BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,26
HABER /  POLİTİKA

İdris Bal'dan AK Parti'ye şok suçlama

Eski AK Parti milletvekili İdris Bal, yüzbinlerce memurun hükümetin isteğine göre işten atılabileceğini öne sürdü.

Abone ol

Dershanelerin kapatılması kararı üzerine AK Parti'den istifa eden Kütahya Milletvekili İdris Bal, yüzbinlerce memurun 'iş güvenliği'nin elinden alındığını öne sürdü.

OLAĞANÜSTÜ SONUÇLARI OLUR

Yaklaşık 318 bin kamu görevlisinin iş güvencesinin elinden alındığını savunan İdris Bal,  ‘torba' kanunun 100. maddesine, sert tepki gösterdi. Bal, mahkeme kararlarını by-pass etmek için yapılan değişikliğin olağanüstü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

HÜKÜMET HER ŞEYİ İSTEDİĞİ GİBİ YAPACAK 

Konuyla ilgili yazılı değerlendirmesinde 100. maddenin ancak sıkıyönetim dönemlerinde gelebilecek bir madde olduğuna işaret eden Milletvekili İdris Bal, şöyle devam etti: "Hükümet yargı denetimi olmaksızın bürokrasiyi istediği gibi dizayn edecek, istediği memuru sürebilecek, istediğini görevden alabilecek ve hatta meslekten atabilecektir.

İktidarın yargıyı zayıflatan bu girişimi, zaten zarar gören kuvvetler ayrılığı ilkesini iyice geriletecektir. Yapılan değişiklik, devlet kurumlarının itibarı zedeler. Vatandaşın kurumlara karşı güveni kalmazsa boşluğu mafya gibi hukuk dışı örgütlenmeler doldurabilir. İşinden olma korkusu olan idarede, verimlilik yerine siyasal iktidarı mutlu etme amacı öne çıkar. Bu ise kamu hizmetlerini, sekteye uğratır. Ülkemizin demokratikleşme eğilimi ve AB hedefleri tam tersine döner ve diktatörlüğe kadar gidebilecek bir otoriterleşme ortaya çıkabilir."

'MOBBİNG'İN ÖNÜNÜ AÇAR

Bal, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan değişiklikle kamu görevlilerinin güvencesinin ortadan kaldırıldığını ve mobbing'in önünün açıldığını kaydetti. Bu değişiklik ile kamu görevlilerinin her tür saldırıya açık hale geleceğini ve korumasız kalacağını dile getiren Bal, şunları söyledi:

MEMURLAR DEPRESYONA GİREBİLİR

"Yasanın yürürlüğe girmesiyle kamu görevlilerinin, risk almada isteksiz davranacağı ve karar vermekte zorlanacağı açıktır. Şundan emin olun ki siyasi görüşü, dini ya da politik düşüncesi ne olursa olsun bu uygulamadan herkes zarar görecektir. Maaşından başka geliri olmayan kamu görevlileri, sürekli başka yerlere tayin edilme veya işine son verilmesi tehdidi ile karşı karşıyadır. On binlerce memur sırf bu yüzden depresyona girebilir. Travma ve aşırı stres nedeniyle yanlış yollara başvurabilir. Mobbing mağdurlarından birçoğunun uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlısı olabildiği unutulmamalıdır."