BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  RAMAZAN

İftar ve sahurda ne yemeli? Pidenin içine...

Oruç tutarken susuzluğu gideren Canan Karatay hoşafı nasıl yapılır? İftarda ne yemeli? Sahurda tok tutan yiyecekler ve susuzluğu önleyen en önemli içecek.

Abone ol

Ünlü Profesör Canan Karatay iftar ve sahurda ne yersek daha kolay oruç tutabileceğimizi açıkladı. Oruç tutarken en büyük sıkıntı susuzluk bunu gidermenin yöntemi nedir, orucu neyle açmak gerekir, iftar sofrasında olması gereken eşsiz çorba hangisi, tok tutan iftar yemekleri neler?

İMSAKİYE 2015 - BUGÜNKÜ İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN
Canan Karatay Habertürk'te katıldığı canlı yayında Ramazan 'da oruç tutanların susuzluk ve açlık dertlerine derman olacak formüller önerdi. Bir müftü kızı olduğunu belirten Canan Karatay iftar sofrasının abartılmamasını normal bir akşam yemeği olarak hazırlanmasını tavsiye etti. 'Oruç tuttunuz diye aşırıya kaçmayın' diyen Canan Karatay, 'İftarı suyla açıp üç-beş zeytin tüketin. İftarda çorba çok önemli. Soğuk ayran çorbası başta olmak üzere her türlü çorba içilebilir" dedi.

İFTARDA KELLE PAÇA ÇORBASI İÇİNkelle-paça-çorbasi-tok-tutan-sahur-yemekleri.jpg
Canan Karatay'ın aktardığına göre iftarda içilebilecek en iyi çorba kelle-paça çorbası. Bu çorba besleyici ve sağlıklı olduğu için iftar yemeklerinin baş sırasında bulunmalı. Canan Karatay 'Doyurucudur, mideyi korur' diyerek Ramazan ayında kelle paça ile kolay oruç tutulabileceğini söyledi.

HURMA İFTARDA YENİR Mİ?
Canan Karatay 'ın iddiasına göre Peygamberimiz iftarını hurma değil zeytin ile açıyordu. Ancak Peygambere dair tüm hadislerde tam tersi bir bilgi yer alıyor. Canan Karatay hurmayı tatlı olduğu için iftar sofrasından kaldırıyor ve şöyle diyor;
-"Ben hurma yerine iftarı açmak için zeytini öneriyorum. Hazreti Muhammed de zeytinle orucunu açarmış. Hurma çok şekerlidir. Uzun süre susuz kalmış vücuda şeker yüklenmez. Ancak iftardan sonra sahura kadar beklerken bir hurma yenebilir. "

ORUÇTA BAŞ AĞRISININ SEBEBİ BU!
Gün boyu oruç tutup aç ve susuz kalan vücut iftar sofrasına oturduğunda dengesini şaşırıyor. Bir çok kişide tansiyon, şeker düşmesi ya da yükselmesi gibi ani sıkıntılar oluşturuyor. Peki bunu nasıl önlersiniz. Canan Karatay iftar sofrasında olmaması gerekenleri açıkladı;

-"Şekerli gazlı içecekler asla iftar sofrasında olmaz. Bir kere aç kalan bir kişiye şeker verilmez. Aç kalan biri şekerli gazlı su içmemeli. Çay içebilirsiniz şekersiz olacak, kahve içebilirsiniz şekersiz olacak. Peki neden?
16 - 18 saat susuz kalan vücutta kan yoğunlaşır. Baş ağrısının sebebi de budur. Su içmediğimiz için. Bunun üzerine şekerli su içerseniz hemen susarsınız.

PİDENİN İÇİNE TERAYAĞINI BASINramazan-pidesi.20150619121342.jpg
Ramazan pidesi iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi. Ancak beyaz undan yapılan pide aynı zamanda 'kan şekerini' yükselten bir numaralı aktör. Bu kötü yönünü avantaja çevirmenin yolu ise köy tereyağı. Hem iftarda hem da sahurda pideyi Canan Karatay bu şekilde yemenizi öneriyor;

"-İftarda pide yenebilir ama nasıl yiyeceksiniz. Pideyi ikiye ayıracaksınız. Avucunuz kadar bir pideye bol bol terayağı (köy tereyağı) süreceksiniz veya bol doğal zeytin yağına batırıp yiyeceksiniz. Pideyi böyle yerseniz kan şekerinizi yükseltmez. Pide beyaz undan yapıldığı için kan şekerini yükseltiyor.

-Sahurda pidenin yarısına tereyağı sürüp yiyin. Bunu yaparsanız şekeriniz fırlamıyor. Haliyle çok rahat oruç tutabilirsiniz.

SAHURDA NE YEMELİ?
ramazan-pidesi-ve-tereyaği-iftar-yemekleri-tok-tutuyor.jpg
Ramazanda bol bol ayran, yoğurt ve zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasülye tüketilmesini öneren Canan Karatay, sahurda ne yemeli hangi sahur yemekleri tok tutar sorusuna da yanıt verdi ve şu sıralamayı yaptı.

-Sahura kadar uyumuyorsanız azar azar sık sık su ve ayran için yoğurt yiyin. Özellikle evde yapılmış yoğurt çok önemli
-Çok tatlı, şeker ve ekmek yememek gerekiyor. Bunları yerseniz vücutta 24 saat etkili oluyor.
-Sahurda tuzda çok önemli. Ancak kaya tuzu kullanmak şart. Kaya tuzu doğal mineral ve doğal vitamin sağlıyor. Tuzdan korkmayın.
-Tatlı olarak bir baklava yiyebilirsiniz. Ancak en sağlıklı tatlı güllaçtır. Bir de hoşaf çok önemlidir. Gece boyunca içilebilir, sahurda da iftarda da içilebilir.
-Sahurda hiç meyve yemeyin! Meyve şekerdir sizi susatır. 

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEK TERAYAĞINDA YUMURTA
Sahurda yenilen yemekler gün boyu açlık ve susuzluk çekmemek açısından çok önemli. Sahurda tok tutan yiyeceklerin başında ise yumurta geliyor. Canan Karatay yumurtanın nasıl yeneceğini de şöyle anlatıyor;

-"Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir. Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez.

SAHURDA BUNLARI YEMEYİN
-"Şekerden ve kızarmışlardan uzak durmak gerekiyor. Trans yağlar ve margarinler Amerikada'da senede 20 bin kalp krizinin sebebidir. Trans yağlar hazır ve pakete girmiş yiyeceklerde olur. Ramazan boyunca şekerlerden, trans yağlardan uzak durun. Bunu yaparsanız kilo da verirsiniz. Bol su için bu çok önemli.