BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84

İlaç kutusundaki silah!

Bundan yaklaşık beş yıl önceydi. Üzerine günlerce hazırlandığım bir toplantıya girmeme sadece dakikalar kalmıştı. Heyecandan kaynaklanan gerginlik ve gerginliğinde başıma yansıttığı hafif bir ağrı ile elimi uzattım ecza dolabına. Son kullanma tarihine bakıp hiç düşünmeden aldım bir tane. Hani çoğu zaman kullanmakta sakınca görmediğimiz pek çok evde, işyerinde bulunan ağrı kesicilerden bir tanesiydi altı üstü. 

 

Ve sadece birkaç dakika sonra “şifa” niyetine yuttuğum o minicik hapın nasıl ölümcül bir silaha dönüşebildiğini anlayıverdim!

 

15 dakika sonra ofise en yakın hastanenin acil servisinde, tarifsiz bir acı ve sıkıntı içinde yapılan müdahalelere bıraktım kendimi.

 

Ve öğrendim ki ilaç alerjim vardı ve o güne kadar ortaya çıkmamıştı!

 

Doktorları yoğun bir şekilde soru bombardımanına tuttum kendime geldiğimde. Duyduklarım çok da iç acıcı bilgiler değildi.  Ama önünde sonunda öğrenecektim, neyse ki hastaneye çok yakın bir yerlerde yaşamıştım bu tatsız hadiseyi. Çünkü durumun ölümcül sonuçları vardı, gecikmeye asla gelmezdi ve kesinlikle tıbbı bir müdahaleyi gerektiriyordu. Yani öyle kendi kendine bir iki ağrı yada döküntü nasılsa deyip geçiştirilecek bir konu değildi. 

 

Bu durum tabi fobik bir hale dönüştü bende ilaç kullanımı konusunda.

 

Çok şükür ki ihtiyacımda olmadı.

 

Ta ki bu hafta sonu beni esir alan enfeksiyona kadar!

 

Malum havada hastalık kokusu var. Yüksek ateşle yarı baygın hastane gittiğimde benim ve yakınlarımın doktorla ilk paylaştığımız konu alerjik durumum oldu. Ve neyse ki bunu fazlasıyla önemseyen – ki olması gereken zaten bu ama aksi örneklere tanık oldukça bir şans gibi geliyor -  bir ekip son derece özenle hareket ettiler. Her adımda yeni bir test… İyi ki de böyle oldu, çünkü başka risk faktörleri de ortaya çıktı.

 

Amacım bir hastalık güncesi tadında yaşadıklarımı yazmak değil... Sadece yaşadığım bir olayla  önemli bir konuya dikkat çekmek... Çünkü, yapılan araştırmalar alerjinin (tüm alerjiler) dünyada en sık görülen hastalıklar arasında 6. sıraya yerleşmiş olduğunu gösteriyor. Tabi ki önemli bir tehdit bu.  Yaşa, cinsiyete göre değişiyor. Ayrıca şiddeti de kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor.

 

Peki benzer sorun yaşayanlara -ki her an insanın kendisinin ya da yakınlarının başına gelebilir- uzmanlar neleri tavsiye ediyor?

 

Öncelikle iş ve aile ortamından çok sayıda kişinin bu durumdan haberdar olması,

 

Hangi ilaçlara karşı alerjinin olduğunu yazan bir kartın tıpkı kan grubu kartı gibi cüzdanda taşınması, (Acil durumlar için büyük önem taşıyor)

 

Asla tavsiye üzerine ilaç kullanılmaması,

 

Başka bir ilaç kullanılması gerektiği zaman da alerjik durumun doktora bildirilmesi hayat kurtarıcı tedbirler.

 

 

Bu arada sağlık kurumlarda uzman doktorların dışındaki  diğer sağlık personellerinin de bu ve benzer konulardaki önemli eksikleri ise madalyonun diğer yüzü…

 

Bu konuda hala bir şeyler eksik, hala bıçak sırtında!