BIST 9.734
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.424,29
HABER /  POLİTİKA

İktidara gelirse bomba yağdıracak!

HEPAR lideri emekli general Osman Pamukoğlu esti, gürledi. Dersim isyanıyla ilgili sözleri çok konuşulacak.

Abone ol

HAK ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu Dersim isyanının Atatürk'ün emri ile bastırıldığını savundu. Pamukoğlu'nun bir cümlesi var ki, çok tartışılacak gibi..

Pamukoğlu'nun Dersim isyanını anlatırken yaptığı konuşmasında, "Bundan sonra olacaksa yine aynı şekilde bastırılacaktır” şeklindeki sözleri 'Dersim'de katliam yaşandı' diyen çevreleri, ve BDP taraftarlarını kızdıracak..


12 Eylül’de yapılacak olan Anayasa referandumu için ‘hayır’ kampanyası başlatan Pamukoğlu'nun Edirne’deki basın toplantısının gündeminde Dersim isyanı vardı.

İsim vermeden Ak Parti hükümetini eleştiren Pamukoğlu, hükümetin ‘hüneri’ olmadığı için ölülerle ve Cumhuriyetin kuruluş dönemindeki insanlarla uğraştığını ifade etti.

"BUNDAN SONRA AYNI ŞEKİLDE BASTIRILACAK"

Atatürk’ün Dersim isyanını bastırmak için harekat yönettiğini savunan

Dersim isyanı nasıl sona erdi?
General Abdullah Alpdoğan’ın düzenlediği ilk harekat başarısız oldu. 20.000 kişilik kuvvetle tekrar girişimde bulunduysa da dağlık arazide istenileni yapamadı. Bunun üzerine hava harekatı yapılmasının zorunluluğuna karar verildi. Bunun için gerekli onayı alıp Sabiha Gökçen’i davet etti. Dünyanın ilk kadın pilotu ve Atatürk’ün manevi evlatlarından Sabiha Gökçen yönetimindeki 3 uçak filosu, isyancıların üssü olan Laş mevkiini bombalayarak yerle bir etti. Ardından yapılan kara harekatı başarılı olmaya başladı. 1937 yılında başlayan harekat 1938 yılının sonuna doğru sona erdi. Harekât sonucunda 13.160 (Dördüncü Umumî Müffetişlik raporu) ile 40.000 arasında sivil ölürken, 2248 hane, 11.818 kişi başka yerlere sürgün edildi. Ayaklanmanın lideri Seyit Rıza ile 6 kişi idam edildi.

Pamukoğlu şunları söyledi:

“Hünerleri olmadığı için ölülerle ve Cumhuriyetin kuruluş dönemindeki insanlar ile de uğraşıyorlar. ‘Atatürk’ diyemiyorlar, meydanı boş buldukları zaman onu da diyecekler. Hiç uzatmanın gereği yok. Dersim birkaç kere ayaklanma teşebbüsünde bulundu. Atatürk sağdı, her şeyi yaptıran Atatürk’tü. O kadar Atatürk’tür ki Trabzon’da Atatürk’ün kaldığı bir ev var. O evde Atatürk bu Dersim isyanında Karadeniz bölgesindeydi, bizzat haritaya kırmızı ve mavi, kendisi işaretlemiştir. Bizim kuvvetlerimiz ve isyancıların kuvvetleri diye. Kendi el yazısı ve farklı askeri şekiller çizmiş, oklar çizmiş ve harekatın nasıl yapılacağını ve ortadan kaldırılacağını bizzat kendisi eli ile yazmış ve şekillendirmiştir. Harita Trabzon’dadır. Hatta doğuda görevliyken, isyanlarda bulunan çok yaşlı bir Kürt vatandaş ile sohbet ettim. O isyanları bana anlattı. Söylediği söz, ‘Mustafa Kemal Paşa başımıza taş yağdırdı’. İsyanları devletler nasıl bastırdıysa, Atatürk’te öyle bastırdı. Bundan sonra olacaksa yine aynı şekilde bastırılacaktır” dedi.

DÖNEMİN KAYMAKAMI ANKARA'YA NELER YAZDI?

4. UMUM MÜFETTİŞLİK RAPORU 
Dersim olaylarıyla ilgili 9 yıl boyunca araştırma yapan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, arşivindeki bu önemli belgeleri ilk kez Sabah'la paylaşmıştı. Harekâta katılmış, hayatta kalan asker ve bürokratlara, ölenlerin akrabalarına ulaşan Saltık; sahaflar, müzayedeler, özel koleksiyoncular ve İngiliz Ulusal Arşivleri'nden de yararlanarak, kendi tabiriyle 'çuvallar dolusu belge ve yüzlerce fotoğrafa' ulaştı.
 
"KAN İÇER İNSAN ETİ YERLER" 
Dönemin Ovacık Kaymakamı'nın Ankara'ya yazdığı bir rapora da ise Tunceliler'in kan içip, insan eti yediği, güneşe taptığının yazıldığını anlatan Saltık, "Harekât için daha ne bekliyorsunuz demeye getirmiş. Bir müzayedede o dönemin Tunceli Emniyet Müdürü'nün fotoğraf albümünü de ulaştık. Harekat sırasında çekilmiş fotoğraflardı. Bir vali muavinin arşivini de bulduk, ölenlerin tek tek fotoğrafları var" dedi.
 
"ÇOK KÖTÜ ŞEYLER YAPTIK"
Belge toplarken zorlandığını da ifade eden Saltık, nedenini şöyle anlatıyor; "Bazıları hiç konuşmazken bazıları anlattıklarının kayıt altına alınmasını tercih etmedi. Konuştuklarının öldükten sonra yayımlanmasını isteyenler oldu. Kimi '12 Eylül'de solcular bizi öldürür' korkusuyla elindeki tüm fotoğrafları imha etmiş. Araştırmalarım sonucu şunu gördüm ki, Dersim hareketine katılan askerlerin, subayların çoğu bir daha eski haline dönememiş. Çoğunun söylediği aynı: 'Çok kötü şeyler yaptık'."