BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,76
HABER /  DÜNYA

IKBY'de Barzani krizine çözüm çıkmadı!

IKBY'deki 5 büyük siyasi parti başkanlık seçimi ve yetkilerini görüşmek üzere bir araya geldikleri 9'uncu toplantıda da nihai bir anlaşmaya ulaşamadı.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) 5 büyük siyasi parti Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel), başkanlık seçimi ve yetkilerini ele aldıkları 9'uncu toplantıda da bir neticeye varamadı.

Irak'ın Süleymaniye kentinde 11.00'de başlayan toplantı saat 19.00'da sona erdi. Taraflar, toplantıların bundan sonra askıya alınması ve uzlaşma sağlanıncaya kadar bir araya gelinmemesi kararı aldı.

Siyasi partilerin önce ortak bir basın açıklaması yapacağı duyuruldu, ancak daha sonra tarafların metin üzerinde mutabık kalmamaları nedeniyle bunun iptal edildiği belirtildi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre KDP, 4 partiye başkanın halk tarafından seçilmesi ve yetkilerin bir bölümünün Başbakanlık ve Peşmerge Bakanlığı'na devredilmesini önerdi.

KDP, önerisinde başkanın Silahlı Güçlerin Komutanı sıfatını taşımaya devam etmesini teklif etti. Ancak 4 parti KDP'nin bu teklifini kabul etmedi ve toplantı, uzlaşı sağlanmadan sona erdi.

Bu arada, toplantılardan bir sonuç çıkmamasını protesto eden bir grup göstericinin, polisle yaşadığı arbede nedeniyle 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Göstericiler, sabah saatlerinde toplantının yapıldığı otelin önünde toplanarak taraflardan uzlaşmaya varmalarını istemişti. Taleplerinde direten ve içeri girmeye kalkışan göstericiler, polis engeliyle karşılaşınca yolları trafiğe kapatmış ve lastik yakarak görüşmeleri protesto etmişti.

Kürt bölgesinde Mesut Barzani'nin görev süresi uzatılsa da bundan sonraki başkanlık seçiminin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair hususların netleştirilmesi için siyasi partiler arasındaki uzlaşma toplantıları sürüyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), bölgesel başkanın halk tarafından seçilmesini ve yetkilerinin korunmasını isterken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi, başkanın parlamentoda seçilmesini ve yetkilerinin kısıtlanmasını talep ediyor.