BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  RAMAZAN

İftar ve sahurda 'mor' yiyen enerjik olur unutmaz!

Mor renkli yiyecekler tüketildiğinde zindelik verip unutkanlığı önlüyor. Ramazanda uzmanlar mor yiyin zinde kalın tavsiyesinde bulunuyor.

Abone ol

Farklı renklerdeki meyve ve sebzeleri tükettiğimizde farklı antioksidanları vücudumuza almış oluruz. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ‘daha çok çeşitte ve miktarda antioksidan almak için meyve ve sebzelerde renk çeşitliliğine dikkat edilmelidir’ diyor.

Özger; Razamanda oruç tutarken de renkli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Tüketilmesi gereken meyve ve sebze renklerinden biri de mor’dur.

MOR YE ZİNDE KAL UNUTMA

Mor renge sahip olan besinler, bize gençlik ve güzellik vererek yaşlanmayı geciktirirler. Meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’ dir.

Antosiyaninler, hücreleri hasar almaktan koruyan güçlü bir antioksidandır. Mor renkli meyve ve sebzeler; kalp hastalıkları, felç, kansere karşı korunmada, hafızayı güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirmede etkilidir.

PATLICAN, KIRMIZI PANCAR, KIRMIZI SOĞAN...

Ramazan ayında sofralarımıza ekleyebileceğimiz mor sebzeler: Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp’tur. Bu sebzelerden salata yapabilir, söğüş olarak kullanabilir veya pişirerk tüketebilirsiniz.

BÖĞÜRTLEN, MOR ERİK, VİŞNE

Bu mevsimde rahatlıkla bulabileceğimiz mor meyvelere bakacak olursak: Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm bunların başlıcaları. Mor renkteki bu meyveleri ramazanda da araöğünlerimizde tercih etmeliyiz. İftardan 1 saat sonra tercih edebiliriz.

RAMAZAN İÇİN MOR TARİF

Bu tarifi ramazan ayında tatlı ihtiyacınızı gidermek için kullanabilirsiniz. Hem hafif, hem de serinletici özelliği sebebiyle yaz ayları için ideal olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz.

Mor buz (4 porsiyon)

Malzemeler:

1 avuç dolusu çekirdekli mor üzüm
1 çay bardağı mor dut
Su
Buz kalıbı ve çubuk
Hazırlanışı:

Üzümleri iyice yıkayıp, saplarını ayırın. Ayıkladığınız üzümleri çekirdekleri ve kabuklarıyla birlikte, bir miktar su da ekleyerek homojen hale gelene kadar blendırda karıştırın. Karışmış olan üzüm püresini buz kalıplarına dökün, çubukları kalıbın ortasına yerleştirip derin dondurucuya yerleştirin. Donana kadar ortalama 3-4 saat beklettikten sonra soğuk şekilde tüketebilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 5 dakika
Donma Süresi: 3-4 saat
1 porsiyon ‘mor buz’un enerji içeriği:
Enerji: 35kkal

Tüketim önerisi:

Mor buzları iftardan 1 saat sonra ara öğünde meyve hakkınızın yerine rahatlıkla tüketebilirsiniz. 1 adet mor buzun enerji içeriği 1 porsiyon meyveden bile daha azdır. Bu serinletici ve kolay tarif, içeriğindeki üzümden dolayı resveratrol ve antosiyanin isimli çok güçlü antioksidanlardan zengindir. Mor üzüm, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur; kalp dostudur; antiaging (yaşlanmayı önleyici) özelliktedir. Ayrıca hem çözünür hem çözünmez posa içerdiğinden sindirim sistemini düzenleyici etkisi de bulunur. Şeker ilavesi olmayan, sadece meyveden oluşan harika lezzet, hem tatlı ihtiyacınızı karşılayacak hem de kilo alımlarına sebep olmayacak