BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  GÜNCEL

İETT 13 bin kartı iptal etti

Engelli vatandaşların refakatçilerinin toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat etmelerine imkan sağlayan refakatçi kartının alım koşulları yeniden tanımlandı.

Abone ol

Engelli vatandaşların refakatçilerinin toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat etmelerine imkan sağlayan refakatçi kartının alım koşulları yeniden tanımlandı.

Yeni düzenlemeye göre ağır özrü olmayan engellilere refakatçi kartı verilmeyecek. Yönergeye göre, refakatçi kartı alma hakkı olmayan 13 bin kişinin kartları sistem içerisinde otomatik olarak kapatılmaya başlandı.

İETT tarafından verilen ve toplu ulaşım araçlarında geçerli olan özürlü ve refakatçi kartları, 14 Temmuz 2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik' doğrultusunda düzenleniyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı özürlü sağlık kurul raporunun düzenlenme ve ağır özürlü tarifini 16 Aralık 2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik' ile yeniden düzenledi.

Yönetmeliğin değiştirilmesi sebebiyle özürlü ve refakatçi kartının düzenlenmesi ile ilgili yönerge revize edilerek, Sağlık Bakanlığı'nın yayımlamış olduğu yönetmeliğe uygun hale getirildi. 16 Aralık 2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda düzenlenmiş raporlarında özür oranı yüzde 50 ve raporun ağır özürlü kısmında 'evet' ibaresi bulunan ilgilere refakatçi kartı verilmeye başlandı. Fakat yeni yönerge onaylanana kadar eski yönerge yürürlükte olduğu için 08 Kasım 2011 tarihine kadar düzenlenmiş olan yaklaşık 36 bin civarında refakatçi kartının sahiplerine ait belgeler incelenerek yeni yönergeye göre refakatçi kartı alma hakkı olmayan 13 bin kişinin kartları sistem içerisinde otomatik olarak kapatılmaya başlandı. İETT tarafından sistem içerisinde iletişim bilgisi bulunan kişilere elektronik posta ya da cep telefonu yoluyla mesaj gönderilerek kartlarının kapatılacağına dair bilgilendireme yapıldı.

Bu kişiler mevcut raporları ile sadece kendilerinin kullanabileceği özürlü kartını alabileceği gibi refakatçi kartı talep etmeleri halinde Sağlık Bakanlığı'nın 16 Aralık 2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda düzenlenmiş, özür oranı yüzde 50 ve üzeri, raporun ağır özürlü kısmında "evet" ibaresi bulunan ilgililer, tüm İETT seyahat kartları bürolarından raporlarının aslı, nüfus cüzdanın aslı ve 10 TL kart bedeli karşılığında yeni kartlarını alabilecek.