazeteci Gürkan Hacır'a konuştu.

CHP'li Kesici, 'Bakanlık teklifini öğrendim, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdim. Partimiz ortak bir açıklama yapacak. Bakanlık teklifini reddedeceğim" dedi.

İLHAN KESİCİ KİMDİR?

22 Kasım 1948, Sivas, Zara'da doğdu.

Baba perakende ticareti yapan bir tüccar. Anne ev kadını.

İyi bildiği yabancı dil: İngilizce

1440591175679.jpg


Evli ve bir çocuk babası. 1995-1999 TBMM, Bursa Milletvekili, Anavatan Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi. NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyesi 2007-2011 TBMM, İstanbul Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi. Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi. NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi 2015- TBMM, İstanbul Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi

BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER
İnternethaber.com Ankara muhabiri Nesrin Yılmaz , Ahmet Davutoğlu 'nun CHP , MHP ve HDP'den kimlere bakanlık teklif mektubu gönderdiğini öğrendi. İşte geçici hükümette bakanlık teklifi yapılan isimler;

HDP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

Müslüm DOĞAN

Ali Haydar KONCA

Levent TÜZEL

MHP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

Ahmet Kenan TANRIKULU
Meral AKŞENER
Tuğrul TÜRKEŞ


HANGİ PARTİYE KAÇ BAKANLIK DÜŞÜYOR?

Meclis Başkanı bu konudaki çalışmasını tamamladı ve rakamları açıkladı. Buna göre AKP 'ye düşen bakanlık sayısı 11 olurken , CHP 'ye 5 , MHP ve HDP 'ye ise 3'er bakanlık düşüyor.

BAKANLIK TEKLİFİ KABUL EDİLMEZSE NE OLACAK?
CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını ve bakan vermeyeceklerini duyurmuşlardı. Buna rağmen Ahmet Davutoğlu 'nun her iki partideki isimlere teklif sunacağı söyleniyor. Bunun da anayasal zorunluluk olduğu belirtiliyor. HDP ise seçim hükümetinde yer alma hakkını kullanacağını ilan etmiş ancak isimleri kendilerinin belirlemek istediğini duyurmuşlardı.

Ahmet Davutoğlu belirlediği isimlere teklif mektubu gönderdikten sonra yanıtları bekleyecek. Bakanlık teklifini reddeden isimler için meclis dışından isimler atanacak. Türkiye geçici bakanlar kurulu oluşturulduktan sonra 1 Kasım 2015 tarihinde bir kez daha sandık başına gidecek.  

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Peki ama seçim hükümeti nedir bugüne kadar Türkiye'de hiç seçim hükümeti kuruldu mu?

Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.