BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İhsanoğlu isyanı ‘20’yi bulur mu?

CHP ve MHP, Ekmeleddin İhsanoğlu için ortak resmi başvuruyu yaptı. CHP’de İhsanoğlu’na karşı çıkarak Emine Ülker Tarhan için 20 imzayı bulmaya çalışan muhalifler bugün kritik bir toplantı yapacak. Toplantıya 21 isim katılıyor.

Abone ol

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı resmileşti. CHP’de, aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da bulunduğu 21 milletvekili, İhsanoğlu’nun adaylığına imza vermedi. Parti içinde karşı aday olarak Emine Ülker Tarhan’ı destekleyen 5 vekil, İhsanoğluna oy vermeyeceğini açıklayan diğer 16 vekil ile bir araya gelecek.

İMZA SAYISI 5

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un Tarhan’ın aday olabilmesi için başlattığı imza kampanyasında sayı 5’e yükseldi. Batum’dan sonra şu isimler Tarhan için imza verdi: Dilek Akagün Yılmaz, Birgül Ayman Güler, Ümit Özgümüş, Nur Serter.

Bu beş isim, İhsanoğluna oy vermeyeceğini açıklayan 21 muhalif vekille bugün Ankara’da toplanıyor. Tarhan’ın aday olabilmesi için 20 imza gerekiyor.

Batum, dün şunları söyledi: “20 kişi de gelir, ‘Evet, doğru biz de istemiyoruz’ ya da ‘Biz de başkasını istiyoruz’ derse, o zaman ona oy verilir. Yetki, genel merkezlerde değil. Tek başıma bile kalsam, İhsanoğlu’na imza vermek istemiyorum. ‘Sevmiyorum ama elim mecbur kaldı’ diyerek, bahane yaratmak durumunda kalmayacağım.”

MUMCU DA İMZALAMADI

CHP’de imza vermeyen milletvekilleri şunları: Deniz Baykal, Arif Bulut, Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Gökhan Günaydın, Metin Lütfü Baydar, İlhan Cihaner, Adnan Keskin, Süheyl Batum, Ali Haydar Öner, Oktay Ekşi, Nur Serter, Birgül Ayman Güler, Güldal Mumcu, Şevki Kulkuloğlu, İsa Gök, Hüseyin Aygün, Dilek Akagün Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Ümit Özgümüş ve Emine Ülker Tarhan. CHP kulislerinde TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun, bir suikaste kurban giden gazeteci eşi Uğur Mumcu’nun yazdığı Rabıta kitabında İhsanoğlu’ndan bahsetmesi nedeniyle imza vermediği ifade edildi.

GÜLER: ADAY AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ

İzmir’den İhsanoğlu için imza vermeyen tek CHP milletvekili olan Birgül Ayman Güler, 21 vekilin yarın toplanarak aday açıklaması yapacaklarını söyledi. Güler, “Ekmel Bey ilan edildiğinden beri biz parlementoda 20 milletvekili doğru bir aday gösterilmesi üzerine çeşitli çalışmalar yürütmüştük. İmza vermeyen 21 millevtekili yarın (bugün) toplanacağız ve kamuoyuna açıklama yapacağız” dedi. Güler, twitter adresinden de CHP’nin Gülen cemaatiyle koalisyon yaptığını iddia etti. Güler, bir takipçisine verdiği cevapta da dilekçeye imza atan iki bağımsız vekilin de cemaat üyesi olduğunu öne sürerek, “İmza listesinde AKP istifacısı cemaat milletvekili ’yok’ mu diyorsunuz!” diye yazdı.

ENGİN ALTAY:21 BLACKJACK

Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularının başladığı ilk gün, Ekmeleddin İhsanoğlu için CHP’nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP’nin dilekçesini Grup Başkanvekili Oktay Vural TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e verdi. CHP 111, MHP 52 imza sundu. Bağımsız milletvekilleri Hami Yıldırım ile İdris Bal CHP listesinden, MHP’den istifa eden İhsan Barutçu da MHP listesinden imza verdi. MHP’de sadece Tuğrul Türkeş, yurtdışında olduğu için imza veremedi. CHP’li Altay, “CHP’nin içerisinde ikinci bir aday çıkarma durumu kalktı mı?” sorusuna “Bu ihtimal kalktı” yanıtını verdi. “21 isim imza verirse başka bir aday çıkar mı?” sorusuna Altay “Evet 21 sayısı blackjack. Riskli bir oyundur” esprisiyle cevap verdi.