BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  EKONOMİ

İhracatçılara Akbank'tan finansal destek

Akbank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların rekabet güçlerini artıracak avantajlara sahip finansman desteği için İşbirliği Protokolü imzaladı.

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Akbank arasında imzalanan protokol ihracatçıya doping olacak.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil'in imzaladıkları İşbirliği Protokolü ile ihracatçılara avantajlı koşullarda 1 milyar doların üzerinde ilave finansman desteği sağlanacak.

İşbirliği Protokolü çerçevesinde, ihracatçılar özel avantajlara sahip Akbank kredisi desteğinin yanında, sigorta ve faktoring gibi risklere karşı koruyucu finansal ürünlere de kolayca ulaşabilecekler.

İşbirliği Protokolü'nün imza töreninde konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, her 3 ayda bir ihracatçıların nabzını tutmak için İhracatçı Eğilim Anketi yaptıklarını ve bu anketlerde finansman maliyetlerinde yaşanan sorunların, ihracatçıların en kritik sorunlarının başında geldiğini tespit ettiklerini belirtti.

Büyükekşi, buradan yola çıkarak 60 bin 500 aktif ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracatçıların finansman maliyetlerinin azaltılması doğrultusunda çok yönlü çalışmalarda bulunduklarını da söyledi.

İHRACATIN FİNANSMANI ÖZEL BANKALARDAN

TİM Başkanı son yaptıkları Eğilim Anketinde dış finansman ihtiyacının karşılandığı kaynaklar arasında yüzde 75 ile özel bankaların ilk sırada yer aldığını, özel bankaları yüzde 57 ile Eximbank ve yüzde 33 ile diğer kamu bankalarının takip ettiğini belirtti.

İhracatın Türkiye’nin büyümesine verdiği desteğin her geçen gün daha da görünür olduğunun altını çizen Büyükekşi, "İhracatçıları finansman konusunda rahatlatmak, hem 2023 hedeflerimize varmamızı kolaylaştıracak, hem de ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat imkanlarının artmasını sağlayarak daha hızlı ve sürdürülebilir büyüme yakalamamıza imkan verecektir. Burada Eximbank’ın yanı sıra özel bankalarımızın liderliği de oldukça belirleyici olacak. Bu bağlamda Akbank ile yapacağımız işbirliğinin ihracatçıya önemli kolaylıklar sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

AKBANK’TAN DESTEK

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Milli gelirde arzulanan büyümeye en önemli katkı artan ihracat performansımızdan gelecek. TİM, ülkemizin ihracatının daha da iyileştirilmesinde öncü rol oynuyor ve önemli çalışmalara imza atıyor.

TİM’in önderliğinde hayata geçirilen ‘2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’, Cumhuriyetimizin 100. yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle hepimizin için önemli bir enerji ve motivasyon kaynağı oldu" dedi ve ekledi: "Akbank olarak ihracatçı firmalarımızın tercih ettiği ana bankayız. Bugün TİM çatısı altında yaklaşık 58 bin ihracatçı bulunuyor. Bunların yüzde 50’sinden fazlası bankamızın müşterisi. 2010 yılından bu yana ihracatçılarımıza sağladığımız kredi desteğini yüzde yüzün üstünde bir artışla yaklaşık 5.5 milyar liraya yükselttik. Buna paralel olarak yüzde 12 seviyelerinde bulunan pazar payımız ise 2014’te yüzde 15’e çıktı."

58 İLDE 20 DIŞ TİCARET YÖNETİCİSİ

İhracatçılara sağladıkları desteğin sadece finansmanla da sınırlı olmadığına dikkat çeken Binbaşlıgil, şöyle devam etti: "İş modelimizi müşterilerimize daha da yakın olmak için yeniledik. Türkiye’de 58 ilde 20 dış ticaret yöneticimizle ihracatçı firmalarımıza bire bir destek veriyoruz, müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Bunun yanında, ihracata yönelik teknik danışmanlık sağlıyoruz. Akbank olarak sahada KOBİ ve ticari firmaların yanındayız.TİM ile imzaladığımız bu çerçeve işbirliği protokolüyle ihracatçı firmalara ve KOBİ’lerimize çok avantajlı finansman desteği sunuyoruz. Ülkemizin milli gelirini daha ileriye taşıyacak ihracatçılarımıza ayrı bir önem veriyoruz."