BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.485,27
HABER /  GÜNCEL

İhsan Eliaçık PKK'nın ajansına konuştu

Antikapitalist yazar İhsan Eliaçık bu kez PKK'ya yakınlığı ile bilinen Kürt ajansına konuştu. Eliaçık paketi değerlendirdi.

Abone ol

Antikapitalist Müslüman Yazar İhsan Eliaçık, hükümetin “demokrasi paketi”nde yer alan değişikliklerin barış sürecinin ikinci aşamasına denk gelen düzenlemeler olmadığına dikkat çekerek "Kürt sorununda ilerleme kaydedici bir paket değil" dedi.

Antikapitalist Müslüman Yazar İhsan Eliaçık, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı "demokrasi paketi"ni PKK'ya yakınlığı ile bilinen ANF'ye yorumladı.

'PARASI OLAN ANADİLİNİ ÖĞRENECEK'

10 yıl önce AB uyum yasaları çerçevesinde kurslar açıldığını hatırlatan Eliaçık, Kürtçe düzenleme ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bir Kürt iş adamı 10 katlı binada 'Kürtçe eğitim kursu' açsa, bu Kürtçe dil okulu olacaktır. Ancak anadilde eğitim anlamına gelmez. Anadilde eğitimi özel okullara bıraktığınız zaman, kapitalizm, 'Gel biraz da Kürtçe'yi, Kürtleri sömür' anlamında davetiye çıkartmış olursunuz. Bu durumda insanlar parayla anadillerini öğrenmek zorunda kalacak. Ortalama 8 nüfuslu yoksul Kürt aileleri düşünüldüğünde, 'Bu parası olan kendi anadilini öğrensin' anlamına gelir. Anadilde eğitim hakkını karşılamaz. Anadil, bir görev değil, haktır. Ekmek yemek, su içmek gibi bir haktır. Bu hakkı devlet kendi eliyle kaliteli, yaygın ve parasız karşılamak durumundadır. Tıpkı Türkçe konuşan vatandaşlarının anadillerinin yaygın, parasız, devlet eliyle karşılanması gibi. Bu olmazsa, anadilde eğitim olmaz."

'İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN REFERANDUM'

Pakette, köy ve kent isimlerinin iadesi ile ilgili düzenlemeyi de eleştiren Eliaçık, kararname ve yasa yerine, isim değişikliği için referandum yapılmasını önerdi.

İhsan Eliaçık, "Her il, ilçe ya da köyün halkına, örneğin iki aylık bir süre içinde, isim değişikliği isteyip istemediği, nasıl değişiklik istediği, bir referandumla sorularak, bu sorun çözülebilir" dedi.

Pakette, "KCK tutuklularının serbest bırakılması, Kürtlere bir statü tanınması ve bunun anayasada yer alması, anadil eğitiminin devlet güvencesinde olması" gibi konularda hiçbir şeyin söylenmediğine dikkat çeken Eliaçık, "Dolayısıyla ikinci aşamanın taleplerini, gereklerini karşılamaktan yoksun bir pakettir" diye konuştu.

BAŞBAKAN'IN HALET-İ RUHİYESİ GEZİ'DE...

İslami yazar İhsan Eliaçık, "Paket neden bu şekilde hazırlandı?" sorusuna yanıt verirken, Gezi isyanına dikkat çekti, "Başbakan'ın halet-i ruhiyesinde Gezi protestoları bir hayalet gibi dolanıyor" dedi.

Eliaçık, "Bu psikolojinin de demokratikleşme paketine yansıdığını düşünüyorum. Aleviler, Gezi protestolarına yaygın bir şekilde katıldıkları için cezalandırılmıştır. Cemevleri ile ilgili tek bir cümle bile yok."