BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89
HABER /  GÜNCEL

İlber Ortaylı, NATO ile yaşanan krizi değerlendirdi

Prof. Dr. İlber Ortaylı Türkiye ile NATO arasında yaşanan krizi değerlendirdi. Ortaylı, NATO ile Türkiye arasındaki ilişkiyi yorumlarken oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Kısa süre önce Norveç’teki NATO tatbikatında Türkiye’nin hedefe konmasıyla ilgili yaşanan skandala Türkiye’den büyük tepki gelmişti. İşte yaşanan tüm bu gelişmeleri Prof. Dr. İlber Ortaylı kendine has üslubuyla değerlendirdi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, NATO tatbikatı sırasında yaşanan skandalı TÜRKSAM için değerlendirdi. NATO'nun statüsüne göre Türkiye'yi koruma gibi bir mükellefiyetinin olmadığını söyleyen Ortaylı şöyle konuştu:

“NATO statüsüne göre zaten bize bir savunma mükellefiyeti yok. Daha doğrusu, bunu lafla dille, gönülle ifade etmişler, bizimkiler de benimsemişler o havaya girmişiz ama hukuki metin tetkik etme ve bundan dolayı bir yorum yapma alışkanlığı pek yok bizde. Havaya göre uyuyoruz. Birisi söylediği zaman da kızıyoruz. Bunu 65’te mesela İşçi Partisi Milletvekili Behice Boran söyledi. NATO’nun emperyalizmi falan beni ilgilendirmeden, hakikaten akit tarafların Türkiye’yi saldırıya karşı korumak için aktif görevi var mı, buna baktı. “Böyle bir görev yok” dedi, millet kızdı. Halbuki, doğru bu. Türkiye bunların müttefiki fakat böyle bir aktif sorumlulukları yok, çok açık bu. Anlaşmazlıklar içerisinde bu görünüyor.

"ÇOK AKILLI BİR POLİTİKA DEĞİL AMA ONLARIN SORUNU"

Kaldı ki, post-Sovyet dönemde de pek fazla üzerinde durmuyorlar. Türkiye için çok kritikler var. Bunu Rasmussen bilhassa çok kabaca ifade etmiştir. Bundan dolayı biz NATO’yu doğrusu fazla ciddiye alınan bir savunma paktı olarak değerlendiremeyiz. Üzerinde durayım; ciddi bir savunma paktı olarak değerlendiremeyiz. Biz birtakım politikaları çizerken buna güvenemeyiz. Bu çok açık. Olabilir, birtakım memleketlerle güvensizlik içerisindeyizdir, "istikbale onlarla gidemeyiz" deriz. O zaman başka bir kombinasyon düşünmemiz gerekir. Şu andaki statü bunu karşılamaya yeterli değil. Tabii, NATO için Türkiye’yi dışlamak Türkiye’ye karşı bu tavrı takınmak ne kadar akıllıca bir politikadır, o da tartışılır. Bana göre çok akıllı bir politika değil; ama onların sorunu.”