BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,84
ALTIN 2.502,51
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş bilmediği ilaca fazla para veriyor

İlaca ödediğimiz para da elektrik faturalarına döndü...Karaborsa ve sahte ilaçlar yüzünden 3-4 misli fazla para ödemek zorunda kalıyoruz...

Abone ol

Türkiye' de tüm ilaçlar İlaç Takip Sistemi'yle (İTS) takip edilmesine rağmen, vatandaş için hayati önem taşıyan birtakım ilaçlar piyasada bulunamıyor. Vatandaş, kaçak ilaca 3-4 misli para ödemekle kalmıyor, ne olduğunu bilmediği ilacı kullanmak zorunda kalıyor.

bazı ilaçlar, ithal ilaçların fiyatının düşürülmesi, SGK'nın ıskonto uygulaması gibi nedenlerle ithalatçı firmalar tarafından artık getirilmediği için bulunamıyor; kimi ilaçlar da üretici firma hammadde sıkıntısı yaşadığı, ruhsatı iptal edildiği ya da başka bir gerekçe nedeniyle getirilmiyor. Türkiye'de eşdeğeri üretilen ilaçların bazıları ise, ithal ilaç getirilmediği için artan talebi karşılayamıyor.

'ÇANTACI' DEVREDE
Hastalar, eczane eczane dolaşarak ilacı bulmaya çalışırken karaborsacının eline düşüyor. Bazı eczaneler, piyasada bulunamayan ilaçları, "çantacı" olarak tabir ettikleri karaborsacıya telefon ederek 3-5 misli fiyatına vatandaşa satıyor. Bazı eczaneler de vatandaşa, "İlacı bulurum ama faturası olmaz, SGK da karşılamaz. Eğer istersen, 3-5 misli fiyatla bulurum, ama polis veya SGK yetkilileri sorarsa benden almadın, ona göre" diyerek koşullu pazarlık yapıp ilacı temin ediyor.

SAHTESİ BİLİNMİYOR
Vatandaş ilacı alacak para bulsa bile, sahte olup olmadığını kontrol ettirecek yer bulamıyor. Bazı vatandaşlar, "Sahte olabilir mi" düşüncesiyle doktoruna başvuruyor; ancak doktorlar genellikle "Beni karıştırma" karşılığını veriyor. Ruhsatsız ilaçlar, Türk Eczacılar Birliği aracılığıyla en erken 15 günde getirilirken, ruhsatı olduğu halde Türkiye'de bulunamayan ilaçlar, karaborsadan en az 4-5 kat daha pahalı satılıyor.