BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  GÜNCEL

İkinci yüz naklinde büyük skandal

Antalya'da gerçekleştirilen yüz naklinin ardından ikinci yüz nakli operasyonu Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı

Abone ol
TÜRK DOKTORLAR DÜNDE BİR İLKE İMZA ATTI
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof. Dr. Murat Bozkurt ve ekibi tarafından kadavradan ilk menüsküs nakli gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatı sona erdi. Aynı saatlerde başlayan dünyada ilk kez gerçekleştirilecek çift kol ve çift bacak nakli ameliyatı devam ediyor. 

İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki bir hastanın yüzü, Ankara'da 25 yaşında, yüzünün yüzde 70'ini kaybetmiş bir kişiye nakledildi.

Ancak organların taşınması sırasında hiç istenmeyen görüntüler yaşandı. İyi niyetle ve büyük heyecanla organları Hacettepe'ye ulaştırmaya çalışan ekibin, organları taşıma şekli çağdışıydı. Organların kolilerde poşet içinde taşınması kameralara yansırken, karton kutu birden yırtıldı ve poşet yere düştü.

Hacettepe üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, tıp fakültesinde dünyada ilk kez gerçekleştirilecek çift kol ve
çift bacak nakli operasyonunun başladığını bildirdi.

Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de bir kadavradan alınan çift kol ve çift bacağın bir hastaya, aynı kadavradan alınan yüzün de bir başka hastaya nakledilmesi için yaklaşık 2 saat önce operasyona başladıklarını söyledi.

Çift kol ve çift bacağın plastik cerrahi, ortopedi ve diğer ilgili uzmanların katılımıyla nakledilecek hastanın dünyada ilk olacağını vurgulayan Tuncer, aynı uzmanların nakledilecek organları da İzmir'e giderek aldıklarını kaydetti.

Yüz naklinin de bir erkek hastaya yapılacağını ifade eden Tuncer, operasyonların gece geç saatlere kadar sürmesinin beklendiğini bildirdi.

Tıp fakültesinde operasyonlara ilişkin yarın basın toplantısı düzenleneceğini belirten Tuncer, "Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığına da böyle bir olanak tanığı için teşekkür ediyorum. Çok çağdaş bir sistem kurdu bakanlığımız. Türkiye'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde Sağlık Bakanlığının büyük katkıları var" dedi.

İKİNCİ YÜZ NAKLİ 25 YAŞINDAKİ CENGİZ GÜL'E

Antalya Akdaniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Uğur Acar'a Türkiye'nin ilk tam yüz naklinin yapılmasının ardından ikinci yüz nakli, Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleşiyor. İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.'nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde getirildi. Yüz nakli, 25 yaşındaki Cengiz Gül'e yapılıyor.

10 gün önce Çeşme'de trafik kazasında ağır yaralanan N.A.'nın beyin ölümünün gerçeleşmesinin ardından ailesi organlarının bağışlanmasını, kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Hacettepe Üniversitesi ekibi Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek N.A.'nın 2 kolu ve 2 bacağı ve yüzünü operasyonlara alarak Ankara'ya döndü.

BAKAN AKDAĞ: ÇOK BAŞARILI NAKİLLER İZLEYECEK

Bugün saat 11.00 sıralarından operasyonla alınan N.A.'nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne ulaştırıldı. Kol ve bacakların, 1998 yılında elektrik akımına kapılan 27 yaşındaki Şevket Çavdar'a, yüzün ise 5 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70'i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür'e naklediliyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

ORGANLARIN BULUNDUĞU TORBA YERE DÜŞTÜ

Bu arada organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeng etirilen N.A.'nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup, ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz ve kol naklinin ardından ikinci yüz nakli İzmir'den yapılan bağışla Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştiriliyor.

Uşak'da Ahmet Kaya'nın yüz, kol ve bacakları ailesi tarafından bağışlanmış ve böylece Türkiye'nin ilk yüz, ikinci kol nakli ameliyatı 21 Ocak'ta Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilmişti. İkinci yüz nakli ameliyatı hazırlığı haberi bu kez Hacettepe Üniversitesi'nden geldi. İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 10 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 40 yaşındaki N.K.'nin tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşti. N.A.'nın ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi.

Bu gelişmenin ardından Türkiye'nin ikinci yüz nakli için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki ekibinin hazır olduğu bilgisi geldi. Hemen İzmir'e ulaştırılan ekip, N.A.'nın bağışlanan organlarını almak için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde operasyona başladı.

Çalışmayı tamamlayan ekip, N.A.'nın yüzü, kol ve bacaklarını bekleyen hastalara nakletmek üzere Ankara'ya götürdü.

"ÇOK SEVİNDİ VE UMUTLANDI"

Türkiye'de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gül'ün yakınları Hacettepe Hastanesi önünde ameliyatın sona ermesini bekliyor.

Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'ün halası Münevver Oral, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, Gül'ün saat 03.30'da uçakla İstanbul'dan Ankara'ya geldiğini söyledi.

Gül'ün yüzünün iki yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını belirten Oral, 25 yaşında olan Gül'ün yüz nakli olmayı çok istediğini bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesine başvurduklarını söyledi.

Antalya'daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri izleyen Gül'ün çok sevindiğini ve umutlandığını anlatan Oral, yeğenini ameliyata girerken göremediğini söyledi.

Oral, Cengiz Gül'ün bir senedir İstanbul'da çalıştığını, internet kablosu bağlantısı yaptığını belirterek, aynı zaman da eğitimini sürdürdüğünü kaydetti.

Cengiz Gül'ün eniştesi Mustafa Oral da yeğeninin yüz nakli için haberin bugün geldiğini belirterek, Gül'ün sabah saat 09.00'da ameliyata alındığını söyledi. Oral, ameliyata girerken Gül'ün mutlu ve huzurlu olduğunu söyledi.

Antalya'daki ameliyatın kendilerine umut verdiğini söyleyen Oral, Gül'ün yüzünün görüntüsü yüzünden mutsuz olduğunu, toplum içine çıkmak istemediğini belirtti.

Gül'ün annesinin hayatta olduğunu ancak babasını kaybettiğini anlatan Oral, radyo televizyon ve sinema bölümünde eğitim gören Gül'ün haber sunucusu olmak istediğini, bu ameliyatla bu hayale bir adım daha yaklaşacağını kaydetti.

125 KİŞİ BAŞVURDU, 35 KİŞİ UYGUN BULUNDU

Ameliyatın gerçekleştiği günden bu yana yaklaşık 125 kişinin başvuruda bulunduğunu, ancak yapılan muayene ve gözlemler sonucunda 35 hasta başvurusunun yüz nakli için uygun olduğu ve enstitü kayıtlarına kabul edildiği belirtildi.

ORGAN ÇIKARMA İŞLEMİ 5 SAAT SÜRDÜ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ecevit, "Çeşme ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonrasında beyin ölümü gerçekleşen ve yüzü, kolları, bacakları, böbrekleri ile karaciğer ve korneaları bağışlanan 40 yaşındaki erkek donörden organ çıkarma işleminin gece 3'te başladı ve sabah 8 gibi sona erdi" dedi.

DEÜ Hastanesi'nde basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Ecevit, 17 Şubat'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında hastanenin acil servisine getirilen ve ismi ailesi tarafından açıklanmak istenmeyen hastanın anestezi yoğun bakımdaki tüm çabalara rağmen dün saat 16.00 itibarıyla beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi.

Ailenin donörün bütün organlarını bağışlaması üzerine yaptıkları tetkiklerde, yüz, kollar, bacaklar, böbrekler, karaciğer ve korneanın uygun olduğuna karar verilmesi üzerine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Gökhan Tunçbilek başkanlığında 3 kişiden oluşan ekibin İzmir'e geldiğini anlatan Ecevit, ekibin, donörün yüz, kollar ve bacakları alarak Ankara'ya gittiğini ifade etti.

Ecevit, böbrekler ve karaciğerin DEÜ Hastanesi ekipleri tarafından çıkarıldığını kaydetti.

Böbreklerin nakledilmek üzere Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesine, karaciğerin ise Gülhane Askeri Tıp Akademisine gönderildiğini dile getiren Ecevit, "Operasyon süreci gece 3'te başladı, sabah 8 gibi sona erdi" dedi.

Ecevit, ailenin yüz nakli yapıldıktan sonra bu kişiyle tanışmak isteyip istemediği yönünde herhangi bir beyanda bulunmadığını ancak bütün süreç hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

Ailenin donörün ve kendilerinin isimlerinin açıklanmasını istemediğini vurgulayan Ecevit, "Aile tüm süreç hakkında bilgi sahibi. İsmin açıklanmasını istemiyorlar. Buna hassasiyet göstermek zorundayız" dedi.

TÜM ORGANLARI BAĞIŞLANDI

Dokuz Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Cenk Ecevit, beyin ölümü gerçekleştikten sonra yüz, kol, bacak dahil tüm organları bağışlanan N.A. ve gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklama yaptı. Doç. Dr. Ecevit yüz, kol ve bacaklarının Hacettepe Üniversitesi'den gelen ve başkanlığını Prof.Dr. Gökhan Tunçbilek'in yaptığı 3 kişilik ekip tarafından alındığını söyledi. Doç.Dr. Ecevit, şöyle dedi:

"Donörün karaciğer, böbrek, kornea, kol, bacak ve yüzü nakledilmek üzere gece saat 03.00'e kadar süren operasyonla alındı. Yüz, kol ve bacaklar nakledilmek üzere Hacettepe Üniversitesi'ne, karaciğeri Gülhane Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, böbrekleri İzmir Eğitim Hastanesi'ne gönderildi. Korneaları ise uygun bir alıcı bulunana kadar hastanemizde bekletilecek. Nakil de hastanemiz tarafından yapılacak."

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin organ nakli konusunda Türkiye'nin en ileri teknolojisine sahip hastanesinden biri olduğunu ifade eden Doç.Dr. Ecevit, 2011 yılında beyin ölümü gerçekleşen kişilerden en fazla naklin kendileri tarafından yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Ecevit, yüz, kol ve bacakların vücut dışında kalma süresinin kısa olması nedeniyle nakillerin başlamış olabileceğini söyleyerek, "Türkiye organ nakilleri konusunda son derece tecrübeli bir ülke. Son günlerde yapılan yüz nakili ne kadar ileri bir seviyeye gittiğimizin göstergesi" dedi.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

[PAGE]

MOTOSİKLETİ İLE KAZA YAPMIŞ

Donör 40 yaşındaki N.A.'nın, 17 Şubat cuma günü kullandığı motosiklet ile Alaçatı'da kaza yaptığı öğrenildi. N.A.'nın, saat 11.30 sıralarında Alaçatı Belediyesi yakınlarında motosiklet ile seyir halindeyken tali yoldan geri geri çıkan bir otomobile çarptığı, olay yerine çağrılan ambulansla önce Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'ne, ardından da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiği belirtildi. Bir hafta yaşam savaşı veren N.A'nın dün beyin ölümü gerçekleşti ve ailesi organlarını bağışladı.

"UMARIM ARAYIP SORARLAR"

Alaçatı'da oturan N.A.'nın annesi C.A. gözyaşlarını tutamadı, "Çok üzgünüz. Kendisi artık yok ama organları yaşayacak. İnşallah hayırlı birilerine nasip olmuştur. Umarım sonra da beni arayıp sorarlar" dedi.

NAKİL YAPILACAK HASTANIN YAKINLARI HASTANE ÖNÜNDE

Türkiye'de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gür'ün yakınları, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde ameliyatın başarıyla tamamlanmasını bekliyor. Cengiz Gür'ün halası Münevver Oral, çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Oral, doktorların dün gece aramasıyla İstanbul'dan apar topar uçakla İstanbul'dan Ankara'ya geldiklerini anlattı.

Yüz nakli yapılacak Cengiz Gür'ün yüzünün 2 yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını belirten hala Münevver Oral, 25 yaşında olan Cengiz Gür'ün yüz nakli olmayı çok istediğini, bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne başvurduklarını söyledi. Münevver Oral, yeğeninin, Antalya'daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri büyük dikkat ve heyecanla izlediğini söyledi. Oral, Cengiz Gür'ün bir senedir İstanbul'da çalıştığını, internet kablosu bağlantısı yaptığını belirtti. Oral, "Meslek Yüksekokulunun 2 yıllık Haberleşme Bölümü'nü bitirdi. Ardından Açık Öğretim'de Radyo ve Televizyon Bölümüne girdi. Eğitimini burada sürdürüyor" dedi.

Cengiz Gür'ün eniştesi Mustafa Oral da yeğeninin yüz nakli için haberin bugün geldiğini belirterek, Gür'ün sabah ameliyata alındığını söyledi. Mustafa Oral, ameliyata girerken Gür'ün mutlu ve huzurlu olduğunu söyledi.

Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye'de ilk yüz nakli ameliyatının kendilerine umut verdiğini söyleyen Oral, Cengiz Gür'ün yüzünün görüntüsü yüzünden mutsuz olduğunu, toplum içine çıkmak istemediğini belirtti. Cengiz Gür'ün annesinin hayatta olduğunu ancak babasını kaybettiğini anlatan Mustafa Oral, "Babası o çocukken akciğer kanserinden öldü. Annesi yıllar sonra ikinci evliliğini yaptı. İstanbul'da yaşıyorlar. Cengiz'in 2 kardeşi var. Radyo Televizyon bölümünde eğitim görüyor. Haber sunucusu olmak istiyordu. Bu ameliyatla, bu hayale bir adım daha yaklaşacak" diye konuştu.

Öte yandan ameliyatın saatler sürmesinin beklendiği bildirildi.

İLK YÜZ NAKLİNİ YAPAN PROFESÖR ÖZKAN: YOLU BİZ AÇTIK

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye'de yüz nakli yapılmasının yolunu açtıklarını, bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof.Dr. Özkan, Hacettepe Üniversitesi'nin Türkiye'deki ikinci yüz nakli operasyonunu başlattığı haberin almaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Bu haberin en çok kendilerini sevindirdiğini aktaran Prof.Dr. Özkan, "Herhalde bizden daha mutlusu olamaz. 2006 yılından beri bu işin peşindeyiz. İnşallah bundan sonra çok daha iyi olacak diyordum. İlk yüz naklinden 1- 1.5 ay sonra şu an ikincisi yapılıyor. Önümüzdeki dönemde üçüncüsü, onuncusu yapılacak. Ama her zaman bizi anacaklar. Bunda bizden daha mutlu kimse de olmayacaktır" diye konuştu.

BAŞLANGIÇ BİZ OLDUK

Akdeniz Üniversitesi'nin 'ilk' olarak anılmasının dışında, ilk naklin çok olumlu olması, verici ailenin insanlara iyi mesajlar vermesi ve aydınlatmasının önemini vurgulayan Prof.Dr. Ömer Özkan, "Bu, bizim yıllardır bir türlü gündeme oturtamadığımız şeylerin çok daha hızlı olacağını gösteriyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.

İNŞALLAH 100'ÜNCÜSÜ DE YAPILIR

İlkini gerçekleştirdikleri yüz naklinin ardından gelecek ilk donörün sırası gelen merkez tarafından nakledileceğini bildiklerini kaydeden Prof.Dr. Ömer Özkan, şöyle dedi:
"Bunların kuralları belli. Biz de zaten sırasıyla olduğunu biliyorduk. İlk sıra bizimdi. Ondan sonraki merkez de belli. Öncelikle hastalar belirlenecek, sonra hastaların durumuna göre merkez sırası düzenlenecek. Bundan sonra sırada Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Gazi Üniversitesi Hastanesi var. Kadavranın bulunduğu tarihte bu merkezlerin hazır hastaları yoksa, sıra yeniden bize gelecek. Yüz nakli ileride böbrek, karaciğer nakli gibi rutin bir iş olacak. Bu da bizi daha mutlu edecek. İnşallah 10'uncu, 100'üncü yüz naklini önümüzdeki yıllarda duyarız."

KAVDIR HAFTAYA BASIN ÖNÜNDE

Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan hastası Uğur Acar ile çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın sağlık durumları hakkında da bilgi veren Prof.Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'ın her an taburcu edilecek durumda olduğunu belirtti. Uğur Acar'ın rutin tetkik ve takiplerinin sürdüğünü belirten Prof.Dr. Özkan, şöyle dedi:

"Bireysel olarak bir süre vardır. Onu tamamlamaya çalışıyoruz. Onu tamamladıktan sonra haftalık kontrollere çağırmak üzere 10 güne kadar taburcu ederiz. Atilla Kavdır da çok iyi durumda. Atilla'nın, Uğur'un iki üç hafta gerisinde olduğunu düşünün. Önümüzdeki hafta da onu basına göstermeye çalışacağız. O da gayet iyi gidiyor. Onunla ilgili sorunumuz da kalmadı."

UĞUR ACAR´IN YENİ YÜZÜNÜ GÖREN HASTANEYE KOŞUYOR

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Uğur Acar'a Türkiye'nin ilk tam yüz naklinin başarıyla yapılmasının ardından, hastaların nakil için Antalya'ya akını sürüyor.

Türkiye'de ilk yüz nakli olan Uğur Acar'ın basın toplantısını izleyen belediye işçisi 34 yaşındaki Turan Çolak ve tekstil işçisi 29 yaşındaki Aysel Özdemir, yüz nakli olabilmek için Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne başvurdu. Nakil için sıraya giren Çolak ve Özdemir, gerekli işlemleri yaptırıp, nakil dosyalarını hazırlattı. Turan Çolak ve Aysel Özdemir, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Uğur Acar'a yapılan yüz naklinden sonra umutlandıklarını ve hemen Antalya'ya geldiklerini söyledi.

Acar'ın ve doktorların konuşmalarından etkilendiklerini aktaran Manisalı Turan Çolak, 3.5 yaşındayken yüzünün bidondaki benzinin alev alması sonucu yandığını belirtti. Çolak, "Geçirdiğim üç ameliyat sonunda ancak şu anki görünümüme kavuştum. Ellerimi açarak her gün Allaha dua ediyorum. Ben de yüz nakli olmak istiyorum" dedi.
Denizli'de oturan evli Aysel Özdemir ise 10 yıl önce geçirdiği trafik kazasında yüzünü kaybettiğini söyledi.