BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.490,13
HABER /  GÜNCEL

İhsan Eliaçık'tan Hazreti Muhammed karikatürü yorumu

İslamcı Yazar İhsan Eliaçık'tan Charlie Hebdo katliamı ve Hazreti Muhammed karikatürleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar...

Abone ol

Gezi Parkı olayları sırasında yaptığı açıklamalar ve 'Yeryüzü Sofraları' eylemiyle adından söz ettiren İslamcı yazar İhsan Eliaçık'tan Charlie Hebdo katliamına ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi.

Eliaçık, Hazreti Muhammed'in karikatürünün çizilmesi ve İslama hakaret konusunda Müslümanların takınması gereken tutumun Kur'an-ı Kerim'de açıkça yazıldığını söyledi.

"Alay edenlerle karşılaştığınız zaman sözü değiştirene kadar onlardan uzaklaşın ve onlarla beraber oturmayın."

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın Çarşamba Sohbetleri köşesinin bu haftaki konuğu İslamcı yazar İhsan Eliaçık oldu. Ahmet Hakan'ın Eliaçık'a ilk sorusu Fransa'daki katliamlar oldu. 

"Peygamber'in karikatürünün çizilmesi Müslümanları rencide eder" diyen Eliaçık, "Rencide olan Müslümanlar nasıl tavır almalı?" sorusuna şu yanıtları verdi:

"Allah'la, Peygamber'le, Kuran'la, ayetlerle alay edenlere karşı ne yapılması gerektiği Kuran'da var.

Söylenen şu: "Alay edenlerle karşılaştığınız zaman sözü değiştirene kadar onlardan uzaklaşın ve onlarla beraber oturmayın."

Mekke'de müşrikler alay etmiş, En'am suresinin 68. ayeti gelmiş. Medine'de Yahudiler ve Hıristiyanlar
alay etmiş, Nisa suresinin 140. ayeti gelmiş. Ayetlerde söylenen hep aynı: Alay edenlerle birlikte oturmayın, oradan uzaklaşın... Pasifist bir tutumdur Allah'ın bizden istediği... Pasifist bir protestodur.

Cezalandırma yok. Silah kullanma yok. Hele öldürme, hiç yok. Ayetler apaçık. "Sözü değiştirene
kadar orada oturma, oradan uzaklaş" diyor. Alay biter de söz normale dönerse oturabilirsin. Yani "İlişkiyi kopar" bile demiyor, sadece uzaklaş diyor.

Uzaklaşarak şunu söylemiş oluyorsun: "Bu yaptığın hoşuma gitmiyor. Sen de ısrarla yapmaya devam ediyorsun. O zaman bana eyvallah." Çok ince bir tutum...

İslamcı yazar İhsan Eliaçık'tan Charlie Hebdo katliamı açıklaması ahmet hakan çarşamba sohbetleri.jpg

HAZRETİ PEYGAMER ÖLDÜRÜLMESİNİ EMRETTİ Mİ?

Eliaçık, Ahmet Hakan'ın "Hazreti Peygamber'in kendisiyle ısrarla alay eden şiirler yazan bir müşrik şairin öldürülmesini emrettiğine dair bir rivayet var... Bu rivayetle ilgili düşünceniz nedir?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"O rivayetin aslı yoktur. Uydurmadır. Güya Hazreti Peygamber, "Beni şunun elinden kurtaracak yok mu" demiş. Bunun üzerine iki sahabe, alay eden o kişinin yanına gizlice sokularak arkadan hançerleyip öldürmüş. Bu asılsız bir rivayettir. Çünkü alay edenlerle ilgili olarak ne yapılacağı ayetle sabit... Hz. Peygamber'den 150 yıl sonra yaşamış bir tarihçinin uydurmasıdır bu.

İNSANLARA ZARAR VERME HAKKIN YOK

"Gidersin, o karikatürleri yayınlayan basın kuruluşunun önünde basın bildirisi okursun, gösteri yaparsın. Ama insanlara zarar verme hakkımız yok. Ölçü bu."