BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

IKBY'den PKK'ya soğuk Musul duşu

Musul'un kurtarılması için koalisyon güçlerinde yer almak istediğini duyuran PKK'ya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'den ret cevabı geldi.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak isteyen terör örgütü PKK'nın dışardan gelen bir güç olduğunu tanımlayarak, kentin geri alınmasının Irak ordusu, Peşmerge ve uluslararası koalisyon güçlerinin görevi olduğunu belirtti.

Dizayi, Erbil kentinde Birlemiş Milletler'in (BM) Kürt bölgesini 1991 yılında güvenli bölge ilan etmesinin 25. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinliğine katıldı.

Kutlama sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dizayi, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak için hevesli olduğunun belirtilmesi üzerine Dizayi, "Musul, Irak'ın önemli ve büyük bir kentidir. PKK dışarıdan gelen bir güçtür. Geçmişte bazı durumlarda rolleri oldu ancak Musul'u kurtaracak güç Irak ordusu, Peşmerge ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleridir" cevabını verdi.

İbadi'nin kurduğu teknokrat hükümete ilişkin Kürtler'in tavrında herhangi bir değişikliğin meydana gelmediğini de açıklayan Dizayi, "Kürdistan'daki siyasi parti ve taraflar İbadi'nin teknokrat hükümetine karşı tavırlarını net ve açık bir şekilde ortaya koydu. Yeni Irak, ortak uzlaşı üzerinde meydana getirildi ve bu esasın ihlal edilmesi kabul edilemez. Irak hükümeti içerisinde Kürtler de var ve tavırları da olacaktır" yorumunu yaptı.

Kürt bölgesinde meydana gelen ekonomik krizden dolayı kesintili ve gecikmeli bir şekilde ödenen memur maaşlarını da ele alan Dizayi, "Kürdistan bölgesinin petrol boru hattında arıza meydana gelmesinden dolayı yaklaşık 26 gün boyunca petrol sevkiyatı yapılmadı. Elbette bu durum mali açıdan bizi kötü etkiledi. Petrol ihracatından gelecek para ilk etapta Peşmerge güçlerinin maaşlarına gidecektir" dedi.

Erbil-Bağdat arasındaki petrol ihracatından dolayı çıkan krize de değinen Dizayi, Kürt bölgesinin, bir süre boyunca her iki taraf arasında yapılan petrol karşılığı bütçe anlaşmasına oldukça sadık kaldığını ancak Bağdat'ın bunu ihlal ettiğini savundu.