BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  GÜNCEL

İhtiyaç sahiplerine bedava kömür

Bakanlar Kurulunun "Fakir Ailelere Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar"ı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Abone ol

İl ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenerek, valiliklere bildirilecek ihtiyaç sahibi ailelere, başvuruları üzerine asgari 500 kilogram bedelsiz kömür verilecek.

Buna göre, il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenerek valiliklere bildirilecek maddi durumu yetersiz ailelere, başvuruları üzerine asgari 500 kilogram bedelsiz kömür verilecek.

Bu yıl valiliklere yapılacak kömür sevkıyatları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenecek kriterlere göre, kuruluşlarca belirlenen program dahilinde yapılacak.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) genel müdürlüklerinin CIF satış esaslarında valiliklerce bildirilen teslim noktalarına kadar gönderilecek kömür, sevkıyat noktalarının konumuna göre belirlenecek nakil vasıtalarıyla bu kuruluşların sorumluluğunda nakledilecek.

TKİ, bu karar kapsamında dağıtacağı kömür ve gerekli hizmeti, işleticisi kim olursa olsun kendisine ait sahalar ile bağlı ortaklık veya iştiraklerine ait sahalardan da temin edebilecek ve kendi sorumluluğu altında valiliklere ulaştırılmasını sağlayacak.

TCDD ile taşınacak kömüre, bu kuruluş tarafından öncelik verilecek. İlgili kuruluşlar ile TCDD arasında öncelik ve taşıma konusunda protokol yapılacak.

İllerde dağıtım organizasyonu valiliklerce gerçekleştirilecek. Kömürün teslim ve tesellüm işlemleri ile buna dair mutabakatlar, ilgili kuruluşlarla valilikler arasında yapılacak protokolle belirlenecek.

Dağıtılacak kömürün niteliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olacak.

Valiliklere yapılan kömür tesliminden doğan vergi ve harçlar, TKİ ve TTK tarafından ödenecek. Bu genel müdürlüklerin CIF satış esaslarına göre, valiliklere teslim edilecek kömüre ilişkin bedeller görev zararı sayılacak ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddesi çerçevesinde kuruluşlara ödenecek.