BIST 9.812
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.430,87

İklimleri buluşturan şehir

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google ‘ı Alper Tekbaş Dadaşlar diyarı Erzurum da ve FİSU merkez oteli Palan Oteldeydi. 25.Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan şehirde nefesler tutuldu...

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google ‘ı Alper Tekbaş Dadaşlar diyarı Erzurum da ve FİSU merkez oteli Palan Oteldeydi. 25.Dünya Üniversiteler  Kış Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan şehirde nefesler tutuldu, Erzurum’u dünyada görmeyen, duymayan, bilmeyen, izlemeyen kalmayacak.

Yüreği mert ruhu asil şehir: Erzurum

Dünden bugüne Tebriz kapısından İstanbul kapısına, doğunun batıya, batının doğuya açıldığı yüreği mert ruhu asil şehri Erzurum da kurtuluş savaşı hareketini başlatmıştı Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Nene hatunlar, Kara Fatmalar bebeklerini bırakmıştı zerre tereddüt etmeden,kar,kış,kıyamet  demeden tam bağımsızlık için…

Bulanık bulutların içerisinden  süzülen uçak apaydınlık bir şehre indi. O şehirde yer beyaz, gök maviydi…

Rüyaların Şehri

Evet Erzurum dayım, içimde kıpır kıpır bir heyecan yerimde duramıyorum. Şehir mutluluğa kavuşacak bir gelin heyecanında, hava limanından Palandökenin zirvesine, dünyaya kapılarını açmanın heyecanında soluk soluğa.

Başlangıçta ikliminden olsa gerek çok soğuk ve sert, içerisine girdikçe çarşılarına, sokaklarına, çeşmelerinden akan sularına karıştıkça sizi saran, sarmalayan, ısıtan büyülü bir şehir. Kendine özgü şifreleri olan hayretlere düşüren bir şehir…

3100 Metrede Ejder Düşü

Şehirden, Palandökenin zirvesine doğru baktığınızda Ejder Pisti gökyüzünde gibi. Kervanlara yol olmuş bir dağ karlarla kaplı zorlu yolları Erzurum’a ulaşmak isteyen deve kervanlarına palanlar çıkarttırmış, döktürtmüş. Ala dağmış gel zaman git zaman gün gelmiş Palandöken ismini almış.

Ben Erzurum’a Vereceğiniz Organizasyonun Garantörüyüm

Sayın başkanımız Recep Tayip Erdoğan, Tarih 20 Eylül 2006-  Yer İstanbul Dolmabahçe Sarayı FİSU Başkanı George E.Killian  ile el sıkışıyor .Başbakanımızın gözleri ve ağzından çıkan kelimeler net ve açık “Ben Erzurum’a vereceğiniz organizasyonun garantörüyüm”.

dedi ve dediğini yaptı.Yıl 2011 yer Erzurum  İpek yolundan olimpiyatlara,  25.Dünya Üniversite Kış Oyunları  27 Ocak/ 6 Şubat tarihleri arasında 57 ülke toplam 3000 sporcu ile  11 dalda  gerçekleştirilecek kış oyunları  için Anadolu’nun Zirvesi Erzurum da buluşuyor.

2004 yılında Avusturya’nın İnsburg şehrinde 2009 üniversite kış oyunlarının Erzurum da yapılması için adaylığımızı koyuyoruz ama 2009 kış oyunları Çin’in Harbin kentine veriliyor fakat yılmadan 2011 üniversite kış oyunları için 17 ocak 2007 tarihinde İtalya’nın Torino kentinde sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başvurduğumuz 25.dünya üniversite kış oyunlarının 2011 de Erzurum da yapılmasına oy birliğiyle karar verildi.

Bu üçlü Erzurum için tek vücut oldu

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz bu organizasyon için adeta kenetlenirken her şey Erzurum için dercesine birlik ve beraberlik içerisinde  şehirdeki hazırlıklara öncülük ettiler.

FİSU

Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu merkezi Belçika Brüksel de  hem yaz hem kış oyunlarını düzenleyen tek kuruluş. Türkiye üniversite sporları Federasyon başkanı Prof. Dr. Kemal Taner tarafından yürütülüyor diyen pist etkinlikleri direktörü Murat Akın 7 tanesi kar sporları, 4 tanesi buz sporlardan oluşan toplam 11 daldaki yarışlar için tesisler ve organizasyon olarak hazırız, hiçbir eksiğimiz yok Ocak ayının 22 sinden itibaren sporcularımız ve misafirlerimiz dünyanın 4 bir tarafından Erzurum’a gelmeye başlayacak.

“Her şeyden önce Türkiye’nin ve özellikle Erzurum’un kayak sporlarında tanınması ve gelişmesini istiyoruz.Balkanlardan Çine kadar , böyle bir atlama kulesi yok

Erzurum da gerçekleştirilecek organizasyon ekonomik ve sosyal yönden şehrin gelişip, kuvvetlenmesine çok büyük faydaları olacağı kanaati içerisindeyiz”

FİSU merkez oteli Palan Otel bizim için çok önemli ve üst düzey güvenlik önlemleriyle korunacak olan Palan Otel’i organizasyonun ilk günlerinden beri yapılan toplantılar ve konaklamalar da göstermiş olduğu hassasiyet, destek ve ilgi bizi son derece memnun etti.

Palan Otel ailesine FİSU komitesi olarak teşekkür ediyoruz.

Hedefimiz Üniversite Olimpiyatı  diye adlandırılan oyunları bitirdikten sonra 2020 yılındaki Kış Olimpiyatlarına aday olmak.

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar ise durmaksızın çalışarak  görevini iyi en iyi şekilde yerine getiriyor..

Snowboard, Buz Hokeyi, Curling, Artistik Paten, Biathlon, Kuzey Kombine, Kayaklı Koşu, Serbest sitil kayak, Alp Disiplini ve Kayakla Atlama dallarında düzenleneceği Erzurum 2011 yarışması Cemal Gürsel Stadyumunda açılıp Palandökeni, Kiremitlik Tepe, Konaklı ve Kandilli de düzenlenilecek yarışlarla yapılacak.

1915’ten Bu Günlere

Erzurm'a kayak sporu olarak adledilmesede ulaşım için atlı kızaklarla köyden kente iaşe temini, sağlık, eğitim için 9 ay karla laplı olan bu sıcak dadaşlar dıyarında mecburiyeten yapılırdı. Bu karlarla mücadeleden kayak sporu, Cumhuriyet döneminde gelmiş ve Türk milli takımını temsilde 1.sırayı Erzurum'lular almıştır.

Tahtadan yapılı kayaklar, deri kol saat bağı gibi sporcunun kendi ayağına bağlardılar.Mahali sporcular kendi ayak kabısı ile Lisanslı sporcular ise "Halk Evleri " vasıtası ile "SKİ, giysi ve ayakkabılarıyla yapardı.  Bugünkü atlama kulesine paralel göğüs hastanesinin arka kısmında ilk atlayışlar "KİREMİTLİK " denilen tahta atlama kulesinden yapılırdı.

Avusturya dan İsviçre ye birçok ülkede kayak sporu dünyada 20 milyon insan tarafından yapılırken, ülkemizde de kayak sporuyla uğraşanların sayısı gün geçtikçe artmakta. Kayak turizminin ve yatırımlarının önemi de ortaya çıkmaktadır.

1945 yılında Avusturyalı Ogust Mayer ve Hans Gfelmann kayak bayramı dolayısıyla 1952 yılında Kiremit Tepe deki atlama kulesinden atlarken, Argun Müceldili, Muzaffer Demirhan Bahattin Topla, Tahsin Modoğlu gibi isimlerde tramplenden atlayan ilk kayakçılarımızdan bazılarıydı.

2011 de ise dünyanın en yüksek kayak kulesinden genç sporcular atlamaya hazırlanıyor.

Palandöken Pistlerinin  Her Metresinde Onun İzi Var

Erzurum dada birbirinden değerli kayak sporuna değer vermiş kayakçılar var ama içlerinde bir isim vazgeçmediği prensipleriyle dikkatleri üzerine çekerken 2002 yılında fair play ödüllü kayak antrenörü olmayı da hak etti. Bu isim Fevzi Tosundu.

Erzurum da Yaşayan Tarih

Kızılay başkanı Mithat Turgutcan 1985 yılında Palandöken’e Kızılay dağ ve kayak evini kazandırmıştı. Adeta yaşayan bir tarih gibi 85 yaşına giriyorum derken TBMM den üstün hizmet madalyası alan bir Erzurumlu. Her gün 18’e kadar Kızılay da çocuklarıma yemeği yedirmeden istirahate çekilmem diyen Mithat Amca hayatını hayır sever kurum ve kuruluşlara adamış bir Erzurumlu. 1950’lerin gazetecisi Yeni Erzurum gazetesini çıkarmış.

Sağlık ve sıhhat dileklerimle Mithat amcanın yanından ayrılıyorum.

Palandökenin Yıldızı Rüyaların Oteli

PALAN OTEL

Palandökenin yıldızı Yatırımcı Metin Kaya  Erzurumluların gönlünü kazanmış bölgede yapılan ilk özel yatırma öncülük ederek Turizmde de önemli bir yol açmış, Ayakları yere sağlam basan, ileri görüşlü anlayışıyla çok yönlü turizm anlayışıyla 12 ay 4 mevsim tatilin Palandökendeki adresi Palan Otel misafirlerini aile sıcaklığı ve samimiyetiyle ağırlarken kış aylarında kayak turizminin, bahar ve yaz aylarında kültür ve doğa turizminin, tüm yıl boyunca da kongre turizminin önde gelen ismi olarak dikkat çekiyor.

Sanki Saraydaki Sultanın Misafirisiniz

Palan Otel  Genel Müdürü Leyla Mutlutürk tam bir saray hanımefendisi. Oldukça geniş

Ve köklü bir aileye sahip  Ateşoğlu ocağının önemli isimli Alim Şaban Ateşin torunu İstanbul dan saraydan gelme bir sülalenin mensubu çağdaş ve şık Erzurum kadınının, başarılı iş kadını ödülleriyle donanmış genel müdürü misafirlerini şarkın Paris’i diye ifade ettiği Erzurum da Palan Otelde evindeki misafir sıcaklığıyla ilgi alaka ve damak tadıyla ağarlarken;

“Misafirlerimizin burada kendi evindeymiş  gibi güvenli ve huzurlu bir ortamda tatil yapmaları bizim içim çok önemli. 2002 de Palan Otel Ailesine katıldığımdan beri bu anlayışı devam ettiriyorum ve ekibime gerçekten çok güveniyorum biz bir aileyiz. 

Bizim en büyük farkımız daimi misafir oranlarımızın yüksek olması  ve otelimizi bir defa tercih eden misafirlerimizin bir sonraki Erzurum tatilinde de bizi tercih etmesidir. Bizde misafirlerimizin bu yoğun ilgisine en iyi şekilde layık olmak için görevimizin başındayız. 2011 üniversite kış oyunlarda FİSU merkez oteli olmanın gururunu taşıyoruz”

FİSU Merkez Oteli Palan Otel

http://www.palanotel.com/tr-TR/

Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk  ekibine güvenmekte gerçekten haklı Operasyon Müdürü Bekir Baş , Gece Müdürü Ali Güney ve tüm ekip arkadaşları büyük bir özveri ile gecelerini gündüzlerine katarak çalışan bir ekip.

İran ve Azerbaycan dan Erzurum’a direk uçak seferlerinin yapılabilmesi için verilecek devlet desteği, Orta Doğu Pazarında Erzurum’a turist girişini sağlayacaktır diyen Leyla Mutlutürk, “Rusya dan gelen direk charter seferlerinin özellikle kış aylarında büyük faydasını görüyoruz.

Erzurum da Turizm şehrin her alanına yayılmalı bir turist otelden çıkıp tarihi, kültürel yerleri gezdikten sonra şehirle bütünleşmeli ve bu anlamda hizmet ve servis verebilecek İşletmelerin bilinçli, doğru ve her biri Erzurum'u temsil eden turizm gönüllüsü olarak büyük bir hassasiyetle ev sahipliği yapmalıdırlar”

Erzurum da doğmuş, büyümüş, kazanmış, Erzurum dan göç etmiş Erzurumluların geride bıraktıkları şehirlerini her zaman unutmadan geliştirmeleri ve göreve hazır olmaları çok önemli Erzurum’a verdiğiniz sürece alırsınız.

Çok Güzel Hareketler

BKM oyuncularının sergilediği çok güzel hareketler bunlar isimli gösteri ekibi de Palan Oteldeydi.

Gerçekten Erzurum’a yapılan ciddi yatırım Doğu Anadolu Bölgesinin Makus kaderini değiştirebilecek güçtedir. Çok Güzel Hareketlerin ta kendir. Genç ve dinamik bir çok sporcunun yetiştirilebilmesi ve ülkemizi uluslar arası bir çok müsabakada temsil etmemesi için hiçbir neden yoktur. Erzurum da başlayan bu hamle Bitlis, Hakkari,Van da , Muşta ve diğer doğu illerinde yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin yepyeni turizm cenneti olması için durmaksızın bu bayrak yarışı elden ele devam etmelidir. Doğuda Turizm yatırımlarının gelişmesi demek, bacasız sanayinin işlemesi demektir. Yepyeni istihdam alanlarının ve ekonominin güçlenmesi bölge halkının da yüzünü güldürecektir, yüzyıllar boyunca Işık Doğudan Yükselmiştir.

Erzurum Çarşı Pazar

Erzurum çarşı Pazar, İçinde bir kız gezer

Elinde divit kalem, Dertlere derman yazar

Palandöken yüce dağ, Altı mor sümbülü bağ

Seni vermem ellere, Nice ki bu canım sağ

Sarı gelin diye bildiğimiz sevdiğimiz türküdür. Erzurum soğuk kış günlerini bu türkülerle ısıtır.

Dadaşın bağrı açık 

Yüreği geniş

İklimi soğuk

İnsanı sıcaktır…

Bir Erzurum Hatırası…

Erzurum’un ince ruhluları, buyur can gardaş! Tarihi 450 yıllık Kanuni Sultan Süleyman dan bugüne Rüstem Paşa Kervansarayında şimdilerde Taş Han da  Erzurum ile sembolleşmiş çifte minarenin, Yakutiye medresesinin, figürlerinin Erzurumlu ustaların çalışmalarında dünyaya sunulduğu tesbihden kolyeye bir çok ürün 56 tane dükkanın vitrinlerini süslerken özellikle,

oltu taşından yapılma tesbihler ilgi görüyor. Erzurumlu ustalar kafadan çizer diyen 39 yıllık oltu taşı ustası Ahmet Kara “murçla damarın içine girip oltu taşını çıkarırız,oltu taşı hafiftir, kullandıkça parlar, vücuttaki elektriklenmeyi çeker, karbon oran :%70 in üzerindedir. Ardıç ağacının özü zamanla fosilleşerek ciladan sonra siyahlaşır

Herkes nasibini yer biri bakar biri sorar, biri alır, her giren müşteri mal alsa tezgahta mal kalmaz ama Rızık Allahtan dır diyen Mehmet Emintaş ise bizim tezgahlarımız açık büfe kokteyldir.Adan Z ye her şeyi bulabilirsiniz. El işine değer biçilmez,gümüşü pahalı yapan el emeği göz nurudur.

Erzurum da gezilip, görülecek, keşfedilecek o kadar çok şey var ki gerçekten kendine özgü bir şehir… Çifte minareli medreseden Yakutiye medresesine , Saat kulesi ve kaleden Erzurum Arkeoloji müzesi ve Erzurum tabyalarına kadar çeşmeleri, hanları, hamamları, sokaklarıyla, çevresinde de Tortum şelalesi, Pasinler kalesi, Narman peri bacaları da en doğal güzellikleriyle sizleri beklerken, rafting, doğa yürüyüşü ve kaplıcaları da 7 den 70'e herkese unutulmaz güzellikleri yaşatacak çeşitlilik ve özelliktedir.

Canım Erzurum

Ele Göresmişem,Burnumda Tütir.
Herifi Garısi Canım Erzurum.
Ne Olur Beni De Oraya Götür,
Geride Bırahdım Malım Erzurum.
Havasi Suyuni Nasi Ariram,
Zehiri Zukkumi Balım Erzururum.
İnan Tutacağımheçbir Dalım Yoh,
Sen Benim Son Dalım,Dalım Erzurum.

Kışın, Uzun, Soyuğun Tipin Varmış,
Ben Onların Hepsine Gurban Olim.
Caddelerin Sohahların Bol Garmış,
Kendimi Bağrına Salim Erzurum.

Dağlaran Bahanda Huzurlar Verir
En Böyük Sevgilim Yarim Erzurum.
Sene Gelen Bütün Kemlikler Erir,
Gel Seni Bğrıma Sarim Erzurum.

Pınarların Bol Bol Soyuh Su Verir,
Cennet Çeşmem,Akpungarım Erzurum.
Yaz Gelende Dağlardan Garın Erir,
Yohların Var Eder,Varım Erzurum.

Tarih Gohar Olan Toprağın Daşın,
Top Dağı'ndan Gez'e Varim Erzurum.
Saymah Bitirir Mi Daha Nelerin,
Sen Benim Herşeyim Varım Erzurum

Şair Zinnur Tiryaki memleketine olan sevdasını en içten duygularıyla paylaşmış. Erzurum evlerinde soğuk kış gecelerinde odun ateşinde semaverde limonlu kıtlama şekerli, süzgeçsiz çay içimleriyle içinizi ısıtırken 300 yıllık çıkmaz sokak, karakışların kırlangıç tavanları, tandırları, eski Erzurum evlerinde yaşayacaklarınızdan bazılarıdır.

Narman ilçesinde peri bacaları, şekerli nahiyesinde  kuru beyaz şeker fasulyesi,Pasinler ilçesinde hacı Rüştünün közde pişirdiği çay ve lavaş ekmeği ve odun közde döneri, Hınıs ilçesinin beyaz fasulyesi,Oltu ilçesinde çağ kebabı oltu taşından turistik eşyalar,Uzundere  ilçesinde çağ kebabı, Şenkaya ilçesinde, Olurda gram işi döner, İspir  ilçesinde kuru fasulyesi, Tekmanda ilçesinde piyazlık kuru fasulyesi ve karakovan balı.

Erzurum Valisi "Necmettin Karaduman" zamanında Dünyanın en uzun pistine sahip olan bugünkü palandöken dağına kayak sporunu taşımıştır diyen eski milli sporcularımızdan 21.Dönem Erzurum Millet Vekili Mücahit Himoğlu  Erzurum’u anlatırken duygulanıyordu.

Gizemli Yol

Bilim Adamları Bile Bu Yola Akıl Sır Erdiremedi

Peygamber efendimiz (S.A.V) ashabından Abdurrahman Gazi Türbesi Erzurum da çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Türbeye giderken yol üzerinde mavi bir tabelayla Gizemli Yol dikkatleri çekiyor.

- Başlangıç

- Dikkat

- Aracı durdurunuz

- Vitesi boşa alınız

- Frenden ayağınızı çekiniz

- Denemeye başlaya bilirsiniz…

Geçekten de ileri doğruda, geriye doğruda denedim ve araç kendiliğinden hareket etti, hayretlere düştüm…

Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım Muharrem Usta'da buluşalım...

Erzurum’a gelen kadayıfçı Muammer ustaya uğramadan dönmez. Bende öyle yaptım Muammer Ustaya uğradım, Muammer usta nede iyi yapmış tamda zamanında dünyayı ağırlamaya hazırlanan Erzurum’a yakışan bir restaurant açmış ve Erzurum’un iki ünlü lezzetini birleştirmiş. Cağ kebabı ve Kadayıf dolması…

Bu günlere bileğinin hakkıyla, ustalığıyla gelmiş. İlk başladığı günlerde yaptığı tatlıyı lokantalara tepsiyle bırakıp satılırsa parasını almış, Salih babanın nasihati ile başlayan serüvende  Erzurumluların ramazan aylarında sofralarından eksik etmediği kadayıf dolmasını 12 ay tüm yurda ve dünyaya tattıran Muammer ustanın müdavimleri arasında Türkiye’nin önde gelen bir çok siması da var ama o alçak gönüllü, sofrası paylaşılası, lezzeti bakılası bir Erzurumlu. Erzurum’a gittiğinizde Muammer ustaya uğrayın;

Sizi en iyi şekilde ağırlayacağından  emin olabilirsiniz.

Cağ Kebabı, doğal ortamda yetişmiş koyunların 1 yaşını doldurmuş olanlarının tercih edildiği koyun etinin terbiye edilerek baharatlanıp bekletildikten sonra odun ateşinde cağ denilen şişe takılarak servis edilirken, kadayıf dolmasıysa, limon ve süzme yoğurtla lezzetlendirilerek servis ediliyor. aynı zamanda  Erzurum mutfağının ünlüleri yumurtalı kıyma, özel aş otundan ayran aşı çorbası, su böreği, şalgam dolması, dur çullaması da yöresel lezzetler olarak bölgede  tercih ediliyor.

http://www.kadayifcimuammerusta.com.tr/iletisim.php

Muammer Usta Kalbinin ekmeğini Yiyenlerdensin…

Muammer ustada Dönerci Hacı babanın Dönerinden vazgeçmiyor.

Veda vakti

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanımızın açılışında bizzat hazır bulunacağı 25.üniversiteler arası kış oyunlarının Erzurum’a ve ülkemize yepyeni umutlar ve ufuklar açması dileğimle sizlere veda ederken ;

Beyaz düşler şehri gökkuşağı gibi rengarenkti beni bir kartal gibi gör kanatlarıma sarıl dercesine, bense uçsuz bucaksız bir yola çoktan koyulmuştum…