BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  RAMAZAN

İftarda ne içmeli! En faydalı olan bu içeçek

Uzmanlar, Ramazan ayında iftar vaktinde gazlı içeçeklerin içilmemesi yönünde uyarıyor.

Abone ol

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, özellikle iftarda gazlı içecekler yerine ayran içilmesini önerdi. 

Prof. Dr. Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayının yemek düzenini etkilediğini, insanların gün boyu açlığın ardından iftarda sağlıklı olmayan ancak bünyeye ferahlık veren gıdaları tercih edebildiğini söyledi. Bu gıdalardan birisinin da gazlı içecekler olduğunu vurgulayan Gültekin, özellikle kolanın iftara içilmemesi gerektiğinini kaydetti. 

"Kola içimine hayır" dediklerinin dile getiren Gültekin, şöyle devam etti:

"Evet, havalar sıcak. Gün boyu çalışıyoruz, susuyoruz. Susamışken böyle soğuk bir gazlı içecek içimizi ferahlatıyor ama içtikten sonra neler oluyor? Kolada güçlü bir asit olan fosforik asit var. Fosforik asit dişlerimizin minelerine zarar veriyor ve çürümesini kolaylaştırıyor. İçindeki yüksek fosfordan dolayı vücudumuzdaki mineral dengesini bozuyor, kemik erimesine neden oluyor."

Araştırmalarda, günde bir bardak kola içen kadınlarda kemik erimesinin ölçülebilir düzeyde arttığını savunan Gültekin, "Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda kola içen hayvanlarda meme kanseri daha fazla görülüyor. Mineral dengesini bozduğu için kronik böbrek hastalığına yakalanma riskini iki kat artırıyor" dedi. 

Gazlı ve şekerli içeceklerin sağlığa zararı olduğuna işaret eden Gültekin, "Gazlı gazsız tüm şekerli içeceklere 'hayır' diyoruz. Özellikle kolaya 'hayır' diyoruz. Peki ne içeceğiz? Çok soğuk olmamak üzere birincisi su, ikincisi ayran içeceğiz. Eğer gazlı içecek seviyorsanız, o gazın boğazda oluşturduğu ferahlık hissini hissetmek istiyorsanız sade sodayı öneriyoruz" diye konuştu.