BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  POLİTİKA

İkinci tur olursa kilidi o partinin seçmeni açacak

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, 24 Haziran seçimleri öncesi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarını son durumunu analiz etti. Alçı, "İYİ Parti seçmeninin bir kısmı, HDP ile İnce’nin ikinci tur için ortaklığı nedeniyle İnce’ye değil Erdoğan’a kayabilir" diye yazdı.

Abone ol

24 Haziran seçimlerine iki gün kala sonuçlar merak konusu oldu. Kimin kazanacağı pazar akşamı belli olacak, ya da 8 temmuzda son nokta konulacak. Peki seçimi kim kazanacak? Merak edilen soruya yanıt arayan isimler Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

İLK TURUN KİLİDİ MHP SEÇMENİ
İlk turun kilidinin MHP seçmeni olduğunu belirten yazar, "Şayet MHP seçmeninin önemli bir bölümü tercihini Erdoğan’dan yana kullanırsa 24 Haziran’da ilk turda iş biter, farklı davranırsa seçim tam sınırda kalabilir..." diye yazdı.

Nagehan Alçı, ikinci tura kalınması halinde nasıl bir tabloyla karşılaşılacağını ise böyle açıkladı:

İKİNCİ TUR OLURSA KİLİT İYİ PARTİ SEÇMENİ
"İkinci tura kalması durumu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın küçük bir farkla yüzde 50’yi aşamamasıyla olur. Dolayısıyla ikinci tur için üzerine birkaç puan koyması yeter.

Bu, ikinci tur ihtimalinde karşı karşıya geleceği Muharrem İnce’ye göre çok daha kolay ulaşılabilir bir oran gibi görünüyor. Ancak burada muhalefet tabanının ne kadar birlikte ve blok hareket edeceği önem kazanıyor. Bir tarafta “Başbuğ Türkeş” diyen İYİ Parti ülkücüleri, öbür tarafta “Serok Apo” diyen HDP’liler aynı anda İnce’ye nasıl oy verecek?

HDP NEDENİYLE OYLAR ERDOĞAN'A KAYABİLİR
Parti seçmeninin bir kısmı, HDP ile İnce’nin ikinci tur için ortaklığı nedeniyle İnce’ye değil Erdoğan’a kayabilir. Meral Akşener ne derse desin İYİ Parti’nin ülkücü seçmeni onu dinlemeyebilir. Bir kısmı da HDP ile aynı ittifakta olmayı istemeyip sandığa gitmeyebilir. Dolayısıyla ikinci tura kaldığı takdirde kilit kitle İYİ Parti seçmeni olabilir.

AYNI İHTİMAL SAADET TABANI İÇİNDE GEÇERLİ
İkinci bir soru da Saadet tabanının böyle bir ihtimalde nasıl hareket edeceği. İlk turda kendi liderlerine veren bu tabanın İnce ile Erdoğan arasında kalınca Erdoğan’a kayma olasılıkları da çok yüksek."