BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL

İhracatın rotası değişti

Krizden önemli oranda etkilenen çimento sektörü, ihracat için alternatif pazarlar yaratmaya çalışıyor.

Abone ol

Geleneksel ihracat pazarlarının gerilemesi üzerine bir çok şirketin Libya, Nijerya, Filistin, Suriye gibi ülkelere yöneldiği belirtildi.

İhracatta Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi pazarlarda ortalama yüzde 50'lik gerileme yaşanırken, daha önce ihracat yapılmayan bazı ülkeler sıralamaya girmeye başladı.

En fazla çimento ihracatının yapıldığı Irak'a yılın ilk ayında geçen yıla göre yüzde 138 artışla 31 milyon dolar, Suriye'ye ise yüzde 150'lik artışla 15,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Geçen yılın aynı ayında hiç ihracat yapılmayan ya da çok düşük miktarlarda yapılan Libya, Gana, Benin, Angola, Nijerya, Cezayir, Kamerun ve Filistin, ihracatta aylık 1 milyon dolar sınırını aştı. Libya'ya yapılan ihracat 6 milyon dolar, Nijerya'ya 3 milyon dolar ve Cezayir'e yapılan ihracat da 3,5 milyon doları geçti.

Geçen yıl hemen hiç ihracatın gözükmediği Filistin'e ise bu yıl sadece ocak ayında 13,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamla Filistin, Türkiye'nin çimento sektöründeki en büyük pazarlarından olan Almanya'yı geride bıraktı. Geçen yıl 8,4 milyon dolar ihracatın yapıldığı İsrail'e de bu yıl aynı dönemde yapılan ihracat 10,3 milyon dolara ulaştı.