BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  GÜNCEL

İklim değişti ama henüz Akdeniz değil!

31 yıl ardana sonra Türkiye'ye dönüşü büyük ilgi uyandıran Kürt yazar ve siyasetçi Burkay umutlu konuştu

Abone ol

Sezen Aksu'nun seslendirdiği şarkıdaki, "İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse" sözlerinin sahibi Kürt yazar ve siyasetçi Kemal Burkay, Türkiye'ye gelişinin bir değişimin işareti olduğunu söyledi, "Ama bu değişim henüz iklimin Akdeniz olduğunu, artık ortamın süt liman olduğunu göstermiyor'' dedi.

31 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönüşü büyük ilgi uyandıran Burkay AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı ziyaret etti. Gördüğü güzel karşılama için herkese, özellikle medyaya teşekkür eden Burkay siyasal yaşamı boyunca şiddetin bir çözüm olacağına hiç inanmadığını belirterek şunları kaydetti:

ŞİDDET ŞİDDETİ DOĞURDU

''Gerek sol, gerek Kürt hareketi mücadelesini barışçıl yöntemlerle sürdürseydi, belki bugün daha iyi bir noktada olurduk. Tabii ülkenin giderek şiddet sarmalına girmesi ve o yaşanan acılı olaylar salt sol kesimin ya da Kürt hareketinin belli kesimlerinin hatalarına bağlanamaz. Karşılıklı olarak yapılan yanlışlıkların bunda çok büyük bir etkisi var. Baskılar, o dönemde devletin hoşgörüsüz olması ve sol ile Kürt hareketleri bakımından da yeterince hoşgörülü ve demokratik davranılmaması, bir bakıma etki tepki oldu. Sonuçta şiddet şiddeti doğurdu.''

ŞİDDET İLE ÇÖZÜLMEZ ANLAYIŞI GELİŞİYOR

Baskının karşıt baskıları oluşturduğunu vurgulayan Burkay, bunların sonucunda Türkiye'nin acı veren, çatışmalı bir sürecin içinden geçtiğini, şimdi ise gerek devlet katında, gerek sivil hükümetler, gerekse Kürtlerin her kesiminde sorunların şiddet ile çözülemeyeceği anlayışı ağır bastığını anlattı.

Barış yoluyla, diyalog yoluyla sorunları çözmenin, silahları susturmanın önem taşıdığına vurgu yapan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben inanıyorum ki silahların susması, çatışmaların durması diyalog ortamını ve çözümü güçlendirebilecektir. Çünkü öteden beri savaşa, çatışmaya koşullanmış kişiler (her iki kesimde de böyleleri var) bunlar sürecin, siyasetin normalleşmesini her seferinde önlemeye çalışıyorlar. Olumlu adımlar atıldığı zaman hemen bir takım provokasyonlar patlak veriyor. 1993 Özal dönemindeki durum bunun kanıtı. AK Parti hükümetinin başlattığı reformlar konusunda da benzer tepkilerle karşılaştık. Bunları aşabilmek için kararlı olmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Hükümetim bu konuda daha cesur ve kararlı olmasını ve bizim olumlu her adıma destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.''

HENÜZ İKLİM AKDENİZ DEĞİL

Kürt sorununun Türkiye'nin en büyük sorunu olduğunu ifade eden Burkay, bu sorunun çözülmeden Türkiye'nin düze çıkmasının zor olduğunun altını çizdi. Akan kanın durdurulması ve bunun için herkesin elinden gelen katkıyı yapması gerektiğini anlatan Burkay, ''İster asker olsun, ister dağdaki silahlı PKK elamanı olsun, Kürtler olsun yitirilen her can acı veriyor bana. Öyle sanıyorum ki çözüme yaklaştığımız, düze çıkmaya çalıştığımız bir dönemde bunlar çok daha acılı olur. Ben kendi payıma bir aydın ve yazar olarak kendi katkılarımı sunmaya çalışırım'' dedi.

Bir gazetecinin ''İklim gerçekten değişmiş mi?'' şeklindeki sorusunu da Burkay, şöyle cevapladı:

''Bir değişim olduğu belli. Benim buraya gelmemden de belli. Bu kanımca önemlidir. Benim durumum sembolik de olsa bir değişimi gösteriyor. Ama bu değişim henüz iklimin Akdeniz olduğunu, artık ortamın süt liman olduğunu göstermiyor. Ne yazık ki hala yaşadığımız ciddi sorunlar var. Hala bu yumuşama sürecini sabote etmek isteyen içeride veya dışarıda unsurlar var. Silvan eylemi acı veren olaylardan sonuncusudur. Ama bizim işimiz kararlı olmak, bu engelleri ve tuzakları aşmaktır. Bunu başarabilirsek belki 6 ay belki 1 sene sonra gerçekten Akdeniz iklimi bütünü ile gelir. Şu anda şubat, mart havalarını yaşıyoruz. Süreç sancılı olacak, biraz sürecek ama sonunda da Akdeniz olacak.''