BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59

İğneada'dan Treviso'ya

Soğuk bir kış gününde içimizi ısıtan bir yabancı heyecanıyla yine birlikteyiz. İtalya’nın Treviso şehrinde yaşayan Alessandro Favaro kendi doğup büyüdüğü şehirden çok uzaklarda İğneada’da olabilmenin hayaliyle bir kendi şehrine, bir İğneada’nın fotoğraf

Soğuk bir kış gününde içimizi ısıtan bir yabancı heyecanıyla yine birlikteyiz. İtalya’nın Treviso şehrinde yaşayan Alessandro Favaro kendi doğup büyüdüğü şehirden çok uzaklarda İğneada’da olabilmenin hayaliyle bir kendi şehrine, bir İğneada’nın fotoğraflarına bakarken ben yola çoktan koyulmuştum. Otobüste derin düşünceler içerisinde seyir halindeyken hafiften uykuya dalmışım.

Gözlerimi açtığımda bembeyaz karlarla kaplı ağaçlar ormanın ıssızlığına ayrı bir güzellik veriyordu. Doğanın haşmetli bakışlarıyla yaklaşık 4 saat süren bir yolculuk sonrasında İğneada’nın uçsuz bucaksız düşlerinde gerçeğe adımladım…

Soluğu Tahir Başkanın Yanında Aldım

İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık Tam Bir İğneadalı

Soğuk kış gününde heyecanıyla ve samimiyetiyle “İğneadamız çok güzel, beldemiz Karadenizin kıyısında doğal ve ekolojik yönden tam bir turizm cennetidir. Uçsuz bucaksız kumsalı, gölleri, özellikle beldemizin kuzeyinde bulunan Erikli Gölü ve güneyinde bulunan Mert Gölü Türkiye’deki dört koruma alanı arasındadır. 1.derece doğal sit alanı ve milli parktır. Ayrıca Mert ve Erikli Gölü longozları (Subasar ormanları) Türkiye ve Avrupa’nın elde kalan az sayıdaki longoz ormanlarıdır.

Biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip ve önemli bir bölümü tehdit altında çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan İğneada, Türkiye’nin 122 önemli bitki alanı ve 184 önemli kuş alanı arasında yer almaktadır. Akkuyruklu kartal, kumzambağı gibi birçok kuş türü İğneada’da yaşamaktadır. Ayrıca pek çok göçmen kuşun rotası da İğneada’ dan geçmektedir” derken hemen ekledim Başkanın sözlerine, “Göçmen kuşlar misali dünyanın bir çok yerinden ve ülkemizden İğneada’yı merak eden fotoğraflarına bakıp Alessandro Favaro gibi ziyaret etmek isteyen gezi dostlarının olduğunu bilmekte güzel Tahir Başkan ekledi: “Tüm dünyayı İğneada’ya bekleriz”

İğneadamız Kırklareli ili Demirköy İlçesine bağlı bir sahil beldesidir. İstanbul’a 250 km, Edirne’ye 165 km, Kırklareli’ne 97 km, Bulgaristan’a sınır komşuyken kilometrelerce sınırsız tatillerin en güzel yeridir.

Istranca Dağlarında Longoz Ormanlarında Olmayı

Uçsuz Bucaksız Kumsallarda Yürümeyi Kim İstemez ki

“İğneada’nın daha rahat ulaşılabilir olmasında Istranca Dağların’dan gelen Karaman Bayırı, Yeniceköy, Demirköy İğneada yolunun genişletilerek daha iyi olması, İğneada turizminde çok büyük etki yaratacaktır” diyen İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık ; “İğneada’nın çevresi milli park olduğu için çevre orman bakanlığının gelişim projesi hazırlandığında yürüyüş parkurları, göl ve ormanın içerisinde mesire yerleri, gezi parkları, sosyal aktivite alanlarının halkımızın kullanımına açılması, İğneada’yı canlandıracaktır.

Yine İğneada’da ki avlak sahaların av turizmine açılması, her çeşit av ve kuş göç yollarının beldemizde olduğunu düşünürsek bu alanları da turizm de etkin kullanabiliriz”

İğneada ile İlgili Yapılacak Daha Neler Var Başkan?

Boş duran hastane ve okul binamızın etkin olarak kullanıma açılması, balıkçı barınağı olan limanımızın bir kısmını yat limanı olarak değerlendirmek ve büyütülerek daha çok iskele kazandırılarak ticari liman olması, gümrük kapısının İğneada da olması demek bu da İğneada’nın yurtdışına kapılarını açması demektir. Böylelikle Karadeniz de ticaret yapan tüm gemilerin İstanbul Boğazına girmeden yükleme ve indirmeyi İğneada’da yapabilmesi demektir buda İğneada’nın şehirleşme sürecini başlatacaktır.

İğneadamız Emekli Cenneti Olacak

Nisan ayı itibariyle doğanın iklimle ve denizle buluşmasıyla tam bir cazibe merkezi olan A Belgeli özel sığ kumsalıyla yaklaşık 35 km sahilimiz, 17 km’si kum olmakla beraber, en dar yeri 50 m, en geniş yeri 250 m’dir. Kumumuz doğal altın karışımıdır. Balıklar İstanbul’a buradan gider. Eylül- Ekim- Kasım aylarında balık göç yollarında olduğu için İstanbullu balıkçılar birçok çeşit balığı buradan temin eder. İğneadamız Trakya’nın incisidir. İğneadamızı elbirliği içerisinde güzelleştirelim diye tek tek ayrıntılı bilgiler veren Tahir Başkan İğneada’yı ve çevresini yerinde gezdirerek bu özel beldenin en iyi şekilde tanıtılabilmesi için tüm içtenliğiyle ev sahipliği yaptı.

 

Tahir Başkan’ın Her Parmağında Ayrı Bir Marifet Var

İğneadalı Başkan Lakerda’yı Kendi yapar

Göz açıp kapayıncaya kadar geçen yıllar ve hizmet derken 52 yaşına giren Tahir Işık, ormanın içerisinde küçük bir ev ve bahçe hayaliyle bir an kendi düşlerini başladı “bir kadının elbise yapmasından daha zahmetlidir Lakerda yapmak. Lakerdanın hasını ben yaparım” diyecek kadar iddialıydı.

1970’li Yıllarda

“İğneada’dan Kırklareli’ne amatör maçlara giderdik, galibiyetler kazanır herkesi şaşırtırdık, çünkü denizden gelen kaptanlar en büyük transferlerimizdi ve onlardan çok şey öğrendik” derken, geçmiş günleri de yad etti İğneada’nın sempatik Belediye Başkanı. Fakat sonrasında hemen “İdo Karadeniz’e uyumlu feribot seferleri yapmalı, fayton turizmi ayrı bir güzellik, İğneada’ya doğal köpek bakım evi kazandırıyoruz” diye de devam etti.

İğneada Yatırımcıları Bekliyor

“Kış aylarında 2 bin 200 kişinin yaşadığı beldemizi yazın 20 bin kişi ziyaret ediyor. Beldemizde bulunan İğneada Resort Hotel’i turizme çok büyük destek ve heyecan getirdi. İkinci turistlik tesisi bölgemize kazandıracak İğneada Resort Hotel’in yatırımcılarını cesaret ve beldemize yapmış oldukları turizimsel katkılarından dolayı kutluyorum. Sadece beldemize değil Trakya’nın tanıtımında iyi bir örnek olmuştur. 20 yıldır atıl vaziyette bulunan bir yeri daha yeni bir otel olarak turizme kazandırmaları bölgemiz için sevindiricidir.

Bu Yıl’da Emit Turizm Fuarındayız

10-12 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Emit Turizm Fuarına da Kırklareli ilinin temsilcileri olarak elbirliği içerisinde katılarak bölgemizi en iyi şekilde tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkana Veda , İğneada’yı Keşfetmeye Merhaba Vakti

İğneada’nın bakmak ve görmek arasındaki uçsuz bucaksız keşfinde paylaşılacak an ve anıları ve ayrıntılarında buluşmak dileğimle tatil tadında kalın.